Hedef: Yapay zekâ alanındaki istihdamın ve projelerin sayısının artırılması
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından, Dijital Dönüşüm Ofisi ile Ankara Üniversitesi arasında sağlık alanında yapay zekâ kullanımıyla ilgili, test ve geçerleme amaçlı sistem kurulumu hakkında protokol, 18 Şubat tarihinde imzalandı. Diğer yandan aynı gün Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nün genel sosyal seçmeli dersler havuzuna eklenen ‘NFT’ye Giriş’ dersinin ilki, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Ankara Üniversitesi arasında, epileptik yapısal bozuklukların yapay zekâ ile teşhisine yönelik geliştirilen sistemin kullanımına ilişkin protokol imzalandı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Millet Kütüphanesi’ndeki imza töreninde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları 2021-2025 yıllarını kapsayan strateji dokümanında, özellikle yapay zekâ alanındaki istihdamın ve projelerin sayısının artırılması konusunda bir hedef koyduklarını, bu kapsamda 2025 yılına kadar 10 bin lisans üstü öğrenci yetiştirmeyi planladıklarını vurguladı. Yetiştirilen öğrencilerin bir projede çalışması gerektiğini ifade eden Koç, “Şunu biliyoruz ki 2030 yılında 13 trilyon dolarlık ekonomiye hükmedecek yapay zekâda Türkiye’nin de söylemesi gereken bir sözü var” değerlendirmesinde bulundu.
Her bir teknolojik adımın mutlaka sağlıkla ilişkili bir yönü bulunuyor
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, tıpta doğru tedavinin öneminin ve doğru tedavinin en önemli ayağının ise doğru teşhis olduğunun altını çizerek “Doğru teşhis için de hekimlerimizin, diğer sağlık çalışanlarımızın yetkin bilgi birikimi, tecrübesi çok çok önemli ama sadece bunlar yeterli olmayabilir. Aynı zamanda teknolojiden de istifa etmek gerekebilir. Günümüzün teknoloji çağı olduğunu düşünürsek ve de teknolojik gelişmelerin en fazla kullanım alanının sağlık alanı olduğunu düşünürsek her bir teknolojik adımın mutlaka sağlıkla ilişkili bir yönünün olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Yapay zekâ ve diğer teknolojik enstrümanların kullanımı bu çerçevede son derece önemli. ‘Ankara Üniversitesi Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ bu protokolde asıl yürütücülerden birisi ama sağlık birimlerimiz de çok etkili olacak” açıklamasını yaptı. Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilen sistem; test amaçlı olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerine kurulacak. Sistemin geliştirilmesi sürecinde; veri sağlama, etiketleme, sonuçları analiz etme konularında hastane doktorları veya Tıp Fakültesi öğretim elemanları projeye katkı sağlayacak.
Blokzinciri devrim haline getirecek kişiler, yapacağınız çalışmalarla siz gençler olabilirsiniz!
Ankara Üniversitesi Senato kararıyla lisans eğitimine taşınan ‘NFT’ye Giriş’in açılış dersine; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Koç, konuşmasının başında gençlere seslenip şu soruyu yöneltti: “Sizce en popüler yenilikçi teknolojilerden biri olan blokzincir bir devrim mi?” “Blokzinciri devrim haline getirecek kişiler, yapacağınız çalışmalarla siz gençler olabilirsiniz!” yanıtıyla sözlerini sürdüren Koç, “e-Devlet’te de dijital kimlik altyapısını geliştirdiğimizde blokzincir altyapısını kullanacağız. Blokzincir; kullanıcılara dağıtık bir mimaride şeffaf, değiştirilemez ve güvenli veri yapıları sağlayan teknolojiler bütünüdür. Üzerinde tutulan bilgilere göre blokzincir uygulamaları ortaya çıkıyor. En çok bilinen blokzincir uygulaması kripto paralardır. Fakat kripto paralardan çok daha farklı uygulamalar da mevcut. Mesela kimlik bilgilerinin işlendiği blokzincirlerde dijital kimlikten bahsedebiliriz. ‘Non-fungible token’ yani NFT de bu uygulamalardan biri ve bugün burada toplanmamızın sebebi de NFT’leri anlamak” açıklamasını yaptı.
