10. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı Van’da düzenlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri projesinin onuncu koordinasyon toplantısı, 4 Temmuz tarihinde Van’da gerçekleştirildi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri; katma değerli hizmetler sunan ekosistemler yaratarak paydaşların ileri teknoloji üretimini geliştirerek uluslararası rekabet gücünün artmasını hedeflemekte.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri projesi; ileri veya yüksek teknoloji kullanan ve yeni teknolojilere yönelik çalışmalar yapan firmaların; üniversiteler, ileri teknoloji enstitüleri ya da Ar-Ge merkezlerinin olanaklarından faydalanarak geliştirdikleri teknolojik bir buluşu ticari ürüne dönüştürmeyi kapsamakta. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri; bulundukları bölgelerde, sanayiciler, girişimciler, üniversiteler ve araştırma kurumları gibi farklı teknoloji paydaşlarını geniş bir çerçevede bir araya getirerek çeşitli teşvik mekanizmalarıyla nitelikli fiziksel altyapı ve katma değerli hizmetler sunan ekosistemler yaratarak paydaşların ileri teknoloji üretimini geliştirerek uluslararası rekabet gücünün artmasını hedefliyor.
Yerel kalkınma paydaşlarıyla iş birlikleri güçlendiriliyor
10. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’na, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da iştirak etti. Etkinliğe ayrıca Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van Milletvekili İrfan Kartal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Müdürü Öğr. Gör. Yasemin Yetkin, Van İlçeleri Belediye Başkanları, Teknoloji Geliştirme Müdürleri ve şehir dışından birçok paydaş katıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 2021-2025 dönemi için yeni bir Stratejik Plan hazırladıklarını ifade eden Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Bu planda; üniversitemizin dört stratejik amacı; girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini artırarak üçüncü nesil bir araştırma üniversitesi olmak, eğitim-öğretim faaliyetlerinin kalitesini artırarak yenilikçi ve geleceğe yönelik eğitim programlarıyla girişimci ve nitelikli mezunlar yetiştirmek, kurumsal kapasiteyi geliştirerek, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgesel ekonomik gelişim için yerel kalkınma paydaşlarıyla iş birliklerini güçlendirerek sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı hizmetlerini artırmak olarak belirlendi. Bu stratejik amaçlarını gerçekleştirmek adına girişimcilik ve Ar-Ge çalışmalarına hız veren üniversitemiz, bünyesinde kurulan Van Teknokent’i daha aktif hale getirerek burada yapılan faaliyet sayısını ve çeşitliliğini de artırdı. Bu amaçla ‘Girişimcilik Ekosistemi’ni geliştirmek için markalar oluşturarak birimleri yapılandırdı. Ve bu yeni bir vizyonla yola devam etmekte” açıklamasını yaptı. Bu faaliyetler sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksine göre 2018 yılında 54 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde 42’inci sırada yer alan Van Teknokent’in son iki yılda 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisindeki genel sıralamada 31’inci sıraya yükseldiğini ifade eden Rektör Şevli, “Bu çerçevede Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iyi ‘Teknololoji Geliştirme Bölgesi’ unvanına sahip olmayı başardı. Gelişmekte olan 22 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde ise 7’inci sırada yer alma başarısını gösteren Van Teknokent; kısa ve orta vadedeki hedefini, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri genel sıralamasında ilk yirmiye girmek olarak belirledi” değerlendirmesini yaptı.
Van Teknokent ülkemizin en önemli teknokentlerinden biri olmaya aday
“Van Teknokent, sadece ilimizin değil öncelikle bölgemizin ve ardından da ülkemizin en önemli teknokentlerinden biri olmaya aday” ifadesini kullanan Şevli, “Bölgemizdeki teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi ve bu ekosistemden yetişecek başarılı girişimcileri uluslararası pazarlarda rekabet edecek seviyeye taşımayı hedeflemekte. Bu maksatla çeşitli projeler ve başarılı faaliyetler yürütmekte. Bunlar içerisinde, ‘Ben Girişimciyim’ adlı girişimcilik yarışması, teknoloji tabanlı girişimciliğe önemli katkılar sunduğumuz ABD büyükelçiliği tarafından desteklenen ‘Patent Growth’ projesi, ‘Startone Kuluçka Programı’, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimcilik Programı altında ‘BİGG Startone Kuluçka Programları’ ve gelişmekte olan doğu illerinde teknoloji tabanlı kadın girişimciliğini geliştirmek için Van Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde yürüttüğümüz ‘Womenpreneur4 Turkey Projeleri’ni sayabiliriz” şeklinde konuştu. Özellikle TÜBİTAK BİGG Programın kapsamında Van Teknokent’in önemli başarılara imza attığını dile getiren Rektör Şevli, “Bigg Startone Programı yüzde 66 başarı oranıyla faaliyet göstermekte. Bu çerçevede, Van Teknokent birçok girişimcinin TÜBİTAK BiGG programı çerçevesinde hibe desteği almasını sağladı. Ayrıca firmalarımız bugüne kadar 46 projeye KOSGEB desteği, 5 adet proje ye de TÜBİTAK desteği aldı. Ayrıca üniversite olarak özellikle öğrencilerimizin sanayi ile dirsek teması kurabilmeleri için Van OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kurulmasıyla ilgili girişimlerde bulunduk. Bu anlamda Van OSB yaklaşık 23 dönümlük alanı üniversitemize tahsis etti. Van OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu aynı zamanda bir Mesleki Eğitim Geliştirme Merkezi mantığıyla TRB2 Bölgesinde piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elamanların yetiştirilmesini sağlayacak. Diğer yandan ‘geleceğin meslekleri’ perspektifinde ulusal ve uluslararası düzeyde akredite edilmiş sertifikasyon programları aracılığıyla gençlere yenilikçi mesleki beceriler kazandıracak. Ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda bölgenin beşeri sermayesinin geliştirilmesi ve istihdam kapasitesinin artırılmasına yönelik olarak da çalışmalar yürütecek” dedi.
Teknoloji Geliştirme Bölgesi süreçleri masaya yatırıldı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Müdürü Öğr. Gör. Yasemin Yetkin, yaptığı sunumda katılımcılara Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü M. Bilal Macit katılımcılara girişimlerin desteklenmeleri üzerine bilgi verdi. Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Şehir Plancısı Tuğba Kaya ise yaptığı sunumla girişimlerin şehir ile ilgili bağlantılarına değindi. Vergi Denetim Kurulu Daire Başkanı Burak Bıyık, Vergi Denetim Kurulu sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Sunumların ardından; Teknoloji Geliştirme Bölgesi Başvuru ve İmar Planı; Yapım, Destek ve Mimari Uygulama ve İzleme Süreçleri yuvarlak masa etrafında tartışıldı.