Tüm siber güvenlik çözümlerini üretebilen ekosisteme doğru…
‘Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 3’üncü Sektör Zirvesi’, 11-13 Şubat tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.
‘Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi 3’üncü Sektör Zirvesi’; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç başkanlığında gerçekleştirildi. Sektör Zirvesi’nin açılış konuşmalarını; Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır yaptı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Demir, teknolojinin en hızlı değişiminin yaşandığı alanların başında gelen bilişim teknolojilerinin, ülkelerin açık veya gizli mücadele alanlarından birine dönüştüğünün altını çizerek “Yaşamış olduğumuz küresel pandemiyle birlikte uzaktan çalışmanın da yaygınlaşması, bizlere bir kez daha verilerimizin güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak siber güvenlik alanında en verimli ve en hızlı mekanizmaları hayata geçirerek ülkemizin olası saldırılarda kendi kendine yeten ve bütün siber güvenlik çözümlerini üretebilen bir ekosisteme sahip olmasını amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. “Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ni kurarak yerli siber güvenlik ekosistemini geliştirmek adına önemli bir adım attık” ifadesini kullanan Demir, “Bugün 3,5 yılı geride bırakan Kümelenmemiz; 200’ün üzerinde üye firmayı, yerli imkanlarla geliştirilmiş 300’ün üzerinde ürünü ve 400’den fazla hizmet ve eğitimi bünyesinde barındıran bir platform haline geldi. Kümelenmemizin 3,5 yıl boyunca ‘Pazara Erişim, İnovasyon, Yeteneğe Erişim, Etkileşim ve Teknolojik Üstünlük’ başlıklarında gelişimi sağlamak adına 200’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirdiğini gururla ifade etmek isterim” açıklamasını yaptı. Prof. Demir, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda, Siber Güvenlik Kümelenmesi firmalarını farklı sektörlerdeki alıcılarla bir araya getirmek adına düzenlenen bu organizasyonların en önemli çıktısının; firmaların satışlarını artırmak ve büyümelerini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Gerçekleştirilen tüm faaliyetleri bir koordinasyon içinde daha net ve etkin şekilde yapacaklarının altını çizen Demir, “Siber güvenlik ve yapay zekâ artık dünyada en üst seviyede konuşulan konuların başında geliyor. Yapay zekâ ile ilgili bir yapılanma olması gerektiğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Kamu ve özel sektör iş birliğini artırarak kapasite gelişimini hızlandırmamız gerekiyor
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, geleceğin teknolojilerinin, güvenlik bakış açılarını kökten değiştirdiğine değinerek yenilikçi teknolojilerle birlikte siber tehditlerin doğasının da akıl almaz ölçüde değişmeye devam ettiğinin altını çizdi. Koç, “Siber saldırıların seyrine baktığımızda geçmişte oldukça sade yöntemler kullanıldığını görüyoruz” ifadesini kullanarak şunları aktardı: “Günümüzde siber saldırılar devletler düzeyinde, otomatize edilmiş, daha sık, karmaşık, yıkıcı ve hedef odaklı olmaya başladı. Saldırganların motivasyonları ise çıkar sağlamaya ve zarar vermeye doğru evrildi. Gelecekte ise ‘Nerede o eski siber saldırılar?’ dedirtecek sürpriz bir ortam bizi bekliyor. Yeni nesil siber saldırılar, yeni nesil savunma gerektirir” şeklinde konuştu. Ekosistemin tüm paydaşları nezdinde yapılması gereken çok önemli işler olduğunun altını çizen Koç, “Başta ulusal siber güvenlik ekosistemimizin savunma ve ofansif güvenlik çerçevesinde yeniden yapılandırılması olmak üzere kamu ve özel sektör iş birliğini daha da artırarak kapasite gelişimini hızlandırmamız gerekiyor. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve benzeri yeni nesil teknikleri kullanarak ‘yeni nesil akıllı siber güvenlik çözümleri’ni birlikte geliştirip Türkiye’yi akıllı siber güvenlik ürünleri konusunda bir dünya markası yapmamızın önünde hiçbir engel yok. Geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu icat etmektir. Bunu sizlerle birlikte başaracağız” değerlendirmesini yaptı.
