Big Data ve Diğer Yeni Trendler isimli kitap yayınlandı
10 yılı aşkın bir süredir yönetim danışmanlığı yapan Halil Aksu yeni bir kitap yayınladı. Aksu, “Big Data ve Diğer Yeni Trendler” isimli kitabında okuyucuyu teknolojinin ve bilginin getirdiği imkanlar konusunda bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. ‘Bilginin Gücü – Yolculuk Başlıyor’ eserinde beş metaforik hikaye ve bunu nasıl hayata geçirildiği ile ilgili pratik önerilerde bulunuyor. Halil Aksu’ya, kitabı ve metaforik hikayeleri ile ilgili sorularımız oldu, işte cevaplar.
n Big Data konusunda bir kitap yazdınız. Neden?
Aslında kitabın alt başlığı kitabı daha iyi anlatıyor. Bilginin Gücü – Yolculuk başlıyor. Biz bilgi çağına daha yeni giriyoruz. 21. Yüzyıl bu anlamda çok eğlenceli olacak, çok heyecan verici olacak, çok değişiklik göreceğiz, değişim çok hızlı olacak. Kitabın içinde pek çok konudan yalnızca birisidir. Ama sıcak bir konu olduğu için, kapakta yer vermek istedik.
n Kitap kimlere hitap etmektedir, kimler okumalıdır?
Herkes desem, abartı mı olur? Aslında olabildiğince okunaklı olmasına dikkat ettim. Elbette kurumsal dünyada, özel veya kamu sektöründe bir organizasyonda görev alan insanlara hitap ediyor. Ama içinde beş metaforik hikaye var, onları eşim hatta kızım dahi anladı, keyifle okudular. Bundan dolayı aslında herkes okuyabilir. Ama özellikle bilgi, ondan yararlanılması konusunda gündemi olanlar, mutlaka okumalılar.
n Nedir bu metaforik hikayeler?
Çok güzel hikayeler. Mesela ‘Memurlar Şehri’ hayal bir şehirde bugün git, yarın gel sendromunun nasıl ortadan kaldırıldığını anlatıyor. ‘Kayıp şehrin peşinde’ Atlantisi arayan bir kaşif ekibi yazdım. ‘Pırlanta Adası’ emekli bir pırlanta ustasının hikayesini aktarıyor. Herhalde en sevdiğim hikaye ise ‘Manlar Gezegeni’. Gelecekte füturist bir senaryo, manlar ve botların yaşadığı bir gezegen.
n Bunların big data, bilgi veya iş zekâsı ile ne alakası var?
Güzel bir soru, bunlar metafor. Mesela pırlanta adasından örnek vereyim. Pırlanta ham hali çok çirkin, yolda görseniz, dönüp bakmazsınız. Ama işlenince paha biçilmez hale geliyor ve gözleri kamaştırıyor. Veri de böyle sanki. Ham hali veri merkezlerinin şişmesine sebep olan ‘1’ ve ‘0’’lardan oluşmaktadır. Ama işlenince bilgi, biraz daha işlenince bilgelik oluyor. Pırlanta gibi. Bunu işleyebilen ustaya aşk olsun. Frenkçesi ile Data scientist, Türkçesi ile ‘Veri Uzmanı’ diyelim. Önemli bir meslek.
n Kitabın başlığında Yolculuk başlıyor demekte. Burada gizli bir mesaj mı var? Devamı mı gelecek sanki?
Evet, yolculuk devam edecek. Yetiştirebilirsek, sonbaharda bir devamı çıkmasını planladık. Konular hazır, yine metaforik hikayeler var, yine eğilim analizleri var, yine vakalar ve örnekler var. Yararlı olacağını düşünüyorum.
n Son olarak ne söylemek istersiniz?
Bu konu gerçekten çok önemli. Kesinlikle kitabı okuyunuz. Zaten kısa, 2 – 3 saatte okunur. Özellikle konuya çok yakın olmayan kişiler de okumalı. Metaforik hikayeleri özellikle onlar için yazdım. Bu konu herkesin bilmesi gerektiği önemli bir konu. Ayrıca kitabın dışında bu konuda daha detaylı bilgi talep eden veya çalışmayı arzu edenler benimle temasa geçebilirler.