Dünyanın gözü eski dünyada
Bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomisinin dengesi küresel çapta değişiyor. Bu değişimin ekseninde yer alan Türkiye, önemli bir fırsatın eşiğinde duruyor.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde en fazla gelişecek bölgelerin başında Afrika, Ortadoğu ve Asya geliyor. Hem üretim, hem de sermayenin ekseni doğuya, eski dünya olarak bilinen bölgeye kayıyor.
Ekonominin ve teknolojinin beşiği olarak görülen Kuzey Amerika ve Batı Avrupa, eski gücünü yitirmeye başladı. Zira burada üretilen teknolojiler kendi piyasalarında yer bulamayacak kadar doygun piyasalara sahipler. Küresel ekonomik modelin temelini oluşturan büyüme oranlarına bakıldığında Afrika, Ortadoğu ve Asya’nın doygun ekonomilerin çok önünde büyüdüğü görülüyor. Bu büyüme yatırımların da bölgelere doğru kaymasına sebep oluyor. Gartner’ın 2013 ilk çeyrek raporuna göre, son kullanıcıların BT harcamalarının önümüzdeki beş yıl içerisinde ortalama 3,9 oranında artması bekleniyor. Rapora göre, beş yıl içerisinde harcamaların en fazla artacağı bölgeler sırasıyla Asya/Pasifik (yüzde 7,3), Orta ve Doğu Avrupa (yüzde 5,1) ile Ortadoğu ve Afrika (yüzde 4,5) olarak gerçekleşti.
Gelişmemiş altyapısına rağmen Afrika, şirketlerin gözdesi durumunda. SAP’nin Ortak CEO’su Jim Hagemann Snabe, Afrika harcamalarının yakında Çin’i yakalayacağını duyurdu. Alman şirketi Çin’e 2015’e kadar 2 milyar dolarlık yatırımda bulunacağını açıklamıştı. Afrika ile ilgilendiğini açıklayan diğer teknoloji devlerinden biri de IBM oldu. Şirket 2015 yılında Afrika’daki gelirlerinin milyar doların üzerine çıkmasını beklediğini açıkladı. Arap ülkelerinin yer almadığı Afrika coğrafyasının bu yıl yüzde 5,6, önümüzdeki yıl ise 6,1 oranında artış göstermesi öngörülürken küresel ekonomi büyümesinin aynı dönemlerde yüzde 4 oranında kalması bekleniyor.
Nijerya, Kenya ve Fas gibi ülkelerin altyapıları oldukça yetersizken Güney Afrika ve Mısır’da internet bağlantısının oldukça iyi olduğu biliniyor. Altyapı sorununun teknoloji şirketlerinin yatırımlarıyla sona ereceği öngörülüyor. Örneğin, Google, Afrika ve Asya’nın bir bölümünü kapsayacak bir projeyle internet olmayan yerleri kablosuz ağlarla örmeyi hedefliyor. Güney Afrika’dan Kenya’ya uzanan topraklardaki düzenleyici kuruluşlarla görüşen Google’ın planını hayata geçirmek için çalışmalara başladığı WSJ’da haber oldu. Küreselleşmenin aracı olarak görülen internetin az gelişmiş ekonomilere ulaştırılmasıyla hem o ülkelerin ekonomilerinin kalkındırılması hem de internet üzerinden iş yapan şirketlerin para kazanması amaçlanıyor.
Ortadoğu’da BT harcamaları 193 milyar dolara ulaşıyor
Afrika’nın cazibe merkezlerinden biri haline gelmesinin yanı sıra Gartner raporuna göre, 2013 yılında toplam BT harcamaları Ortadoğu’da artacak. 2012 yılına kıyasla yüzde 5,5 oranında artacak olan BT harcamalarının 192,9 milyar dolara çıkması bekleniyor. En dikkat çekici artışlardan biri de genel bulut hizmetleri piyasasında görülüyor. 2013 yılında yüzde 24,5 oranında artış gösterecek toplam harcamalar, BT şirketlerinin de ilgisini çekiyor. Sanallaştırma ve bulut altyapı sağlayıcısı VMware, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki yerel iş gücünü yüzde 50 oranında artırarak Dubai’de yeni bir ofis açmayı planlıyor.
Asya Pasifik’te büyük veriyle iş alanları genişleyecek
Tüm dünyadaki BT piyasalarından en parlak olanı Asya Pasifik bölgesi olarak öne çıkıyor. Özellikle Çin ve Hindistan’ın sürüklediği piyasalarda en revaçta olan teknolojiler olan cihaz, veri merkezi, yazılım, BT hizmetleri ve telekom hizmetlerinde artış görülüyor. Bölgede bulut, mobil cihazlar, sosyal ortamlar ve bilgi teknolojilerine ilgi sürekli artıyor. 2015 yılı itibarıyla dünya çapında BT alanında 4,4 milyon iş olanağı ortaya çıkacak. Bunların birçoğunun büyük veriyle ilgili işler olması beklenirken 960 bin kişilik istihdam Asya Pasifik bölgesinde ortaya çıkacak.
Batılı şirketlerin birçoğunun Asya pazarlarında yer almak için gayret ettiğini birçok örnekten hatırlayabiliriz. Dünyanın şu anda marka değeri en fazla olan, en fazla nakit parayı kasasında bulunduran teknoloji şirketi olan Apple’ın geleceği Asya pazarı ve özellikle Çin’deki başarısıyla ölçülmeye başlandı. Tabii Güney Kore’den çıkarak en önemli teknoloji şirketlerinden biri haline gelen Samsung ve Çin’in yerel markası olan Lenovo’nun bu piyasadaki başarıları Apple’ın işini zorlaştırıyor.
Tüm teknoloji şirketlerinin gözü “eski dünya” ülkelerine çevrildi. Kristof Kolomb’un keşifleri sonrası değişen ticaret akışı, Kolomb’a da ilham veren Marko Polo’nun seyahatlerinde çizdiği haritaya dönüyor. Eski dünya, yeniden ayağa kalkarak hem üretimin hem de sermayenin arttığı bölge haline geliyor.