Ürünleşmek ya da ürünleşmemek… İşte bütün mesele bu!
Geçtiğimiz hafta sonu TBD-İPYD ortak etkinliği olarak düzenlenen “Yazılım Sektöründe Ürün Geliştirme” seminere katıldım. Seminerde, yazılım sektörü ürünleşme çerçevesinde stratejik, teknik ve proje yönetimi pratikleri açısından değerlendirildi.
Konuşmacılar ürünleşmeyi bir seçenek olarak görüyor ve “Ürünleşmek ya da ÜrünleşMEmek” kararının yazılım sektöründeki en zor kararlardan birisi olduğunu düşünüyordu. Yazılım geliştiren şirketin “Niye tekrar tekrar ve farklı şirketler için benzer şeyleri geliştiriyoruz? Neden ürünleştirmiyoruz?” sorusunu sormaya başladığı zaman bu ayrıma geldiğini söylüyorlardı. Bu ayrım da karar veren şirketlerin iş yapış şekilleri, organizasyonu ve birçok yönetim pratiği de değişiyor. Şirket kod kütüphanelerinden modül kütüphanelerine, teknik yetkinliklerden satış yetkinliklerine, proje yönetiminden ürün yönetimine doğru kayıyor.
Ürün satan şirket gelen her talebi kendi teknik yetkinlikleri açısından değerlendirip kabul eder ve hemen projelendirirken, ürüleşen şirkette durum farklı. Böyle şirketler talepleri hemen kabul etmeyip birkaç soruyu soruyor. Hedeflediğim ürün stratejisine ve yol haritasına uygun mu? Diğer müşterilerim için de kullanabilecek miyim? Ürünüme ne kadar değer katabilecek? Ne zaman yapabilirim? Elimde yeni bir sürüm çıkabilecek kadar talep birikti mi? Tüm bu sorulara “Evet” cevabını verirse projelendirmeye karar veriyor.
Ürünleşmeyi kafaya koyan şirketlerin ilk aksiyonu doğru ürün ve pazarı bulmak. Ürün olarak yazılım paketi verilebilirken, pazar olarak da hem iç hem dış pazarlar değerlendirlebilir. Yazılım ticaretinin klasik ticaretten en büyük farkı en büyük girdisinin insan olması. Doğru seçimler yapan bir girişimci, doğru ve kalifiye insanlarla çalıştığında doğru ürün de çıktı olarak üretiliyor. Sonra da ticaret başlıyor.
NOT: Bu yazımızı konuşmalarımızın yer aldığı bir etkinlikten feyz alarak yazdık. Önümüzdeki hafta da İstanbul Proje Yönetim Derneği’nin her yıl düzenlediği ülkemizdeki ilk ve yegane proje yönetimi kongresindeyiz. Sizleri de bekleriz.