Özgür internet için sansürler kaldırılmalı
Kullanıcı haklarının korunması ve bu bağlamda İnternet tarafsızlığını savunulan raporda, İnternet hizmet sağlayıcıları başta olmak üzere İnternet endüstrisi içinde yer alan herhangi bir kurumsal yapının ve devletlerin, kullanıcıların İnternet erişimleri üzerinde herhangi bir kısıtlama uygulayamamaları anlamına geldiği belirtiliyor. Ayrıca sosyal medya paylaşımları, blog yazıları, okuyucu yorumları yüzünden tutuklanan veya tutuklanmakla tehdit edilen insanlar, internetten 'terör örgütü' türetmeler, oto-sansüre zorlamalar internet kullanıcılarına yönelik tüm bu korku operasyonlarını kınıyoruz. Çünkü oto-sansür baskısı, sansürün en kötü biçimdir.”
Raporda ayrıca internet sansürlerine şu sözlerle değinildi: “Geçen yıl aynı tarihlerde açıkladığımız raporada bu sayı 18 binden fazla iken, geçen bir yıllık sürede yaklaşık 10 bin artarak 28 bini bulmuştur. “Güvenli İnternet” adıyla bilinen devlet eliyle merkezi filtre uygulamasına dahil edilen web sitelerinin ve içeriklerin sayısı belirsizdir. Üstelik tüm bu süreçler yurttaş denetimine kapalıdır. Şeffaf değildir. Engelli / filtreli içeriklerin istatistikleri yayımlanmamaktadır.”
İnternette ifade özgürlüğü ve sansürle ilgili belirtilen görüşlerin yanı sıra raporda Bilgisayar ve İnternet kullanımında eşitliğin sağlanması için şu önerilere yer verilmiş: “Kadın-erkek ve kent-kır arasında süregelen sayısal uçurumu gidermek için “ancak ilköğretim düzeyinden başlayarak müfredata sağlıklı bilişim teknolojileri kullanımı konusunda pedagojik ve analitik temelli içerik sağlayarak mümkün olabilir. Bu içerik oluşturulurken, alanda çalışan akademisyen, uzman ve sivil inisiyatiflerin görüşü ve desteği alınmalı, sürekli güncellenen bir ortak akıl havuzu yapılandırılmalıdır.”
Basın duyurusunun tamamını http://yenimedya.wordpress.com/2013/04/08/turkiyede-internetin-durumu-8-nisan-2013-itibari-ile-fotografi/ bağlantısına tıklayarak okuyabilirsiniz.