Tüm paydaşlar elini taşın altına koymalı
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan konuşmasında, BTK bünyesinde bulunan Siber Güvenlik Operasyon Merkezi ile USOM ve operatörler arasındaki iş ve işlemlerin, 7/24 kesintisiz olarak izlenebilmesine ve gerekli durumlarda, aksiyonların zaman kaybetmeksizin alınmasına imkan sağlandığını vurguladı. Sadece son 3 yılda operatörler nezdinde 350 binin üzerinde Dağıtık Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı tespit edilerek gerekli önlemler alındığını aktaran Sayan, şunları vurguladı: “Ayrıca yurt dışından sağlanan ürünlerin implementasyonları ya da hazır paket kurulumları gibi uygulaması kolay, kazancı ve işleyişi belli faaliyetler yerine yerli ve milli ürünlerimizin geliştirilmesi ve bu ürünleri başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin rahatlıkla temin edebilmesi hususunda paydaşların elini taşın altına koymalarını bekliyorum. Bu noktada yerli firmalarımıza desteğimizin her platformda süreceğini belirtmek isterim.”
‘Ulusal Girişimcilik Stratejisi’nde siber güvenlik odak alanlardan biri olacak
Yakında yayımlanacak ‘Ulusal Girişimcilik Stratejisi’nde siber güvenliği odak alanlardan biri olarak belirledikleri bilgisini veren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Kamunun ve özel sektörün kullandığı yazılımlarda dışa bağımlılığı azaltmak ve olası siber güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için yerli açık kaynak çözümleri geliştirmek üzere Bakanlığımız öncülüğünde ‘Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu hayata geçirdik. Özellikle Platform bünyesindeki ‘Dijital Rozet Projesi’yle tüm sektörlere yönelik yetkinlikleri belirlemeyi ve bunları e-Sertifika haline getirmeyi planladık. Bu sayede siber güvenlik alanında çalışanların olgunluk seviyelerinin belirlenmesi ve bunun belgelendirilmesini sağlayacağız. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’ne üye firmalarımızla çalışmalarımız süratle devam ediyor. Diğer yandan 2017’den beri TÜBİTAK bilim insanlarına yönelik destek programları kapsamında siber güvenlik alanında 62 kişiye 15,9 milyon TL destek sağladık” açıklamasını yaptı.
Ödüller, sertifikalar, sunumlar, B2B görüşmeler ve iş birlikleri…
Konuşmaların ardından ‘3. Sektör Zirvesi Ödülleri’ sahiplerini buldu: Girişimcilik Faaliyetlerine Destek Ödülü; STM’ye / Yerli Ekosisteme Destek Veren Entegratör Firma Ödülü; Türk Telekom’a / Yılın Parlayan Yıldızı Ödülü; Binalyze’a / Eğitim Faaliyetlerine Destek Ödülü; Deepcase’e / En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Firma Ödülü; Chomar’a / Küme Çalışmalarına Destek Ödülü; Havelsan, Aselsan, STM, Oğuz Yılmaz ve Uğur Çağal’a verildi. Ödül töreninin ardından, TR TEST tarafından, test ve sertifikasyon süreçleri tamamlanan üye firmalara sertifikaları takdim edildi. Firma temsilcileri, ödül ve sertifikalarını; Demir, Koç, Sayan ve Kacır’dan aldı. Ödül ve sertifika takdiminin ardından SSB Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Muhammet Sami Ulukavak ve DDO Siber Güvenlik Birim Müdürü Duygu Fidancıoğlu sunum yaptı. Ulukavak, ürün olgunlaştırmaya ve yaygınlaştırmaya ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizereken Fidancıoğlu da dünyadaki diğer ekosistemlerle de iş birliği yapılacağını kaydetti. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesinin düzenlediği 3’üncü Sektör Zirvesi; Demir, Koç ve Kacır’ın moderatörlüğünde, üye firmalara özel kapalı oturum ile devam etti. ‘Sektör Zirvesi’nin ikinci gününde B2B görüşmeler yapıldı. Üye firmalar ile entegratör üye firmalar olan; Adeo, Barikat, Beyaznet, Cyberarts, Cyberwise, Havelsan, Sabancı DX, STM, Turkcell, Türksat ve Türk Telekom arasında 300’ün üzerinde görüşme gerçekleştirildi. 3’üncü Sektör Zirvesinin son gününde, 2021 yılında tamamlanan 62 yeni ürünle üye firmalar arasındaki iş birlikleri için lansman düzenlendi.