Veriyi kullanan kârlılığını artırıyor
Dünyadaki gelişime benzer şekilde büyüyen Türkiye’deki büyük veri pazarını Teradata Türkiye Ülke Müdürü Gamze Aydın ile konuştuk.
Büyük verinin ülkemizde nasıl karşılandığı ve özellikle hangi sektörlerin ilgi gösterdiğini Gamze Aydın’a sorduk. Verinin kurumların en önemli hammaddelerinin başında yer aldığını dile getiren Aydın, “Günümüzde veri sürecin iyileştirilmesi için kullanılan materyal değil, işin ana maddesi halinde bulunuyor. Yapılan bir araştırma, veriyi kullanan şirketlerin verimlilik konusunda eşitlerinden yüzde 4 daha verimli, kârlılıkta ise yüzde 6 daha kârlı olduklarını gösteriyor” dedi. Aydın’ın verdiği bilgilere göre, daha çok orta ve büyük ölçekli şirketler büyük veri çözümlerinden yararlanıyor.
“Türkiye özelinde bu yüzdeler farklılık gösterse de ağırlıklı olarak telekomünikasyon, perakende, sağlık ve finans sektörleri büyük veri çözümlerini kullanmada öncü konumda bulunuyor” diyen Gamze Aydın, dünyada en fazla büyük veri çözümleri kullanılan sektörleri şu sırayla aktarıyor:
• Telekomünikasyon,
• Havayolu,
• Ulaşım-Lojistik,
• Perakende,
• Bankacılık.
Son iki yılda çalışan sayısı 4 kat arttı
Teradata’nın Türkiye ve bölgeye bakış açısını da aktaran Ülke Müdürü, “Genç ve eğitimli nüfus, Avrupa’nın birçok ülkesine oranla pozitif sinyaller veren bir ekonomi bu nedenler arasında. Genç nüfusa bağlı olarak, sosyal medya ve mobil uygulamalar gibi yeni teknolojilere uyum sağlamakta zorluk yaşamıyoruz. Teradata Global de ülkemize ve potansiyeline inanıyor. Bu nedenle son iki yıldır Türkiye’de yeni insanlara ve daha fazla danışmanlığa hız kesmeden yeni yatırımlar yapılıyor” şeklinde konuştu.
Teradata Türkiye’yi ciro rakamları, müşteri sayısı ve insan kaynakları açısından değerlendiren Gamze Aydın, 2012 yılının önceki yıllara kıyasla yaşanan en başarılı yıl olduğunu söyledi. Teradata Türkiye olarak, hedeflerinin 2014 yılı sonu itibarıyla pazarda veri ambarı ve analitik uygulamalar konusunda, kurumsal pazarda lider konuma gelmek istediklerini açıklayan Aydın, son 2 yıl içinde teknik danışmanlık kadromuzu 5 kişiden 21 kişiye yükselttikleri bilgisini verdi. Aydın’ın verdiği bilgilere göre şirket, özellikle büyük veri analizleri ve bunların CRM çözümleri ile bütünleşik edilerek kurumların “time to market” zamanını teknoloji ile sağlanabilecek minimum düzeye indirmeyi hedefliyor.