E-ticarete 40 bin kişilik istihdam
Ülkemizde kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla internet üzerinden yapılan alışverişler de arttı. Dolayısıyla e-ticaret sektörü istihdamda dikkate değer rakamlara ulaşmaya başladı. Yenibiris.com verilerine göre e-ticaret sektöründe eleman ihtiyacı son 6 ayda, bir önceki döneme göre yüzde 150 oranında artış gösterdi. En çok aranan pozisyon ise kategori yöneticisi.
Kredi kartlarının yaygın kullanımı, ürün çeşitliliği, kıyaslama imkanı, kapıda ödeme, gelişmiş güvenlik önlemleri gibi faktörler e-ticaret sektörünün hızlı büyümesine katkıda bulunuyor. Yaklaşık 36 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de özellikle lojistik hizmetlerinin gelişmiş olması da sektöre ilgiyi artırıyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye e-ticaret sektörü 2012 yılını toplamda 30,6 milyar TL’lik hacimle kapattı. Bu sayı, 2011’e göre yüzde 35 daha fazla.
Bir işletmede bulunan operasyon, satın alma, pazarlama, muhasebe, finans, bilgi teknolojileri gibi birimler e-ticaret şirketlerinde de bulunuyor ancak süreçler internet üzerinden olduğu için pazarlama alanında çalışacaklarda dijital pazarlama deneyimi aranıyor. Yenibiris.com verilerine göre e-ticaret sektöründe eleman ihtiyacı son 6 ayda, bir önceki döneme göre yüzde 150 oranında artış gösterdi. En çok aranan pozisyon ise kategori yöneticisi.
E-ticarette en çok aranan 5 pozisyon ise şöyle: kategori yöneticisi, grafik/web tasarım uzmanı, yazılım uzmanı, web arayüz geliştirici, mobil yazılım uzmanı.
Diğer sektörlere göre çalışanların yaş ortalamasının düşük olduğu e-ticaret, üniversiteden yeni mezun olmuş gençlere çok açık bir sektör. Nispeten rahat çalışma ortamı, yaratıcılığın teşvik edilmesi, çoğunun genç girişimciler tarafından kurulmuş olması, bazı pozisyonlarda deneyim şartı aranmaması gençleri cezbediyor. Firmalar da kendini geliştiren, yaratıcı, o şirket ve pozisyonda çalışmaya istek duyan gençleri tercih ediyor.
Sektörün yaklaşık yüzde 90’ını bünyesinde bulunduran Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’ne (ETİD) göre sektörde reklam ajansları, lojistik gibi üçüncü parti şirketlerle birlikte yaklaşık 200 bin kişi çalışıyor. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun bu yıl yüzde 20’lik istihdam artışı beklediklerini, lisans düzeyinde eğitimin yetersiz olmasından dolayı kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını söylüyor ve ekliyor: “En çok da e-ticaret bilen yazılımcı bulmada sıkıntı yaşanıyor. Kategori uzmanı ya da marka müdürü, arama motoru reklamcılığı, dijital pazarlama, iş geliştirme uzmanları öne çıkan pozisyonlar arasında. Sektörde hem belirli pozisyonlar ortaya çıkıyor hem de var olan pozisyonlar değişim gösteriyor. Örneğin son zamanlarda performans pazarlama uzmanlarına ihtiyaç arttı.”
“Php yazılım mühendisleri arıyoruz”
Bünyesinde 300 kişi çalışan Limango.com.tr, arabulvar.com, OGLI e-Solutions Platform şirketlerinin İnsan Kaynakları Direktörü Ela Bilgin, özellikle hızla büyüyen bilgi teknolojileri (IT) ekipleri için en çok PHP yazılım mühendislerine ihtiyaç duyduklarını söylüyor ve sektördeki istihdam konusunda şunları vurguluyor: “Sektörün daha da büyüyeceğini öngörerek, satın alma/kategori yönetimi departmanlarını güçlendirmek için kategori yöneticileri yetiştireceğiz. İş hacminin artması lojistik operasyonları tarafında da insan kaynağı ihtiyacını doğuracak. İşe alımlarda deneyim dışında, kişilerin şirket kültürümüze uyum sağlayıp sağlayamayacağına da önem veriyoruz. O nedenle birçok pozisyonda e-ticaret alanında deneyimden daha çok, çalışma hevesi, heyecanı, şirket kültürüne uygunluk ve aranılan pozisyon için yeterliliğin olması bizim için daha öncelikli.”
“70 kişi alacağız”
Modadan elektroniğe birçok kategoride ürün satışı yapan n11.com firmasında 160 kişi çalışıyor. Bu sayıyı yıl sonuna kadar 230’un üzerine çıkarmayı planladıklarını söyleyen İnsan Kaynakları Müdürü Pelin Buruk, Ar-Ge yatırımları ve mobil uygulamalar ekibine yazılım mühendisleri, iş analistleri ve sistem/veritabanı yöneticileri alacaklarını belirtiyor. Firmada deneyimsiz gençlere yönelik bir eğitim programı uygulanıyor ve yeni mezunlar, mevcut çalışanların yüzde 25’ini oluşturuyor. En çok kategori yönetimi alanında çalışmakla birlikte, pazarlama, satış planlama gibi diğer alanlarda da görev alıyorlar. Pelin Buruk, sektörde öne çıkacak meslekleri şöyle anlatıyor: “Önümüzdeki 3-5 yıl içinde sektör giderek daha yoğun bir şekilde bireyin farkında olduğu ya da olmadığı tüm ihtiyaçlarını belirlemeye ve buna yönelik çözümleri bireye doğrudan sunmaya odaklanacak. Bu yönde teknolojiler geliştirmede rol alacak, kullanıcı deneyimi ve iş zekası konularında kendilerini geliştirmiş mühendislere çok fazla ihtiyaç olacak. Entegre pazarlama iletişimi önem kazanacak, bu nedenle dijital pazarlama ile birlikte ATL (Above The Line)/BTL (Below The Line), PR (Public Relations) ve SNS (Social Network Service) alanlarında da yetkin profesyoneller öne çıkacak.”
“Alımlarımızın yarısı yeni mezun”
500 çalışanı olan Hepsiburada.com bünyesine ağırlıklı bilgi teknolojileri, kategori ve operasyon birimlerine olmak üzere bu yıl 100 kişi daha katılacak. İşe alımların yarısını yeni mezunların, geri kalanını en az birkaç yıl deneyimli kişilerin oluşturduğunu söyleyen Doğan Online İnsan Kaynakları Grup Başkanı Seda Kayrak, “Yazılımda mobil deneyimi olan, kategoride sanal mağazacılık bakış açısına sahip, web tasarımda ise müşteri deneyimini dikkate alan adaylar bulmak için sektör oldukça zaman harcıyor. Bunun dışında, operasyon (depo ve çağrı merkezi) alanında açılan pozisyonlardaki uzmanlık ihtiyacı, e-ticaret yapan firmaların operasyon sürecinin farklı bir yönetim yaklaşımı gerektirmesinden kaynaklanıyor. Bundan kasıt, direkt birinci müşteriye hizmet veren depo alanlarının, ürünü sevk etmeden önce, kısa bir süre depolanmasını sağlayan bir dağıtım merkezi olarak çalışması” diyor.