İçimize kapanamayız
Bundan 5 yıl önce, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu’nun bir soru önergesini yanıtlayan dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, şöyle demişti: “Ar-Ge’ye talep yok. Türkiye’de Ar-Ge’nin yetersiz olması arz sorunundan ziyade talebin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.”
Bilişim teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyon akrabadır. Ar-Ge talebi olmayanın, inovasyonla ilgisi nasıl olacak? Belki e-posta bile kullanmaya gerek duymayabilir?
İşte, beş yıl aradan sonra, TÜBİSAD sayesinde öğreniyoruz ki, ülkedeki küçük ve orta boy şirketlerin yüzde 60 kadarı hala e-posta kullanmıyor.
Bu araştırmada çok önemli bir hesap bilgisi de var: Sanal ortamda yapılan yatırımın GSMH’e katkısı yüzde 1,3. Fransa, Almanya, İngiltere’de bilişim harcamalarının GSMH oranı yüzde 3,1. AB genelinde bu oran yüzde 2,2. Türkiye’de yüzde 0,9.
Ama ülkemizde “tencerede pişir, kapağında ye” durumu: Küçük ve orta boy şirketlerin yüzde 90’ı KOSGEB ve AB finansal desteklerinden yararlanmıyor. Bunların yarısı, “desteğe ihtiyaç var” demiş. Yüzde 28’i “destekten haberimiz yok” demiş.
TÜBİSAD, küçük şirketlerin “içine kapalı” halden çıkarak dışarıya açılması için hayırlı bir girişim başlatıyor.
Bu sayede inşallah bir 5 yıl içinde, aşağıda, İnfomag’in bu ayki kapak konusunda tanıttığı “küresel rekabete hazır” girişimci sayımız çok çok daha artar?