Türkiye yonga teknolojisi ile kartlı ödeme sistemlerinde ABD’den ileride
Kredi kartı kullanım alışkanlığının oldukça yaygın olduğu Türkiye’de, Cardtek USA Başkanı Gökhan İnönü’nün belirttiğine göre, yakın gelecekte ön ödemeli kart kullanımı yaygınlaşacak.
Dubai, Azerbaycan ve Kanada’da ofisleri bulunan Cardtek Group, ABD’de şirket açtı. Cardtek USA Başkanı Gökhan İnönü ile Türkiye’de kredi kartı kullanım alışkanlıklarını, teknolojileri ve Cardtek Group’un bu alandaki hizmetlerini ve ABD’deki çalışmalarını konuştuk.
Cardtek Group’un en eski şirketi 2001 yılında kurulan Smartsoft. Ödeme sistemlerinde yonga teknolojisinin hayatımıza girmesiyle kredi kartı kullanımında önemli gelişmeler yaşandı diyen İnönü, Smartsoft’un şirketlere yonga teknolojisini uygulamaya koyma aşamasında çözümler sunan bir yazılım şirketi olduğunu belirtti.
Cardtek Group bünyesinde Smartsoft dışında CredoWork, CordisNetwork, Phaymobile olmak üzere 3 şirket daha bulunuyor. Cordisnetwork, banka, finans kurumu ödeme sistemleri yazılımının lisansına sahip olmadan dışkaynak kullanımı hizmeti sunuyor. Bunun dışında CordisNetwork, İnönü’nün belirttiğine göre, ödeme kaydedici cihazlarında operatörü konumunda. CredoWork şirketi ise kartınızı Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinde kullanmanızı sağlayan POS cihazları, ATM’ler ya da ödeme kaydedici cihazlar üzerinden gelen her türlü bilginin merkeze taşınmasını sağlayacak ağ kontrolörlerini (network controller) ve yazılımlarını üretiyor. Phaymobile ise NFC (yakın alan iletişimi) teknolojili mobil ödeme çözümleri sunuyor. Cardtek Akademy’de ise, hem kurum çalışanlarına hem de hizmet verdiğimiz sektör çalışanlarına yonga teknolojisi ile ilgili Mastercard onaylı eğitim veriliyor.
Kredi kartı kullanımının ulaştığı nokta aşikar ancak kart kullanımının tarihi aslında çokta eski değil. İnönü’nün belirttiğine göre, Türkiye’de ilk kredi kartı 1976’da kurulan Anadolu kredi kartıyla kredi kartı kullanımı başlıyor ancak bankaların kredi kartı hizmeti sunması Visa ve Mastercard’tan lisans alınma tarihi 1984’te başlıyor.
İnönü’ye göre kredi kartı kullanım alışkanlıklarına bakıldığında Türkiye, Avrupa ve ABD’den şu noktalarda farklılaşıyor: “Enflasyonla mücadele eden bir ülke olduğumuzdan ‘bugün al yarın öde’ mantığı yaygın, bu alışkanlık kredi kartı kullanım alışkanlığının yaygınlaşmasını kolaylaştırdı. Türkiye’de geleneksel kart uygulamalarıyla birlikte, sadakat kartı uygulamaları da çok gelişti. Bunun yanı sıra, Türkiye’de yurtdışında olmayan kredi kartında taksitli ödeme, taksit erteleme gibi kullanım alışkanlıkları var. ABD’de ise kredi kartının yanı sıra bireysel çek kullanımını yaygınken, Türkiye’de çek genelde iş hayatında kullanılır.”
“Yonga teknolojisi kartlardaki güvenlik zafiyetini azalttı”
İnönü kartlarda yonga kullanımının geliştirilmesini güvenlik açıklarının iyileştirilmesi olarak açıkladı: “Yonga kolay taklit edilemez. Yonga teknolojisinin desteğiyle beraber kartlar hem temassız şekilde hem de makineye sokularak kullanılabilmeye başladı. Yonganın kullanılmasıyla NFC teknolojisi de gelişti. Dolayısıyla yongayla beraber yazılım ve donanım teknolojisi de değişti. Mobil ödemelerin de hayatımıza girmesi yonga teknolojisi sayesinde oldu.”
