Mobil teknolojiler
Kullandığımız mobil teknolojilerin Türkiye’de tasarlanıp üretilebilenleri, daha çok uygulama yazılımları. Bunlar da hem gezgin hem konuşlu sistemlerde çalışır yapılıyor. Mobil teknolojilerden çıkmamaya direnen veya sektöre geri dönecek ya da yeni girecek olan sanayicinin “önünü görebilmesi” gerekli. Bir “teknolojik yol haritası” bu iş için çok yararlı bir belge olur. “TÜBİTAK, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanlığı” tam da böyle bir belge hazırlıyor. İlk taslağı paylaşıldı.
Delphi yöntemiyle uzman görüşlerine dayalı olarak hazırlanan taslakta beş ana hedef öne çıkıyor. Başta gelen hedef “çok bantlı (birden fazla taşıyıcılı) mobil sistemlerde güvenli erişimi sağlayacak donanım ve yazılımın geliştirilmesi”. Bir dönem, kendime yeni bir video oynatıcı almaya gittiğimde, HD oynatır mı, MP3 çalar mı, ona, buna uyumlu mu diye sorgularken, satıcının bana söylediği söz kulaklarımdadır: “o CD denen plastik diske kaydedilmiş ne varsa, çalar, oynatır”. İşte gelecek için düşünülen gezgin uç birim (mobil terminal) böyle bir şey. Bulursa 4G ile, bulamazsa 3G, o da yoksa GSM, kesildi mi, WiFi, o da olmadı bluetooth ile ulaşabildiği başkasının uç birimi üzerinden konuşsun isteniyor.
Hedef 3 ise, hedef 1’in kardeşi: mevcut ve gelecekte kurulacak her türlü telli ve telsiz ağın, bir yapılandırma gerektirmeden (self organising network), heterojen bir ağyapı oluşturması. Bu ağyapıya “power line modem”leri, “infrared” ve “visible light communication”u (free space optics), ve uyduyu eklediğimiz zaman ilginç bir oluşum elde ediyorsunuz. Aslında, Kalkınma Bakanlığı’nın 10. Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarında elektronik çalışma grubunun en önde tuttuğu birkaç konudan biri de bu idi. O çalışmada, “ne varsa” hepsi üzerine gidilmemiş, aralarından bir kısmı seçilmişti.
Böyle bir ağyapının ücretlendirmesinin nasıl yapılacağı çözülürse, büyük bir avantaj elde edilir ve kurulmuş kaynakların en verimli şekilde kullanımına yol açılır. İlerlemeleri hep birlikte gözlemleyeceğiz.