Facebook dedektiflere taş çıkartıyor
Lifehacker’da yayınlanan bir makalede Facebook’un reklam sisteminin nasıl çalıştığı ele alındı. Konuyla ilgili olarak Facebook’un Kurumsal İletişim Müdürü Elisabeth Diana’nın açıklamalarına yer verilen makalede kullanıcıların Facebook’ta yaptığı hareketlerin reklam olarak kendilerine nasıl geri döndüğü hakkında bilgiler mevcut.
Facebook’un site içerisindeki etkileşimler vasıtasıyla reklam ilanı üretme yöntemlerinden bir tanesi sizin ve arkadaşlarınızın beğendiği sayfaları ilana çevirerek ağınızdaki arkadaşlarınıza göstermesi. İlan kısmında sayfayı beğenen arkadaşlarınızın isimleri ve yanında sayfa ismi şeklindeki bildirimlerle sizi de o sayfayı beğenmeye teşvik ediyor. Burada tıkladığınız her bir ilan daha fazlasıyla karşılaşmanıza neden oluyor.
Facebook aynı zamanda site içerisindeki demografik hareketleri de takip ediyor. Örneğin nişanlı ya da evli gibi ilişki durumu güncellemeleri yapıldığında bu kullanıcılara yönelik evlilik planlamasıyla ilgili reklamlar yoğunlaşmaya başlıyor.
Site içerisinde reklam oluşturan bir reklamcı ise ulaşmak istediği kitleyle ilgili oldukça detaylı değişkenler belirleyebiliyor. İlan oluşturulurken yapılan seçimlerle örneğin, İstanbulda yaşayan, nişanlı, 20-30 yaşları arasında, Mercedes kullanan kişilerin reklamı görmesi sağlanabiliyor.
Teknik olarak Facebook’a kendinizle ilgili ne kadar çok bilgi paylaşımı yaparsanız, kendi tercihlerinize yönelik o kadar daha çok ve nokta atışı reklamlar görüyorsunuz.
Facebook’ta hiçbir paylaşım yapmazsak ne olur ?
Facebook reklamları genel prensip olarak kişilerin paylaştığı bilgilere göre yönlendiriyor. Bu bilgileri Facebook’la paylaşmayan kullanıcı kitlesindenseniz bu noktada devreye arkadaşlarınız giriyor. Facebook arkadaşlarınızın beğeni ve seçimleri üzerinden topladığı bilgilerle size uygun olabilecek reklamları görmenizi sağlıyor.
Bunun yanında Facebook ile bağlantısı olan sitelere girdiğiniz zaman ( Facebook beğeni butonu içeren siteler) burada toplanan bilgiler de Facebook’taki hesabınızla ilişkilendiriliyor. Bundan kaçınmanın yolu ise Facebook’u kapatırken kullanıcı hesabınızın bağlantısını keserek çıkmak.
Facebook alışveriş bilgilerimizi de güdümlü reklamlar için kullanıyor
Facebook, Datalogix, Acxiom, Epsilon ve BlueKai gibi araştırma ve bilgi toplama şirketleriyle yaptığı ortaklıklar sayesinde yararlandığınız promosyonlar, yaptığınız alışverişler, halka açık bilgilendirme listeleri, alışveriş kartları, e-postayla bilgilendirme listeleri gibi kaynaklardan gelen bilgiler vasıtasıyla da site dışındaki hayattan bilgi topluyor. Elisabeth Diana bu noktadaki amaçlarının Facebook vasıtasıyla ya da başka şekillerde reklamcıların insanlara ulaşmada birçok seçeneğe sahip olmasını sağlamak olduğunu vurguluyor.
Daha fazla bilgiye ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.