Bütünleşik hizmetler büyüyor
Datacore Genel Müdürü Serdar Özçelik, kriz döneminde bütünleşik çözüm sunan şirketlerde bir daralma olmadığının altını çizdi.Kriz yılında olduğu gibi 2010’da da uçtan uca çözüm sunan şirketler başarılı olacak.
Kriz yılında birçok şirket gücünü kaybederken bazı şirketler ise ciddi oranlarda büyüme gösterdi. Bütünleşik çözüm sunan şirketlerde bir daralma olmadığının altını çizen Datacore Genel Müdürü Serdar Özçelik, “Aslına bakarsanız 2009’da özellikle donanım tarafında ciddi daralmalar yaşandı. Ancak bizim gibi bütünleşik çözüm sunan şirketler önemli oranlarda büyüme gösterdi. Pazarda ciddi değişimler var ve süpermarket gibi çalışan şirketler önemli oranlarda küçüldü. Biz gelirler bazında yüzde 114’lük bir büyüme gerçekleştirdik geçen yıl. Evet, bir büyüme bekliyorduk ancak bu rakam bizim için de sürpriz oldu” şeklinde konuştu.
Asıl amaçlarının geliri büyütmek olmadığının da altını çizen Özçelik, “Bizim amacımız karlılığımızı artırabilmek ve Türkiye’nin en büyük 200 şirketiyle birlikte iş yapabilmek. Son dönemde yaptığımız projelere baktığımızda da Aselsan, LC Waikiki ve Siemens gibi önemli markaları görebiliyoruz” dedi. 2010 yılı için kendi metodolojilerini yazmaya başladıklarını belirten Özçelik, yabancı bir şirketle evliliğe de sıcak baktıklarının altını çizdi. Bu tip bir birleşmeyi yapabilecek gelir seviyelerine de ulaştıklarını kaydeden Özçelik, bu gibi bir birleşmeninse Datacore markasını yok etmek için değil daha da büyütmek adına yapılacağının altını çizdi.
Depolama tarafında değişik ürünler, değişik teknolojiler geliştirmeye çalıştıklarını da belirten Özçelik, VTL denilen sanal teyp kütüphaneleri bu sene ciddi anlamda değerlendirilecek alanlardan biri. Dünya burayı çok daha ileriye götürmüş ve ciddi yatırımlar yapılmış durumda ama Türkiye’de bence 2010-2011 hatta 2012’de tamamen bu alana kayma yaşanacak. Ayrıca veri depolama tarafında arşive yönelik projeler yine revaçta. Çünkü ölçüler çok artıyor. Ölçüler arttıkça da değerli verilerin o disklerin üstünde tutulması çok anlamlı değil. O yüzden hiyerarşik arşiv yapılarının uygulanması lazım” dedi.
Veri depolama Türkiye’de NAS uygulamasının hiç olmadığına dikkat çeken Serdar Özçelik, bu konuda şunları söyledi:
“Bu kavram çok büyük kurumlarda bile yok. 2010 yılında değişimlerden birisi NAS tarafında olacak bence. İnsanlar NAS ile neler yapabileceğini algılayabiliyorlar. Dünya burayı çoktan geçmiş durumda. Devasa bir pazar var dünyada ama Türkiye’de yüzde 5 bile değil bu rakam. 2010’da şu anda girdiğimiz projelere baktığımızda özellikle büyük kurumlar NAS’ın ne işe yaradığını, neden ihtiyaçları olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bu yüzden NAS gelişecek olan alanlardan bir tanesi.”