Toplumun edilgen yapısı üretimi engelliyor
Devlet Malzeme Ofisi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Yenal Arslan, BT’ye yaptıkları yatırımlarla potansiyellerini yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti ve kamuda BT yönetimiyle ilgili görüşlerini paylaştı.
DMO’nun e-Dönüşüm çalışmaları çervesinde; kısa, orta ve uzun vadeli hedefler konusunda bilgi veren Dr. Yenal Arslan, öncelikle DMO’nun 1920’li yıllara dayanan bir kurum olduğunu, zaman içerisinde özerk kimliğine büründüğünü, yine de dolaylı olarak Maliye Bakanlığı’na bağlı bulunduklarını aktardı. Arslan, “DMO’da kamunun tedariğini sağlıyoruz; BT ürünlerini alıyoruz. Şu anda ve önümüzdeki dönemde BT alımları ciromuzda önemli bir yer tutuyor, hatta gittikçe artan bir ivmeye sahip. DMO’nun toplam cirosu; 2011 ve 2012 yıllarında; 1,7’şer milyar TL, DMO’nun satışları kamu alımlarında yüzde 10-12 bandında yer tutuyor. Bu potansiyelin çok daha yüksek olduğunu; yüzde 30-40’lara ulaşabileceğini biliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz e-Dönüşüm çalışmalarıyla kuruma yenilikleri getirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı. Arslan, öncelikle ‘hızlı tedarik’ sağlamak istediklerini, tüm bu süreci hızlandırmak için Elektronik Belge Sistemi’ni bu yıl, haziran, temmuz ayları gibi devreye aldıklarını söyledi ve “15 bin kamu idaresiyle, 25 bin tedarikçiyle iletişimimiz bulunmakta. Çok büyük bir ekosisteme sahibiz. Kayıtlı Elektronik Posta dediğimiz sistemi devreye sokacağız. Tamamen otomatik haberleşme sistemini ortaya koyacağız. Taşradan 15 günde gelen resmi yazı, artık 1 dakikada ulaşacak. Muazzam bir zaman tasarrufu” dedi.
Türkiye’de ilkler, büyük faydalar
Ekosistemi yönetirken en önemli uygulamalardan birisinin ERP olduğunu kaydeden Arslan, projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Süratle donanım ve ERP yazılımımızı yenilemeyle ilgili çalışma gerçekleştiriyoruz ve 2013 yılı içinde bitirmiş olacağız. Bununla beraber iş zekâsı çözümlerini de devreye alacağız. Kamu İhale Kurumu’yla, Gümrük Müsteşarlığı’yla, mevcut veritabanımızla bütünleştirmeyi planlıyoruz. 1 ay süren fiyat araştırmasını dakikalar seviyesine indirmek istiyoruz. Sistem otomatik olarak, akıllı bir şekilde fikirler tavsiye edecek. Böyle bir çalışma Türkiye’de ilk olacak ve Türkiye’ye muazzam katkılar sağlayacak. Ürün sayısallaştırması için de ortak bir konsorsiyum ortaya koyacağız. DMO’nun; kamunun merkezi alım kurumu olması sebebiyle, tüm ihaleleri şeffaf, canlı olarak kayıt altına alacağız. Bizden en çok beklenenin öncelikle hız, sonra da şeffaflık olduğunu görüyoruz. Şeffaflıkla ilgili; Video Konferans Sistemleri kuruyoruz. Kamuda; satın alma esas işleri olmadığı için yeterli personel bulunmuyor, olsa bile eğitilmemiş durumda.Bu sebeple, kamu idarelerine ve tedarikçilere uzaktan canlı eğitimi başlatıyoruz. Bununla beraber, taşradaki personeli de eğiteceğiz, uygulamada yaşadığımız aksaklıkları azaltacağız. Şeffaflık gereği; kamuda örnek bir turnike projesi gerçekleştiriyoruz. Bütün gelen şirketlerin, tedarikçilerin, giriş ve çıkışlarda fotoğraflarını çeken, bizim randevu defterlerimizi güvenliğe gösteren, dışardan gelenlerin randevusu olup olmadığını otomatik olarak takip eden bir sistem kurulacak. Ayrıca, stoktaki malzemelerimizi kamu idarelerine kendi araçlarımızla; kamyonlarımızla gönderiyoruz. Bütün bunların, daha verimli, etkin şekilde kullanılabilmesi için araç takip sistemlerini devreye soktuk. Bunun dışında, portallarımızın yenilenmesiyle ilgili çalışmamız devam ediyor. Sosyal medyayı önümüzdeki dönemde kullanmak istiyoruz. Artık ‘iş’ mobiliteye doğru kayıyor. Bir de e-Satış portalımız var; katalog ürünleri dediğimiz ürünleri kamu idarelerine satış portalı üzerinden sunuyoruz. Cep telefonlarından bize sipariş geçebilsinler diye bunu da mobile kaydırmak istiyoruz. e-Ticaret portalını genişletmek, daha fazla kullanmak kurum hedeflerimizden ve bunu da mobil ortama kaydıracağız.”