Kendi dergini kendin yayınla
Webde 500 bin tane “kişiselleştirilmiş” dergi oluştu. Bu sayı, siz bunu okurken daha artmış olacak. Flipboard yazılımı kullanarak, web’de ilgilendiğiniz konularda “kendi” derginizi yapabiliyorsunuz artık. (Flip=fiske atmak, yazı tura atmak v.b.)
Flipboard’ın Mart sonunda sunduğu kolaylık, sadece mobillerde geçerli. Laptop sahipleri “dinozor” sayıldığı için onlara böyle bir güzellik yok. iPad, iPhone, Android, Kindle Fire ve NOOK için. Bu isimlerden son ikisi zaten Türkiye’de henüz yok. Kindle, Amazon’un e-kitap okuma cihazı. Fiyat fiyat farklı türleri var. En “ilkeli” siyah beyaz olanı. NOOK ise Amerikan Barnes & Noble Kitabevi’nin “batmamak” için Amazon’dan sonra piyasaya sürdüğü kendi e-kitap cihazı.
Evet, sadece bu mobillerde Flipboard’ın yazılımıyla kendi derginizi yapabilirsiniz. Mart sonundan iki hafta içinde bu yöntemle 3 milyon yeni kullanıcı kazanmış Flipboard. Toplam kullanıcı sayısı 53 milyon olmuş. Ayda 6 milyar sayfa “fiskelenmiş.”
Bu durumda, “herkes” dergi editörü oldu demektir. Çünkü bu yazılım sayesinde bir web sayfasına “flip” dediniz mi, o sayfa “sizin dergi”nin sayfası oluyor. Sayfanın konusu da sizin derginin konusu. Bu kadar basit.
Yararı: Sadece kendi ilgilendiğiniz konularla ilgileniyorsunuz. O konuda arayıp bulamayacağınız kadar çok haber, bilgi, veri size geliyor. Bazı küresel dergiler, örneğin Esquire, National Geographic, Rolling Stone gibi, kendileri “flip” tıklama noktası sunuyor. Bunu yapmayanları siz seçebilirsiniz.
Zararı: Başka bir şeye tesadüfen rastlamak, dolanırken görüvermek gibi “zaman israf edici” manasızlıklara paydos.
Flipboard’ın başarısı, bu işi çok büyük bir kitleye mal etmesi. Ama bunu ilk yapan o değil. Örneğin Kanada’da Zite adlı iPad uygulamasındaki yazılım, siz ekranda gezindikçe nelerle ilgilendiğinizi “anlayıp,” zaman içinde size, ilgileneceğiniz konuları sunuyor. Ve bu sunma işini her yarım saatte bir yeniliyor. Bir tür twitter uygulaması gibi. Zite, kullanıldıkça zekası artan bir sistem. Ama bu da mobilciler için.
Zite kadar akıllı olmayan bir de gazete örneği var: Almanya’da “okuyucunun istediği haberleri” yayınlayan NiiU (fonetik olarak “new”- yeni kelimesini çağrıştırıyor) Berlin’de 24 sayfa kağıt olarak başladı. Her abonesinin tek tek ilgilendiği konularda haber ve yorumlarla “kişiye özel” hazırlanıyordu. İçeriğini Almanya’da ve dünyada yayınlanan 20 kadar gazeteden alıyordu.
Kasım 2009-Ocak 2011 arasında bu şekilde çıkan NiiU, tabletin “icadıyla” iPad’e kaydı tamamen. Şimdi ayda 14.58 avro gibi epeyce pahalı bir ücretle abonelerin iPad’lerine ulaşıyor.