TÜBİSAD’dan e-faturaya destek
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) işbirliği ile Eylül 2013 tarihinden itibaren hayata geçecek olan e-fatura ve e-defter uygulamaları hakkında bilgilendirmek amacıyla bir seminer düzenledi. Açılış konuşmasını TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız’ın yaptığı toplantıda Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan, Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürü Yalçın Tercan ve Veli Doğanay ile TÜBİSAD e-fatura Çalışma Grubu Başkanı Nükhet Kocameşe’nin de aralarında bulunduğu konuşmacılar Türkiye’de e-fatura uygulaması, dünyada e-defter ve e-fatura uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Uğur Doğan seminerde yaptığı konuşmada, Yeni Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hayata geçecek e-fatura ve e-defter uygulamalarının şirketlere başta işgücü ve zaman olmak üzere kâğıt, baskı, arşivleme ve defter tasdiki gibi birçok alanda tasarruf olanağı sağladığını belirterek, “Bu uygulama iş süreçlerini hızlandırırken, nakit ve ödeme yönetiminde otomasyon da sağlamaktadır. Faturaya ilişkin bilgiler anında kontrol edilip, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimali en aza indirgeniyor. Bu konuda çalışmalarımız son aşamaya geldi” dedi.
Yeni uygulama çerçevesinde e-fatura kullanma zorunluluğu getirilen kurumlar için 1 Eylül’den itibaren şu yenilikler gündeme geliyor:
- Kağıt fatura tamamen ortadan kalkıyor, faturalamaya ilişkin tüm işlemler dijital ortamda hayata geçiriliyor
- E-fatura’nın güvenliği için mali mühür veya nitelikli sertifika geliyor
- GİB’den onay almış özel entegratörler aracılığıyla fatura değişimi de yapılabiliyor
•E-Fatura’nın saklanması konusunda GİB’den izin almış saklamacı kuruluşlardan yararlanılıyor
•Çok uluslu şirketlerin uygulamadan yararlanması ve yurtdışına fatura kesimi de mümkün oluyor
Toplantıda konuşan TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız ise 2013 yılı Eylül ayından itibaren e-fatura ve 2014 yılı Eylül ayından itibaren de e-defter uygulamalarının hayata geçmesiyle Türkiye’de iş süreçlerinin dijital ortama taşınmasında önemli birer adım olacağını belirterek, “Bu kapsamda TÜBİSAD çalışmalarını hızlandırdı, TÜBİSAD bünyesinde bir e-fatura komisyonu kuruldu. Bu komisyonun GİB ile ortak çalışmalar yapmasını hedefliyoruz. TÜBİSAD üyesi şirketler de geçişin sorunsuz olabilmesi için ürün ve çözümler üretiyor” dedi.
Kemal Cılız; e-fatura ve e-defter uygulamalarının, Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin Dünya ekonomisi ile entegre olması için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, bu uygulamaların Türk şirketlerinin küresel ekonomiye uyumunu ve rekabet güçlerini arttıracağını söyledi.
Elektronik fatura, şirketlerin faturalaşma operasyonları için harcadığı tutarları çok önemli bir oranda (yüzde 40 ila yüzde 80 oranında) düşürüyor ve bu noktada şirketlere maliyet ve verimlilik avantajı getiriyor.
Avrupa genelinde, yalnızca kurumlar arası faturalama sürecinin elektronik ortama aktarılması neticesinde yıllık 200 milyar Avro’nun üstünde bir tasarruf sağlanıyor. Bu uygulamaların potansiyel olarak karbondioksit emisyonlarında 3 milyon ton azalış yaratacağı öngörülüyor. Yapılan bir araştırmaya göre 2013 yılında piyasalardaki toplam e-fatura hacminin AB’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında artarak ortalamada yüzde 33 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.