“Türkiye’de yonga teknolojisi yaygın olarak kullanılıyor”
İnönü’nün belirttiğine göre, Türkiye debit kartlarda yani hem banka kartlarında hem de kredi kartlarında yonga teknolojisinin en yaygın kullanıldığı ülkelerden biri. Türkiye’nin dışında Avrupa’da sadece birkaç ülke yonga teknolojisini tüm ülke çapında kullanıyor.
“Ar-Ge’ye oldukça önem veren bir şirketiz. Bunun sonucunda ilkleri çıkarıyoruz diyen İnönü, şu örneği verdi: “Mastercard tarafından akredite edilen ilk TSM (trusted service manager) yani banka ve mobil operatörlerin sistemler arası güvenli geçişini sağlayan sistemi yaptık.”
Ön ödemeli kart kullanımı yaygınlaşacak
E-ticaretin kredi kartı kullanımına etkisini sorduğumuz İnönü, “İnternet kullanımının da yaygınlaşmasıyla e-ticaret son birkaç yılda en çok gelişen sektörlerden biri. Payı hala çok düşük olsa da önümüzdeki yıllarda e-ticaret sektörü hızla büyüyecek. Ödeme sistemlerinde bir başka büyüyecek önemli alan ise ön ödemeli kartlar. Herkesin kredibilitesi yüksek olmadığından ve yaşı da kart almaya uygun olmadığından ön ödemeli kart kullanımı yaygınlaşacak” cevabını verdi.
Avuçiçi damar ve parmak damar izi teknolojisi ile kimlik doğrulama teknolojisini kullanıma sunacağız
“Kartlı sistemlerde kart kimin, ne zaman ve nerde kullandığını, ödemenin yapılıp yapılmadığını takip etmeniz ve sistemin sahteciliğe karşı güvenliğini sağlamanız gerekir” diyen İnönü, güvenliğin öneminden ve sunacakları yeni teknolojilerden bahsetti: “Emekliler bankaya gidip maaşlarını çekebiliyorlar ancak 6 ayda bir bankaya gidip imza atmaları gerekiyor. İnsanları şubeye getirmeden kimliğini doğrulamanın çeşitli yolları var. Parmakizi akla gelen ilk biyometrik çözümlerden ancak diğer biyometrik yöntemlerle karşılaştırıldığında kolaylıkla taklit edilebilir. Bu yüzden, avuçiçi damar ve parmak damar izi teknolojisinin ödeme sistemlerinde kullanımı üzerine çalışıyoruz. Damarlardaki kandaki hemoglobini deokside eden bir sistem içeriyor. EMV uyumlu kartlardaki yongalara ‘avuçiçi damar ve parmak damar izi doğrulama’ sistemini yükleyerek özellikle kamuda kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Doğrulayan parametreleri yongadaki güvenlik duvarının arkasına saklıyoruz. Standartları henüz oluşmadığından beklemedeyiz.”
Cardtek Group’un merkez ofisini ABD’ye taşımayı düşündüklerini söyleyen İnönü, Cardtek USA’in hedefleri ile ilgili şunları belirtti: “Bir ABD’li kredi kartını yonga olmadığından Türkiye’de kullanamayabiliyor. Yonga teknolojisini kullanım açısından ABD Türkiye’den geride. ABD’de her iş için uzmanlaşmış ara şirketler (processer) var. Dışkaynak kullanımı Kuzey Amerika’da oldukça yaygın. Ödeme sistemleri alanında çalışan 1700’den fazla ara şirket olduğunu düşünürsek, çok büyük fırsat var. Biz bütünleşik çözümler sunuyoruz, ancak tüm çözümlerimiz parça parça olarak ABD’de hizmete sunmaya başladık. Avrupa’da da Mastercard mobil ödeme alanında çözüm ortağımız ev müşterimiz.”