Tercih öncesi gözde mesleklere dikkat
Geleceğini şekillendirmek isteyen yüz binlerce üniversite öğrenci adayı yine zorlu bir tercih dönemi içerisinde. Bu zorlu tercih döneminde gençlere rehber olabilecek bir konuda anket çalışması gerçekleştirildi.
Secretcv.com’un 22 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında 27 bin 3 yüz kişiyle yaptığı anket sonucuna göre; geleceğin mesleği yüzde 17 ile “Sosyal Medya Uzmanlığı” oldu. Yüzde 15 ile iş sağlığı ve güvenliği ikinci sırada yer alırken, yüzde 14 ile nanoteknoloji mühendisliği üçüncü sırada yer alıyor. Bu meslekleri sırasıyla yüzde 12 ile yazılım mühendisliği, yüzde 11 ile psikoloji, yüzde 7 ile finans danışmanlığı, yüzde 6 ile moleküler biyoloji, yüzde 5,5 ile uzay mühendisliği, yüzde 5 ile hemşirelik ve sağlık memurluğu ve bilgisayar sistem analistliği izliyor.
Sosyal medya uzmanlığı birinci sırada yer alıyor
Sayısallaşan dünyada oldukça popüler hale gelen sosyal medya kullanımını bütünsel bir strateji ile yönetmeye çalışan şirketler bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kapılarını açıyor. Bir sosyal medya uzmanının yaratıcı, özgün, meraklı kişilik özelliklerinin yanında iletişimi çok iyi bilen, twitter, facebook, friendfeed, sözlükler, bloglar, forumlar gibi sosyal ağları etkin kullanabilen, içerikler oluşturabilen, kriz yönetimi konusunda deneyimli, strateji üretebilen, mobil pazarlama ve sosyal medya raporlama konularına hakim olması bekleniyor. Üniversitelerde Sosyal Medya Uzmanlığı bölümü henüz çok yaygın olmasa da birkaç üniversite yeni medya konusunda lisans ve lisansüstü programları açmaya başladı bile. Ayrıca Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Pazarlama, İşletme gibi bölümlerden mezun olan gençler de sayısal medya konusunda eğitimlere katılarak ve kendilerini bu konuda geliştirerek sosyal medya uzmanı olabiliyorlar. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta, bir sosyal medya uzmanının işinin hakkını verebilmesi için 7/24 çalışması gerekliliğidir.
Anket çalışmasının sonuçlarına göre; ikinci en popüler meslek ise; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı olduğu görülüyor. 2013 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan yeni düzenlemeyle her şirket İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı çalıştırmak zorunda. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilmek için; mühendis, mimar, teknik öğretmen olmak ya da üniversitelerin Fen veya Kimya bölümleri mezun olmak gerekiyor. Ancak öncelikle bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında 180 saat teorik ve 40 saat uygulamalı eğitim almak şart. Teorik eğitimin ise; en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebiliyor. Uygulamalı eğitimler ise; en az bir iş güvenliği uzmanının çalıştığı bir işyerinde yapılmalı.