En büyük yatırım; yeteneğe yapılan yatırımdır
‘Yazılım Hareketi’ kapsamında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Huawei Türkiye iş birliğiyle, ‘Huawei Ar-Ge Buluşması’; 16 Şubat tarihinde, 250 öğrencinin katılımıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Öğrencilerin yanı sıra sektörün üst düzey yetkililerinin de katıldığı ‘Huawei Ar-Ge Buluşması’nın açılışında katılımcılara hitap eden BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “BTK olarak internet ile ilgili gelişmeleri takip etmek, sektörde yol gösterici olmak ve yeni politikalar üretmek için sürdürdüğümüz çalışmaların en değerli yönlerinden biri; çocuklarımızın dijital dünyayla kurdukları ilişkiye dair yaptığımız çalışmalar. Evlatlarımızın internetin avantajlarından etkin ve verimli şekilde faydalanmalarını sağlarken, onları risk ve tehditlerden korumanın çeşitli yollarını bulmak, öğretmek ayrıca güvende olmaları için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Gençlere kendilerini geliştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Karagözoğlu, BTK Akademi’nin bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karagözoğlu, “Verilen eğitimlerin kamu işleyiş mantığının ötesinde Türkiye’nin en iyi eğitmenleri tarafından verilmesi ve talep eden bir öğrenci için kazanımların en üst düzeyde olması çok önemli. Bunu da başardık. Şimdi 750 bin civarında olan öğrenci sayımızı yakın sürede artan eğitimlerimizle birlikte 1 milyona ulaştırmak için çalışıyoruz. Tabii ki buradaki asıl amacımız nicelikten daha ziyade nitelik. Eğitimlerimizi tamamladıktan sonra istihdamı sağlanan öğrencilerimizin haberlerini aldığımızda çok mutlu oluyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Teknoloji üretebilen donanımlı kişilere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Karagözoğlu, “İnternet, yazılım ve oyun şirketleri daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyuyor, geniş çaplı üretim yapan şirketler kendileri için üretim sistemleri tasarlayabilecek çalışanlar talep ediyor, hükümetler bile artık yüksek teknoloji tabanlı girişimlere daha çok destek veriyor. Tüm bunları karşılamanın yolu ise gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla buluşturmaktan geçiyor” şeklinde konuştu. Karagözoğlu, teknolojinin olumsuz bir getirisi olan siber saldırılara da değindi ve “USOM ile 7/24 siber güvenliğimizi sağlamak adına teyakkuzdayız” ifadesini kullandı.
İlk stratejik amaç: ‘Girişimcilik ve Ar-Ge potansiyelini geliştirmek’
Etkinliğe ev sahipliği yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli açılış konuşmasında; “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak öncelikli gayemiz; modern-teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve bu gelişimlere katkı sağlamak. Bu bağlamda, üniversitemizin en önemli stratejik amacı; teknolojik ilerlemelere etkin biçimde müdahil olmaktır. Üniversitemiz stratejik amaçlarından ilkini ‘Girişimcilik ve Ar-Ge potansiyelini geliştirmek’ olarak belirledi. Stratejik amaçlarını gerçekleştirmek adına girişimcilik ve Ar-Ge çalışmalarına hız veren Üniversitemiz, bünyesinde kurulan Van Teknokent’i daha aktif hale getirerek burada yapılan faaliyet sayısını ve çeşitliliğini de artırdı. ‘Innovan Girişimcilik Merkezi’ yakın zamanda tam kapasite hizmet vermeye başlayacak” açıklamasını yaptı.
Bölgesel yarışmalar ve yazılım kampları düzenleyeceğiz
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “2021 yılında Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerini kapsayan ‘TRB2 Bölgesi’nde lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören gençlere yönelik, geleceğin mesleği ve tüm mesleklerin geleceği olan yazılım ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapmak, bu gençler arasından yazılım konusunda ilgili ve yetenekli olanlar için özel eğitimler vermek, bu yolla genç istihdamını artırmak amacıyla BTK, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi ve Hakkâri Üniversitesi ile Bölgemizdeki il milli eğitim müdürlükleri ile ‘Bitlis, Hakkari, Muş, Van İlleri Yazılım Hareketi Programı İş Birliği Protokolü’nü imzaladık. Yaklaşık bir yıldır önemli mesafeler aldık. Bölgemize özel hazırlanan çevrim içi eğitimlerini tamamlayan gençlerimize yapılacak sınavın ardından yüz yüze eğitimler verilecek. Akabinde bölgesel yarışmalar ve yazılım kampları gerçekleştirmeyi planlamaktayız” şeklinde konuştu.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri, Huawei ICT Akademi eğitim sistemine erişebilecek
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Hussein Hai Bo ise “20. yılını kutladığımız Türkiye yolculuğumuzun ilk gününden itibaren, Türkiye bilişim altyapısının ve ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Genel müdürümüz Jing Li’nin de belirttiği üzere bir ülke veya bir şirket için, en büyük yatırımın yeteneğe yapılan yatırım olduğuna yürekten inanıyoruz. Bu vizyonla ortaya koyduğumuz ‘Huawei Bilişim Yetenekleri Geliştirme Programı’ kapsamında; dünya çapında yürüttüğümüz ‘Gelecek İçin Tohumlar’ ve ‘Huawei ICT Academy’ programlarını Türkiye’ye getirmenin yanı sıra çok değerli paydaşlarımızla yerelde hayata geçirdiğimiz ‘Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu’ bu katkının güzel örneklerini oluşturmakta. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri, Huawei ICT Akademi iş birliğiyle değerli öğretim görevlilerimizin koordinesinde, 5G’den yapay zekâya, nesnelerin internetinden bulut bilişime kadar birçok güncel konunun yer aldığı Huawei ICT Akademi eğitim sistemine erişebilecek ve dünya genelinde geçerli sertifikaları alma şansını yakalayacak” açıklamasını yaptı.
Van Teknokent ve İnnovan Girişimcilik Merkezi’ne ziyaret
Etkinlik sonrasında BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve Huawei Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hussein Hai Bo, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’yi makamında ziyaret ettiler. Ardından Van Teknokent ve ‘İnnovan Girişimcilik Merkezi’ne gidildi.
Bilgi, teknoloji ve iletişim konularında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte hayata geçirilebilecek projelerin konuşulduğu ziyarette; Rektör Şevli, Van Teknokent’te yapılan ve yeni kurulan ‘İnnovan Girişimcilik Merkezi’nde gerçekleştirilmesi tasarlanan Ar-Ge çalışmaları hakkında konuklara bilgi verdi. Ziyarete; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Sedat Yayla, Kurumsal İletişim Koordinatörü Doç. Dr. Soner İşimtekin, Halka İlişkiler Birim Koordinatörü Öğr. Gör. Esin Akarsu Orunç, Van Teknokent Genel Müdürü Öğr. Gör. Yasemin Yetkin, Huawei Türkiye Genel Müdür Yardımcısı ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Liang Dongbo ve DAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay da iştirak etti.