İçişleri Bakanlığı’nın vizyoner projeleri bilişim politikalarını belirleyecek
e-Devlet dergisi tarafından düzenlenen 19. e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘İçişleri Bakanlığı – Teknoloji Yaklaşımları’ başlığı altında 9 Mayıs tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
‘İçişleri Bakanlığı – Teknoloji Yaklaşımları’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İlhan Uran, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve İnterpromedya yetkilileri, Muhasebat Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü’nün yanı sıra, destekleyici şirketler, Netaş, NetApp, 4S, Türk Telekom, Intel, Oracle, SAP, Dell ve konuk dinleyiciler katıldı.
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen İnterpromedya Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, “İnterpromedya, bilişim sektörüyle bilişimi kullanan iş ve kamu dünyasındaki kurumlar arasında köprü görevini sürdürüyor. Bunu da; etkinlikleriyle, yayınlarıyla, araştırmalarıyla yapıyor. Bugün 19. e-devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda; kurumlarımızın son yıllarda yaptığı teknoloji yatırımlarını, yatırımların geri dönüşünü, ‘yeni vizyonlar ve hedefleri nelerdir?’ ve Türkiye’nin e-Dönüşümüne katkılarını ele alıyoruz” açıklamasını yaptı.
e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nın açılış konuşmasını İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İlhan Uran gerçekleştirdi ve Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Ayhan Akpay, Yazılım Uzmanı-Takım Lideri Başar Dalkılıç ve Mühendis Selda Yurtdaş da ‘e-İçişleri Modülleri, EBYS, e-İmza ve Mobil İmza Entegrasyonu’ konusunda bilgi verdi. Yazılım Uzmanı-Takım Lideri Zafer Gölgeli, HİTAP Projesi’ni ve kurumsal web bütünleştirmelerini, Mühendis Ceyhun Canikli altyapı konfigürasyon çalışmalarını anlatırken, Çağrı Merkezi ve Yardım Masası faaliyetlerini de Koordinatör Şengül Kırgöz sundu. İlk bölümün ilerleyen dakikalarında; Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Kemalettin Sakin ve Veritabanı Yöneticisi Ömer Kuzu, Felaket Kurtarma Projesi’ni masaya yatırdı. Sistem Yönetim Uzmanı Zafer Karaca; ‘Sanallaştırma Çözümleri’, Koordinatör Onur Kasap; ‘Exchange’, Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Ayhan Akpay ve Koordinatör Sefer Alper Koç; ‘Internet Standardizasyonu Projesi’, yine Ayhan Akpay ve Mühendis Erdoğan Aktan; ‘Taşra Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi’, Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Şahin Arsal ve Koordinatör Sercan Yavuz; ‘İSAY Projesi’ sunumlarını gerçekleştirdiler. Mühendis Yiğit Koç, ‘İçişleri Bakanlığı Portal Projesi’ni anlatırken, Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Cemalettin Demircioğlu ve Koordinatör Hülya Maraş da ‘Bilgi Güvenliği Projesi’nin detaylarını paylaştı. Birinci bölümün son sunumu olan ‘İçişleri Vizyon 2013 Projesi’ni de; Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Şahin Arsal ve Çözümleyici Gül Atılmış gerçekleştirdi.
MERNİS 4 bin kurumla paylaşılarak önemli bir boşluğu dolduruyor
Bilgi İşlem Dairesi Başkanı İlhan Uran konuşmasında; e-Devlet’in gün geçtikçe hayatımızın her alanına gittikçe artan oranda girmekte olduğunu vurgulayarak bu konuda kamu kuruluşlarının çok ciddi çalışmalar yürütmekte olduklarını ve başarılı dünya ülkeleri arasında sayılabileceğimizi, artık iyi bir noktaya geldiğimizi aktardı. Uran, “Bilişim teknolojileri hızla gelişmekte ve hayatımıza değer katmakta. Bu amaçla biz, iş süreçlerinin yürütülmesinde; etkinliği, standardizasyonu sağlamakla, yönetilebilir yapıları oluşturmakla ilgili teknolojiyi takip ediyor ve bu teknolojiyi bakanlığımız süreçlerine kazandırmak için ekibimizle birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı olarak; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün MERNİS Projesi, Kimlik Paylaşım Sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ASBİS, e-Pasaport gibi çok değerli e-Devlet projelerini yürütüyoruz. Şu anda özellikle MERNİS; bütün nüfusun kişi kayıtlarını tutmak suretiyle yaklaşık 4 bin kurumla paylaşılarak e-Devlet noktasında önemli bir boşluğu dolduruyor” dedi.
İlhan Uran, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın koordinasyon sağlama görevini üstlendiğini kaydederek, “Bu amaçla oluşturulan Koordinasyon Kurulu’nda bir yandan yeni projelerin kararlaştırılması, öte yandan diğer yürütülmekte olan projelerin izlenmesi gibi bir fonksiyonumuz bulunuyor. Başkanlık olarak özgün yürüttüğümüz projelerin başında e-İçişleri Projesi gelmekte. e-İçişleri; 81 valilik, 81 il özel idaresi, 892 kaymakamlıkta ve Bakanlık merkez birimlerinde 2010 yılından beri başarıyla uygulanıyor. Asıl amacımız; valilik, kaymakamlıklar içerisinde iş süreçlerini otomasyona bağlamak ve akabinde de vatandaşa, özel sektöre çok daha sağlıklı, güzel hizmetler sunabilmektir” açıklamasını yaptı. Uran, beklentilerini şu şekilde dile getirdi: “Bilişimin bu kadar hayatımıza girdiği, bu kadar kişisel ve kamu verilerimizin elektronik ortama aktarıldığı süreçte, bilgi ve ağ güvenliği ile ilgili de arkadaşlarımızın çalışmaları oluyor. Özel sektörün katkılarının devam etmesini bekliyoruz.”
Toplantının ‘Kurumsal İşbirlikleri’ bölümünde; Muhasebat Genel Müdürlüğü’nden Alpay Akçay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Muhammed N. Bozkurt, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan Osman Turan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden Adem Keleş, TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü’nden Bilge Karabacak, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile birlikte yürüttükleri projelerle ilgili bilgi verdiler. Şirket yetkililerinin görüşlerini aktardığı ‘Teknoloji İşbirlikleri ve Öngörüleri’ bölümünde; Netaş’tan Ahmet Şüküroğlu, NetApp’tan Can Tomruk, 4S’ten Ökkeş Özdemir, Türk Telekom’dan Hıdır Peker, Intel’den Oktay Özgün, Oracle’dan Baturalp Cansu, SAP’den Faruk Emre Güngör, Dell’den Ersin Taşkın teknoloji eğilimlerini paylaşarak işbirliğinin önemini vurguladılar.