Dijital anlamda ‘tek’ hale getirerek sahip olmak istediğiniz her şey birer NFT olabilir
Dr. Ali Taha Koç, konuşmasında şu detaylara dikkat çekti: “Kimi zaman bir melodi, kimi zaman bir resim, kimi zaman ise bir tweet; ne olduğunun önemi yok, dijital anlamda ‘tek’ hale getirerek sahip olmak istediğiniz her şey birer NFT olabilir. Şu anda NFT’lerin matematiksel olarak tekilliğini ispat edebiliyoruz fakat bu konuda henüz herhangi bir hukuksal temel mevcut değil. İşte bu sistemi hukuksal modellere oturtarak NFT’leri günlük hayatımızda nasıl kullanacağımız, iş modellerine nasıl dönüştüreceğimizi belirlemek, siz gençlere düşüyor. Geçmişten öğrenip geleceğe bakmamız gerek…” “Şu bir gerçek ki insanoğlu köklü değişimlere, yeni ile eskiyi kıyaslayarak adapte olabiliyor” ifadesini kullanan Koç, “Tıpkı 20’inci yüzyılın başlarında arabalar ortaya çıktığı zaman, başlangıçta ‘Atsız Taşıyıcı-Horseless Carriage’ olarak adlandırması gibi şüphesiz ki dijital dönüşüm süreci de bu bakış açısından etkileniyor. Fakat yapay zekâ teknolojileri tüm dünyanın konuştuğu, uğrunda servet ödenen otonom araçları mükemmel kılmak için tasarlanmış olsa da hâlâ daha istenilen seviyede değil. Bunu bugün yalnızca karşınızda sunum yapan Ali Taha Koç değil, dünyadaki en iyi otonom araç üreticisi olarak kabul edilen Elon Musk da söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Elon Musk’a NFT hediye etti” şeklinde konuştu. Koç, salondakilerle şu paylaşımlarda bulundu: “Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bilim ve sanata olan ilginizi artırmak için siz gençlerimizi yenilikçi teknolojilerle buluşturan projeleri önemsiyoruz. Bu projemizle de gençlerin ilgisini, geleceğin teknolojilerinden biri olarak gördüğümüz blokzincire çekmeyi hedefledik. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak; 8 Ocak 2021’de TÜRKSAT 5A’nın heyecanını çocuklarımızın değerli resimlerinin olduğu turksat5aninyolculugu.cbddo.gov.tr’deki ‘TÜRKSAT-5A’nın Yolculuğu Dijital Resim Sergisi’ ile kutlamıştık. Sonrasında çocuklarımızın sergide yer alan resimlerini yapay zekâ ile yeniden yorumlayarak ünlü ressamların eserlerine dönüştürdük. Aralık 2021’de fırlatılan yeni nesil haberleşme uydumuz TÜRKSAT-5B’yi ise çocuklarımızın çizdiği resimlerin NFT’leriyle uğurladık. Sergideki tüm resimlerin kolajıyla TÜRKSAT-5B NFT’sini oluşturduk. Ayrıca 81 ilimiz ve Azerbaycan’dan seçilen 82 şanslı öğrencimizin resimlerini de NFT’ye dönüştürdük.”
NFT oluşturmak zor bir süreç değil!
NFT’nin oluşturma süreciyle de ilgili bilgi veren Koç, “Süreç; NFT’ye dönüştürmek istediğiniz dosyanın seçimiyle başlıyor. Ardından seçtiğiniz bu dosyayı çevrim içi erişim sağlanabilen bir dosya sunucusuna yüklemeniz gerek. NFT oluşturulmasına olanak sağlayan birçok blokzincir ağı var. Bunlardan birini seçerek uyumlu bir kripto cüzdan hesabı açmalı ve ağa bağlamalısınız. NFT mint ücretinin ödenmesi ve NFT’nin depolanması için bu cüzdana ihtiyacınız olacak. Tüm bu adımları tamamladıktan sonra seçtiğiniz dosyayı NFT’ye dönüştürmeye hazırsınız. Seçtiğiniz blokzincir ağına ait NFT oluşturma süreci tamamlandığında NFT’niz blokzincire kaydedilmiş oluyor ve artık kripto cüzdanınızda görüntüleyebiliyorsunuz. Bu kısaca anlatmış olduğum NFT oluşturma süreci, zor bir süreç değil!” “Ben konuşmaya başladığımda çekilen fotoğraf, Dijital Dönüşüm Ofisi mühendisleri tarafından NFT’ye çevrildi bile! Biz bunları yapabiliyorsak sizler çok daha iyisini yapabilirsiniz. Biraz matematik, biraz yazılım bilgisi biraz da merakınız varsa bu teknolojiye dair çok daha iyi projeler geliştirebilirsiniz.”
