İlk yerli taktik insansız hava aracı IDEF 2013’te
Zorlu Grubu, Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF 2013’e savunma sektöründeki şirketleri Vestel Savunma ve AYESAŞ ile katıldı. Vestel Savunma, 2009 yılında test uçuşlarını başarıyla tamamlayan ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel’in Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmeden önceki son halini ilk kez fuarda sergiledi. Vestel Savunma’nın standında ilk kez görücüye çıkan uçaklar arasında Karayel’le birlikte geliştirilen eğitim uçağı Bora da yer aldı.
Önümüzdeki aylarda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek Karayel’in mühimmat değil, gözlem uçağı olduğunu belirten Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül “Önümüzdeki yıllarda gözlem amaçlı insansız hava araçlarının sivil havacılıktaki kullanımları hızla artacak. Bu gelişmelerin Vestel Savunma’nın ihracatına da olumlu yansımasını bekliyoruz” dedi.
Zorlu Grubu’nun savunma sektöründeki şirketleri , 11. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2013’e, NATO’nun uçuşa elverişlilik standardı Stanag 4671 ile uyumlu geliştirilip üretilen ilk yerli taktik insansız hava aracı Karayel ve aviyonik testler ve pilotaj eğitimlerinde kullanılacak insansız hava aracı Bora ile katıldı.
Ömer Yüngül, Vestel’in savunma sanayine yaptıkları yatırımlarla ilgili şunları kaydetti: “Vestel olarak bugüne kadar savunma sanayiine 25 milyon dolarlık yatırım yaptık. bu yatırımın meyvelerini böyle büyük ve kapsamlı bir fuarda sektör ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Herkesin merakla beklediği tamamen yerli tasarım ve üretim eseri ilk taktik insansız hava aracı Karayel’i, Türk Silahlı Kuvvetleri teslimatından önce ilk kez burada tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Teslimatlarımızı da söz verdiğimiz gibi bu yılsonuna kadar tamamlayacağız.”
Sivil havacılıkta İHA kullanımı artacak
İlk yerli taktik insansız hava aracı Karayel’in mühimmat değil, gözlem uçağı olduğunu da sözlerine ekleyen Yüngül şunları söyledi:
“Karayel Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gözlem amaçlı kullanılacak. Önümüzdeki yıllarda gözlem amaçlı insansız hava araçlarının sivil havacılıktaki kullanımları hızla artacak. İnsansız hava araçlarının sivil havacılıkta özellikle kurtarma ve haritacılık faaliyetleri, orman yangınları ve çevre kirliliğinin tespiti gibi amaçlarla kullanılmaya başlanmasıyla birlikte pazarda da büyüme yaşanacak. Bu gelişmelerin Vestel Savunma’nın ihracatına da olumlu yansımasını bekliyoruz.”
Karayel sivil kullanıma uygun
İHA’ların sivil havacılıktaki kullanımlarının 10-15 yıl içinde askeri kullanımın önüne geçeceğini belirten Vestel Savunma ve AYESAŞ Genel Müdürü Aziz Sipahi de şunları ifade etti:
“Bunun için öncelikle İHA’ların sivil hava sahasında uçuşlarına ilişkin düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor. Bu düzenlemelerde ilk adım İHA’ların NATO uçuşa elverişlilik standardına uygun üretilmesi olacak.
NATO’nun uçuşa elverişlilik standardı Stanag 4671 ile uyumlu geliştirilen ve üretilen Karayel bu anlamda en önemli kriteri karşılamaktadır. Bu, gelecekte Karayel’in sivil havacılıkta da kullanılabilmesi için çok önemli bir özellik. Çalışmalarımıza her türlü desteği veren Zorlu Holding’e, Vestel Savunma’ya güvendiği; Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize de bu imkânı bize verdiği için şükranlarımızı sunuyoruz.”
Karayel’e yurt dışından yoğun talep
Vestel Savunma’nın insansız hava araçları konusunda sadece Türkiye’de değil, bölgede de önde gelen İHA şirketlerinden biri olmayı hedeflediğini vurgulayan Sipahi şöyle konuştu:
“Karayel’i yurt dışında da tanıtıyor, gelen talepleri değerlendiriyoruz. Ancak önceliğimiz Türk Silahlı Kuvvetleri’dir. Bölge ülkelerden gelen taleplere Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşıladıktan sonra cevap vermeyi planlıyoruz. Tüm dünyada çok önemli olan Türk Silahlı Kuvvetleri referansı ile önümüzdeki dönemde ihracata yönelik çalışmalarımızı hızlandırmayı planlıyoruz. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve üretilen özgün tasarıma sahip ilk taktik insansız hava aracı Karayel ülkemiz için gurur kaynağı olacak.”