Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu yenilikçi ve daha akıllı teknolojiler için yatırımlarını artırıyor
Sadece üç yıl içinde Ar-Ge yatırımlarını iki katına çıkarıp geçtiğimiz yıla göre %43 artışla 2 milyar dolara ulaştıran Lenovo, araştırma merkezlerine ve “Müşteri İnovasyon Merkezleri’ne” yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Lenovo, ilk şirket içi üretim tesisini de Macaristan’ın Ullo şehrinde açarak, gerçekleştirdiği yatırımla uluslararası üretim operasyonlarının kapsamını genişletti. Müşterilere çok daha hızlı üretim ve teslimat avantajı sağlayacak tesis sadece bir fabrika değil aynı zamanda müşterilerin ziyaretine açık bir Ar-Ge ve İnovasyon merkezi olarak işleyecek.
Lenovo Türkiye ISG Genel Müdürü Burç San, sorularımızı yanıtladı.
- Lenovo Altyapı Çözümleri Grubu’nun Akıllı Dönüşüm’ün bir parçası olarak sunduğu TruScale çözümü nasıl avantajlar sağlıyor?
Lenovo olarak Hizmet Olarak Her Şey (Everything as a Service) platformu niteliğinde kullanıma Intel® ile güçlendirilmiş ürünlerin de içerisinde bulunduğu TruScale çözümü ile tüketim temelli iş modelinde önemli gelişmeler kaydettik. Bu gelişme, Lenovo’nun tüketiciler ve iş liderlerinin iş, eğitim, yaşam ve daha fazlasında meydana gelen, daha önce benzeri görülmemiş değişimler karşısında yeni çözümlere ve teknolojilere ihtiyaç duyduğu yeni bir çağın başlangıcını ifade ediyor. Yeni çözümler yakın gelecek için hayatımıza giren akıllı dönüşümünün bir parçasını oluşturuyor.
Lenovo’nun Intel® ile güçlendirilmiş ürünlerin de içerisinde bulunduğu TruScale çözümü ölçeklenebilir, bulut benzeri bir tüketim modelinin yanı sıra, dahil edilecek donanım ve yazılım hizmetleri için tahmin edilebilir ödeme seçenekleri sayesinde, her ölçekteki işletmelere rekabetçi kalmak için ihtiyaç duydukları esneklikle bir hizmet olarak her şey çözümü sağlıyor. Tamamen entegre bir “hizmet olarak” stratejisine bu geçiş, şirketin ortak iş sorunlarına yanıt verme ve BT yöneticilerine performans arttıkça ödeme esnekliği sağlama olanağı tanıyan “Tek Lenovo” vizyonunu hayata geçiriyor. Lenovo’nun Intel® ile güçlendirilmiş ürünlerin de içerisinde bulunduğu TruScale çözümü, BT yöneticilerin altyapı çözümlerini eksiksiz yönetme olanağı tanırken, müşterilere tesis içi bulut ortamının sağladığı avantajların yanı sıra hibrit bir ortamda veri yönetiminin rahatlığını sunuyor.
- Geleceğe yatırımlarınızda öncelikleriniz neler?
Geleceğin teknolojilerine baktığımızda, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve veri analitiği kavramlarının daha da ön plana çıkacağını görüyoruz. Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmalarına göre, önümüzdeki 10 yıl içinde dijital teknolojilerin yarattığı ekonomik değerin 100 trilyon doları aşması bekleniyor. Yapay Zekâ Endeksi 2019 Yılı Raporu’na göre, 2019’da özel sektörün küresel çaptaki yapay zeka yatırımı 70 milyar doları aştı. Lenovo olarak daha akıllı teknolojilere ve inovasyona odaklanırken yapay zekâ için yılda 1, 6 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda AR, VR, Supercomputing, yapay zekâ ve 5G’nin daha fazla hayatımıza gireceğini ve yaygınlaşacağını düşünüyoruz. ISG olarak müşteri deneyimini iyileştiren ve onları güçlendiren yenilikçi teknolojilere yatırım yapmayı sürdürüyoruz. Geleceğe yatırım ve inovasyon kalemlerimizin başında gelen konu “yapay zekâ.” Araştırma merkezlerine, “Müşteri İnovasyon Merkezleri’ne” yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Hem işimizi hem de müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştıracak yeni yapay zekâ teknolojileri geliştiriyoruz. Lenovo, yenilikçi ve daha akıllı teknolojiler için üç yıl içinde Ar-Ge yatırımlarını iki katına çıkarıp geçtiğimiz yıla göre %43 artışla 2 milyar dolara ulaştırdı. Lenovo aynı zamanda ilk şirket içi üretim tesisini Macaristan’ın Ullo şehrinde açarak, gerçekleştirdiği yatırımla uluslararası üretim operasyonlarının kapsamını genişletti. Günde 1.000 adet sunucu üretmek üzere yapılandırılan Ullo Fabrikamız, tedarik zinciri yönetiminin zorlaştığı günümüzde, Dünya 2021 En Başarılı Tedarik Zinciri Sıralaması’nda 9. olan Lenovo’yu bir adım daha öne çıkaracak. Türkiye’deki müşterilerimize çok daha hızlı üretim ve teslimat avantajı sağlayacağımız bu tesis sadece bir fabrika değil aynı zamanda müşterilerimizin ziyaretine açık bir Ar-Ge ve İnovasyon merkezi olarak işleyecek.
- Yapay zekanın veri yönetimindeki rolü nedir?
Yapay zekâ yeteneklerinden etkin bir şekilde yararlanarak işletmeler, özellikle gözetim, performans ve güvenlik gibi alanlarda veri yönetimlerinin verimliliğini büyük ölçüde artırabilirler. Yeni nesil uygulamalar ve dijital dönüşüm projelerinin halihazırda hayata geçirilmesiyle birlikte, makine öğrenimi teknikleri, yapay zekâ desteği olmadan mümkün olandan daha doğru iç görüler elde etmek için sürekli artan veri kümelerini analiz etmenize olanak tanır.