‘İlk NFT dersinin NFT’si Rektör Ünüvar’a hediye edildi
Dr. Ali Taha Koç, “Bugün burada Türkiye’nin ilk ‘NFT’ye Giriş’ dersine başlangıç yapma şansı bulduğum için çok mutluyum” ifadesini kullanarak “Bu anlamlı günün anısına ‘Türkiye’nin ilk NFT dersinin NFT’sini’ değerli hocamız Necdet Ünüvar’a armağan etmek istiyoruz” dedi. Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Ankara Üniversitesi’nin Cumhuriyetin ilk üniversitesi olduğuna vurgu yaparak “O halde ilkler bize yakışır; ‘İlk NFT dersi de Ankara Üniversitesine yakışır’ dedik ve böyle bir karar aldık. Gerçekten bundan da çok mutluyuz. Ama öğrencilerimiz bizden daha mutlu” şeklinde konuştu.
Kültür endüstrilerinde çok büyük bir katma değer olduğunu görüyoruz
Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Üniversitesi’nin müfredat programına alarak bir ilke imza attığı NFT dersinde akademisyenler ve öğrencilerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Ülkemizde kültür endüstrilerinin son 10 yıldır büyük bir atılım içerisinde olduğunu vurgulayan Yavuz, “2018 sonu itibarıyla yapılan bu çalışmada kültür endüstrilerinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki payı 2,88. Bu oranı diğer sektörlerimizle karşılaştırdığımızda, mesela sağlık ve sosyal hizmetlerden daha fazla. Demek ki kültür endüstrileri katma değeri yüksek bir endüstri. Yine istihdamdaki payına baktığımızda Türkiye’de çalışanların yüzde 4,34’ü kültür endüstrilerinde çalışıyor. Dünyada da kültür endüstrilerini incelediğimizde burada çok büyük bir büyüme potansiyeli, çok büyük bir katma değer olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı.
NFT doğru ve etkin kullanılırsa ülkemiz kültürünün dünya çapında tanıtılmasına katkı sunabilir
Kültür endüstrilerinin yarattığı istihdam alanının önemli bir bölümünü gençlerin oluşturduğuna dikkat çeken Yavuz, “Bu kadar büyük genç nüfusa sahip bir ülke olarak kültür endüstrileri önümüzdeki dönemde hem sosyal gelişmişliğin hem ekonomik kalkınmanın temel taşlarından bir tanesi olacak” değerlendirmesinde bulundu. Son dönemde her etkinlikte mutlaka bir dijital sanat unsuruyla karşılaştıklarını belirten Yavuz, “Kiminle konuşsak benzer kavramlar var. Metaverse, bitcoin, blokzinciri, token, NFT, web3… Liste uzayıp gidiyor. Bugünün konusu NFT ama NFT bugünün konusu olarak kalmayacak. NFT önümüzdeki günlerde üzerinde çok tartışacağımız, çok kafa yoracağımız, kullanacağımız, güçlü bir şekilde gündem olmaya gebe bir konu” dedi. NFT’nin, doğru ve etkin şekilde kullanıldığı takdirde hem genç yeteneklerin hem ülkemizin hem de ülkemiz kültürünün dünya çapında tanıtılmasına katkı sunabileceğini ifade eden Yavuz, NFT’nin gençlerin sanatsal üretimlerini artıracağına, yaratıcılıklarını, kabiliyetlerini, yeteneklerini tetikleyeceğine inandığını kaydetti. Yavuz, konuşmasının sonunda, dersi alan öğrencilerin dönem sonunda derste ürettikleri NFT’lerden oluşan bir sergi hazırlamalarını beklediğini de sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından Bilişim Uzmanı Buğra Ayan tarafından ilk NFT dersi verildi.