Bilişim sektörünün zirvesi Bilişim 500 ile buluştu
İnterpromedya tarafından bu yıl 14’üncü kez gerçekleştirilen, Türkiye’nin bilişim alanında en kapsamlı araştırması olan Bilişim 500’ün sonuçları, 24 Haziran’da Grand Cevahir Otel’de düzenlenen törenle açıklandı. Farklı kategorilerde başarılarını tescil eden BT şirketleri, sertifikalarını kamu ve özel sektörünün temsilcilerinin yanı sıra BT sektörünün sivil toplum kuruluşlarının önde gelen isimlerinden aldılar.
Törenin açılış konuşmasını İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir yaptı. Türkiye’de BT sektöründe net satış gelirlerine göre yapılan sıralamanın özgün bir araştırma olduğunu söyleyen Taşdemir, araştırmanın bazı sonuçlarına da dikkat çekti. Buna göre, 290’ı aşkın şirket 2012 yılını büyümeyle kapattı. 86 şirket de bu yılki listede ilk kez yerini aldı. Taşdemir, araştırmanın BT sektörünün büyüme tahminlerine dair de önemli bir kaynak olduğuna işaret etti. Bilişim 500 sonuçlarına göre, 2012 yılında sektör 56 milyar lira büyüklüğe ulaştı. Sektörde büyüme oranı ise 2012 yılında yüzde 13,5 oldu.
2013 tahmini 61,7 milyar liralık sektör hacmi
Araştırmanın ana başlıklarına da değinerek, mobil cihazlardan, özellikle cep telefonundan internet kullanımının arttığına işaret eden Taşdemir, sektörde en büyük satın almayı yapan sektörlerde bir değişim olmadığına, kamu, finans ve telekom sektörlerinin burada başı çektiğine vurgu yaptı. Yazılım sektörünün büyüklüğü ise 3,7 milyar liraya ulaştı. Taşdemir, 2013 yılı BT sektörü toplam büyüklüğü tahmininin ise 61,7 milyar lira olduğunu vurguladı. 24-26 Eylül tarihleri arasında yine Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi ‘13 kapsamında bu yıl 6 binin üzerinde yerli ve yabancı katılımcıyı ağırlamayı hedeflediklerine de konuşmasında değinen Taşdemir, eklemeden geçmedi:
“Daha çok şirketin bilgi paylaşmasını arzu ediyoruz. Yerli-yabancı, hepimizin bilgiye ihtiyacı var.”
“Oyuna katılan değil, oyunu başlatan olun”
Taşdemir’in ardından, “Oyun Yeni Başlıyor” başlıklı sunumuyla Index Group CEO’su Erol Bilecik sahneye gelerek, Index Group’un kuruluş ve gelişim hikayesini katılımcılarla paylaştı. 1997 Ağustos’unda BThaber’in etkinliğinde bir konuşma yapan Alvi Mazon’un konuşmasında kullandığı ‘En iyi ve değerli ürününüz şirketinizdir’ sözlerini hatırlatan Bilecik, kendi kurumsal gelişim süreçlerinde de bu konuşmayı hiç unutmadığını vurguladı. Doğru zamanda doğru adımları atmanın önemli olduğunu söyleyen Bilecik, “Şirketler en büyük gücü kurucusundan alır, ama en büyük getiri veya götürü de ona bağlıdır” dedi. Bilecik, Beşiktaş’ta mütevazi bir ofiste kuruluşun ardından, şirketin gelişimini üç döneme ayırdı ve ekledi:
“Değişim bu sektörde kaçınılmaz fırsatlar ve yenilikler hiç bitmiyor. Oyuna katılan değil, oyunu başlatan olmanızı diliyorum.”
Acarer: “SOME ile olaylara anlık müdahale edilecek”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, yaptığı konuşmada Bilişim 500 sonuçlarının sektörü daha iyi anlamak adına son derece önemli olduğunu belirtti. Güncel bir kavram olarak siber güvenliğin de üzerinde duran Acarer, bilişim sektöründeki şirketlerin bu konuda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu.
Devletin en tepesinde siber güvenlik ihtiyacıyla ilgili çok önemli bir farkındalık bulunduğunu sözlerine ekleyen Acarer, siber güvenlik kurulunun geçtiğimiz yılın sonunda oluşturulduğunu hatırlattı. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) kurulduğuna dikkat çeken Acarer, siber güvenlik eylem planının onaylandığını aktardı. Önümüzdeki dönemde siber güvenlik stratejisi kapsamında Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve Ekipleri’nin (SOME) siberortamlarda gerçekleştirilen olaylara anlık müdahale edilmesi için kurulacağı bilgisini verdi. Her kuruluşta siber güvenlik birimleri ya da kişiler tespit edileceğinin altını çizen Acarer, “Ardından bu birimlerde çalışacak personelin nitelikleri ve eğitimleri belirlenecek. Sertifikasyonları belirlenerek denetimleri yapılacak. Artık yepyeni bir pazar oluşuyor” şeklinde konuştu.
Siber güvenlik inisiyatifinin çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Acarer, sosyal medyada kişisel hakaret ve mağduriyetin mutlaka önlenmesi gerektiğini, sahte hesapların çok kolay çıkartılmasının önünün alınması gerektiğini vurgulayarak, “BTK Başkanı olarak ben bile bu konularda çok çekiyorsam, vatandaş ne yapsın” dedi. BTK Başkanı, ara bağlantı ücretlerinin yüzde 20 oranında düşürüldüğü bilgisini de verdi. Buna göre, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere Avea için 3,70 kuruştan 2,96 kuruşa, Vodafone için 3,23 kuruştan 2,56 kuruşa, Turkcell için ise 3,13 kuruştan 2,50 kuruşa düşürüldü.
Bilişim 500 araştırmasının detayları ve plaket alan şirketlerin yöneticilerinin görüşlerini gelecek sayımızda yer alacak olan Bilişim 500 dosyamızda bulabilirsiniz.
Bilişim 500 ilk 10
Bilişim 500’de ilk 10’da yer alan şirketler sırasıyla; TürkTelekom, Turkcell, Vodafone, Avea, TTnet, Genpa, Teknosa, KVK Teknoloji, İndeksBilgisayar ve Hewlett-Packard oldu. Kategori birincileri ise şu şekilde sıralandı:
• Türkiye merkezli üretici kategorisi: Karel
• Uluslararası Türkiye dışı merkezli üreticinin Türkiye temsilcisi/satıcısı kategorisi: Alcatel-Lucent
• Sistem entegratörü kategorisi: Ericsson
• Hizmet sağlayıcı: TTNET
• Telekom şirketi: Türk Telekom
• Dağıtıcı kategorisi: Genpa
• Bayi: Prota
• Perakende zinciri: Teknosa
• E-ticaret şirketi: Hızlıal.com