Rekabete geri dönüş
Patent konusu tekrar gündeme geliyor, rekabet artıyor.
Yıllardan beri teknoloji eğitimine ve yeniliğe çok büyük yatırım yapan ülkeler karşısında Amerika’nın rekabet gücünü kaybettiği gerçeğinde uzmanlar fikir birliği içindeler. Bu ülkenin yenilikçilik alanında da geri kalmaya başlaması üzerine Intel ve 24 girişim sermaye şirketi önümüzdeki iki yıl içinde yeni kurulacak teknoloji şirketlerine 3.5 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladılar.
Bu girişime ek olarak Intel, Google, Cisco Systems, Microsoft ve 13 başka şirket de 2010 yılı içinde özellikle bilgisayar mühendisliği ve diğer mühendislik kollarında Amerikan üniversitelerinden mezun 10 bin 5 yüz kişiyi iş güçlerine katacaklarını açıkladılar.
Amerikaya Yatırım İşbirliği adlı bu girişimin başını çeken Intel’in CEO’su Paul Otellini Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde geçen ay yaptığı konuşmada son yıllarda ülkenin eğitim, araştırma, sayısal teknoloji ve insan kaynakları alanlarındaki yatırımlarının sürekli olarak azaldığı bir dönemden geçtiğini vurgulayarak son yüzyıl içindeki girişimcilik liderliğini şimdi kaybetmiş olan Amerika’nın yeniden rekabete ve yenilikçiliğe dönüşümü için atılan bu adımın son derece önemli olduğunu belirtti.
En önemli yatırım kalemi insan kaynakları
Çin, Hindistan, Finlandiya, Güney Kore, Tayvan’ın teknolojiye ve insan kaynaklarına yaptıkları yatırımlar ile Amerika’nın bu ülkeler karşısında rekabet gücünü yeniden kazanmasının hiç de kolay olmayacağı görülüyor. Özellikle Çin ve Hindistan ekonomilerinin küresel krizden Amerika’dan daha az olumsuz etkilenmesi ile Amerika’nın bu açığı kapamasının uzun yıllar alacağı öngörülüyor.
Eğitim alanında Amerika’nın dünyaca ünlü üniversitelerine sahip olmasına karşın teknoloji eğitiminde bu ülke Hindistan ve Çin’in gerisinde kalıyor. Amerikan üniversitelerinin mühendislik dallarından mezun olanların oranı yüzde 10’dan daha az olurken bu oran Hindistan ve Çin’de yüzde 30’u aşıyor. Ayrıca Amerika’daki yabancı uyruklu mezunlardan ülkelerine dönenlerin sayısı da gün geçtikçe büyüyor. Bütün bu gelişmeler artık yenilikçiliğin ağırlık merkezinin Amerika’dan Doğu’ya kaydığının başlıca nedenlerinden sayılıyor.
Patent başvurularındaki açık fark da bu değişimin bir başka göstergesi olarak kabul ediliyor. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne göre patent işlemleri Çin’de geçen yıl yüzde 30 büyürken Amerika’da yüzde 11 azaldı. Bazı uzmanlara göre yeni kuruluşlara yapılacak girişim sermaye yatırımları kısa vadede bu soruna çözüm getirmeyecek. Yatırımların yanı sıra Amerika’nın rekabet alanında eski günlerine dönmesinde etkili olacak bir çözümün de üniversitelerden mezun olan yabancıların Amerika’da uzun süre çalışmalarına olanak sağlayacak vize uygulamalarının yönünde atılacak adımlar olduğu savunuluyor.
Bu gelişmeler karşısında iyimserliğini koruyan çevreler de rekabet alanında Amerika’nın geride kaldığı olayının fazla abartıldığını savunuyorlar. Bu tezi destekleyenler World Wide Web’in İsviçre’de geliştirildiğini ancak Amerika’nın bu buluştan İsviçre’den çok daha fazla yararlandığına işaretle yeni teknolojiler nerede geliştirilse geliştirilsin Amerika’nın bu teknolojileri ticari olarak kullanmakta ve pazarlamakta daha yaratıcı ve yenilikçi olduğunu vurguluyorlar.
Amerikan yenilikçiliğinin ciddi bir kuşatma altında olduğu günümüzde ekonomik krizden ağır bir yara alan bu ülkede Intel’in girişiminin ne denli bir olumlu fark yaratacağı merakla beklenirken 10 bin 5 yüz kişinin iş alınmasının ise Amerika’nın işsizlik sorununda çok küçük bir deliğin kapanmasından başka bir yararı olmayacağı ileri sürülüyor.