Twitter’sız kalma…
İstanbul’da Gezi Parkı’ndaki olayları sadece haber saatinde haber yaparak canlı yayınla iletmeyen “haber kanalları”nı protesto amacıyla “Bugün TV Kapat” eyleminde 31 Mayıs günü 50 bin tweet atıldığını New York Üniversitesi (NYU) Sosyal Medya ve Siyasi Katılım Birimi (SMaPP) vasıtasıyla öğrendik.
Aynı birim, 31 Mayıs sabahı polisin Gezi Parkı’na müdahalesinden 3 Haziran Salı sabahına kadar üç ayrı twitter adresinden 2 milyonu aşkın tweet atıldığını hesapladı. Bunun 1.8 milyonu #direngeziparkı, 170 bini #occupygezi ve 50 bini #geziparkı adresinden atılmış. Mısır’da 2011’de bütün gösteriler sırasında atılan tüm tweet sayısı bir milyonun altında kalmıştı.
NYU uzmanları, Gezi Parkı’yla ilgili 2 milyonu aşkın tweet’in yüzde 90’ının Türkiye’den atıldığını, yüzde 50’sinin İstanbul kaynaklı olduğunu bildirdi. Atılan tüm tweet’lerin yüzde 88’i Türkçe. Gerisi özellikle İngilizce. Mısır’daki olaylarda atılan tweet’lerin ise yüzde 96’sı İngilizceydi. Ancak sadece yüzde 30’u Mısır kaynaklıydı. Aradaki fark, Türkiye’nin BİT konusunda çok daha gelişkin olmakla birlikte konuyu dünyaya anlatmada dil yoksunu olduğunun kanıtı.
Tweet’lerde anlatılanların doğruluk-eğriliğinden ziyade, bir olayın öğrenilme hızının, göz açıp kapama süresi kadar kısalmış olması. Elbette, iletişim “kesilmezse.” Çünkü iletişimi denetlemek, hükümetlerin elinde.
Dezenformasyon, her zaman vardı. Olmaya devam edecek. Dün bu, kulaktan kulağa, gazeteyle, telefonla yavaş yapılıyordu. Şimdi her türlü BİT cihazıyla ve iletim kanalıyla saniyede yapılıyor. Muhakkak, twitter’dan daha etkin iletim kanalları da çıkacak.
Türkiye Uluslararası Sosyal Medya Derneği’nin yeni araştırmasına göre twitter’da en çok izlenen kişi Başbakan: 2 milyon 443 bin 831 kişiyle… Kendi hesabı yok. Onun sözleri, onun adına yayınlanıyor sadece. Partisinin ise twitter’da 6 milyon 878 bin 849 takipçisi var. Ana muhalefet partisi CHP’le aralarında en az 4 milyon fark bulunuyor.
İzleyici çokluğuna rağmen Başbakan, twitter’a karşı: “Twitter denilen bir bela var. Yalanın daniskası burada. Sosyal medya denilen şey aslında toplumların şu anda
baş belasıdır.”
(Fatih Altaylı mülakatı. HaberTurk TV. 02.06)
Başbakan, Facebook için de aynı görüşte: “Facebook çok sanal ve maalesef çok çirkin. İnsanların yaşam biçimleriyle istendiğinde çok çok farklı şekilde oynanabilecek.
Ben bu şeyleri oralarda gördüğüm için bu tür şeylerin içinde olmuyorum”
(Mehmet Ali Birand 32.Gün mülakatı. KanalD. 06.06.11)
Başbakan soğuk durmasına rağmen partisi, Türkiye’deki twitter nüfusunun yüzde 30’u…