“Kullanıcıya sadece cihaz değil içerik sağlamak da çok önemli”
Reeder e-kitap okuyucu ve Reeder tablet bilgisayarların Türkiye dağıtıcısı olan Selekt Bilgisayar CEO’su Uygar Saral ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Selekt Bilgisayar olarak 2009 yılında e-kitap okuyucu getirerek faaliyetlerine başladıklarını belirten Saral, o dönemde tablet bilgisayarların piyasada pek bulunmadığını fakat tabletlerin yaygınlaşacağını öngörerek iş alanlarını bu konuda da genişlettiklerini belirtti. Şirket olarak kuruluş aşamasındaki planlamada önce e-kitap okuyucu ile başlayıp daha sonra tablet bilgisayar alanında geliştiklerini belirten Saral, şu aşamada içerik alanını da bu iş kolları ile birleştirip hem cihaz hem de içerik anlamında önemli bir tedarikçi olarak piyasada yer alma yönünde ilerlediklerini belirtti.
Önümüzdeki dönemde sonuçlanacak çok önemli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Saral, yurtdışındaki büyük şirketlerle yapılan üretim anlaşmaları muadili projelerin içinde bulunduklarını ve bunlar sonuçlandıkça paylaşılacağını ifade etti. Bunun yanında içerik tarafında “Content” adını verdikleri yeni bir şirket kurduklarını söyleyen Saral, Content vasıtasıyla hem e-kitap okuyuculara hem de tabletlere içerik sağlayacaklarını duyurdu. Şu aşamada e-kitap konusunda yayınevleriyle, film tedarikçileri ve müzik konusunda da yurtdışından iki adet yayıncıyla anlaşıldığını söyleyen Saral, teknoloji çözüm ortağı olarak Yunanistanlı bir teknoloji şirketiyle birlikte çalıştıklarını belirtti. Uygar Saral, iOS ve Android platformlarını kullanan diğer cihazlar için de içerik sağlayacaklarını belirtti. Tüketicinin özellikle e-kitap anlamında içerik sıkıntısını çektiğini vurgulayan Saral, Türkiye’de cihaz satan birçok şirketin sadece tüccar mantığıyla düşündüğünü ve cihaz satıldıktan sonra tüketicinin bu cihazla ne yapacağını umursamadığını belirtti. Content girişimiyle bu konuda yeni bir açılım getirerek tüketicilerin cihazları için edindikleri içerikleri nasıl kullanacaklarını öğretmek de dahil olmak üzere doyurucu bir platform sunacaklarını belirtti. Content platformu dahilinde içerikleri daha da ilgi çekici hale getirmek amacıyla değişik uygulamalar geliştirdiklerini belirten Saral, şu aşamada okuyucuların e-kitapları üzerinde okudukları bölümleri işaretleyerek sosyal ağlar üzerinden diğer okuyucularla paylaşmasına ve etkileşime girebilmesine imkan tanıyan “Reed-in” adında bir uygulama geliştirdiklerini belirtti.
E-kitap konusunda ilk bakışta yayınevlerinin bu işe karşı olduğunun düşünüldüğünü belirten Saral, işin içine girdiklerinde yayınevlerinin bu konuda oldukça istekli olduğunu fakat büyük kitapçı mağazalarının fiziksel kitap satışının daha kârlı olmasından dolayı e-kitap içerik üretimi konusuna fazla yanaşmadıklarını belirtti. Saral bu gibi engelleri aşmak için de hem cihaz tedarikçisi hem de cihazın içerisindeki içeriğin tedarik edilmesi alanında hizmet vermenin kendileri için birinci sırada olduğunu sözlerine ekledi. Fiziksel kitaplar ile e-kitapları karşılaştıran Uygar Saral, ulaşılabilirlik ve kağıt tasarrufu anlamında e-kitabın oldukça önemli bir konumunun bulunduğunu söyledi. Bunun yanında fiziksel kitapların ise insanlık tarihi boyunca yanımızda olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirtti.