İnformatik çıtayı yükseğe koydu
2004 yılında kurulan İnformatik Bilişim, uluslararası yerli bir ATM markası yaratma hedefini taşıyor._x000D_
Finans, telekom, perakende ve sağlık sektörlerine odaklanan İnformatik Bilişim, özellikle Fujitsu markalı bilgisayar üretiminde ve yüzde 100 Türk sermayeli ATM markası yaratma konusunda kendine önemli hedefler belirlemiş durumda.
İnformatik Bilişim, 2004’te kurulmuş bir şirket. Başlangıçta tamamen Fujitsu Siemens’in OEM bölümünün Türkiye’deki satış ve pazarlamasına yönelik bir organizasyonken yıllar içinde hızla yol alan şirket, bugün finans sektörü başta olmak üzere birçok alanda çözüm sunuyor aynı zamanda Fujitsu bilgisayarlarını da Türkiye’de üretiyor. İnformatik Bilişim Genel Müdürü Aykın Ademoğlu ile şirketlerini ve önümüzdeki dönemdeki projelerini konuştuk. Fujitsu Siemens ile iş ortaklıklarının özellikle bilgi birikimi anlamında kendilerine önemli kazanımlar getirdiğini anlatan Ademoğlu, “Şu anda üretim ekibimizle birlikte 50’ye yakın çalışanımız var. Geçen sene kurumsal kimliğimizin yenilenmesi çalışmasını yaptık. Kriz ortamında durmadık, bazı yatırımları öne çektik. Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdik. Kurumsal tarafta da düşündüğümüz yenilikleri yapıp şirketin yüzünü yeniledik. 2004-2009 büyüme oranımız yüzde 1000 olarak gerçekleşti. 2010 yılı için cirosal hedefimiz ise geçen senenin iki katı, 70 milyon dolar” dedi.
“Fujitsu’yu ikna etmek
zor oldu”
İnformatik’in, Fujitsu ile 2004’ten bu yana sürdürdüğü işbirliği, geçtiğimiz yıl içerisinde Avrupa’da Almanya dışında Fujitsu marka bilgisayarların üretiminin yapıldığı tek tesisin Ümraniye’de devreye alınması ile başka bir boyuta ulaştı. Bu süreci Ademoğlu’ndan dinleyelim: “Günde yaklaşık bin adet masaüstü bilgisayar üretimi kapasitesine sahip olan tesisimiz, küresel standartlarda yüksek kaliteli bilgisayarlar üretebiliyor. Bu konuda fikir ilk kez 2006’da çıkmıştı. Almanya’da Fujitsu yetkilileriyle konuşurken Türkiye’de üretim yapılabileceği konusunda fikrimizi ortaya attık. Ama Almanları böyle bir organizasyona ikna etmek kolay olmadı. Fujitsu organizasyonu içinde bu radikal bir karardı çünkü. Fujitsu şu an dünyada kendisi dışında kimseye ürün üretimi gerçekleştirmiyor. Türkiye’de Fujitsu ile iş ortaklığımızdaki başarımız, alınan sonuçlar, Türkiye’nin pazar yapısı ve coğrafi konumu da onları ikna etme yolunda bize avantaj sağladı. Yatırımın tamamını biz üstlendik, bilgi birikimi aktarma tarafını ise Fujitsu üstlendi. Yani tamamen yüzde yüz Türk sermayeli bir yatırım oldu diyebiliriz. Almanya tarafı ürünlerin sahadaki kalite oranını görmek istiyor. Şu ana kadar oranlar oldukça iyi gidiyor. Bir sene içerisinde 50 bin adet bilgisayar ürettik. Bu sene içinde ise 100 bin adete ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde hedeflerimizden biri de burada üretilen ürünlerin çevre ülkelere de gitmesi. Fujitsu da, Türkiye’yi bölgese üretim üssü olarak düşündüğünü deklare etmiş durumda. Zaten ürettiğimiz tüm ürünlerde sadece Türkiye pazarını değil yurtdışı pazarları da hedefliyoruz.”
Hedef olarak seçtikleri sektörleri telekom, finans, perakende ve sağlık olarak açıklayan Ademoğlu, 2011’de sağlık sektörüyle ilgili çözümlerinin olacağını, perakendede ise yazarkasayı, yazıcıyı ve POS cihazını bütünleştirmek gibi bir projelerinin olduğunu açıkladı. Uluslararası sertifikasyona sahip bir ATM markası yaratma hedeflerinden de bahseden Ademoğlu, “Sertifikasyon süreçleri zorlu olsa da bu sene üçüncü çeyreğin sonunda bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu ürün sadece nakit veren,
agresif fiyata sahip olmasının yanı sıra sunucusundan ATM ekranına, tüm yazılım uygulamaları da tarafımızca sağlandığından uluslararası sertifikasyonlara da sahip kullanıma hazır ilk Türk ATM sistemi olacak. Gömülü XFS desteği ile müşteriyi tanıyan, mesela yıllardır ATM’den sadece para çekmiş birisini detaylı menülerle yormadan para çekme işlemine yönlendirebilen, beklemeler esnasında parametrik çokluortam gösterimine olanak sağlayan son teknoloji dokunmatik ekranı ile müşterilerine hızı, güvenilirlik ve kalite ile beraber yaşatacak. ATM’de özellikle Kuzey Afrika gibi pazarlarda büyük potansiyel görmekteyiz” dedi.