Kurul ikinci kez toplandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Siber Güvenlik Kurulu’nun ilk toplantısında kamu güvenlik ağı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması, Türkiye içinde internet değişim noktalarının oluşturulması ve Siber Olaylara Müdahale Sistemi’nin kurulması kararlarının alındığını hatırlatarak bu üç önemli kararın toplantının ana konusu olacağını kaydetti. İlk toplantıda Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı’nın kabul edildiğini anımsatan Bakan Yıldırım, bu strateji ve eylem planının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini de kaydetti. Geçen altı aylık süre içerisinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) kurulduğunu belirten Yıldırım, 15 Mayıs itibarıyla USOM’un faaliyete geçtiğini bildirdi.
USOM sürekli takipte
Binali Yıldırım, USOM’un sürekli siber olaylar meydana gelmeden önce takibini yaptığını ve olaylar meydana geldiğinde de gerekli müdahaleleri gerçekleştirdiğini ve ülkenin kritik altyapılarıyla, bu yapılarla verilen hizmetlerin zarar görmemesi için gerekli tedbirleri aldığını kaydetti.
Gezi olayları süresince ülkenin kritik altyapılarına siber saldırılar düzenlenmesi konusunda da Yıldırım,
“Zaman zaman bu tip saldırılar gerçekleşiyor ama geçtiğimiz iki üç hafta içerisinde burada bir yoğunluk gözlendi. Buna yönelik de USOM faaliyete geçtiği için çok seri bir şekilde gereken tedbirleri aldılar ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu ve buna benzer sanal alemden yapılabilecek saldırılar bitecek değil. Bu gelecek zaman içinde daha da artacaktır. Bu küresel bir tehdittir. Küresel tehdit algısı sadece fiziki kuvvetlerle değil artık sanal yöntemlerle de bütün ülkelerin başının belası olmaya başladı. Bir yandan biz ülke olarak tedbirlerimizi alırken diğer yandan uluslararası işbirliğine yönelik çalışmaları da sürdürüyoruz. Birçok kuruma siber saldırı girişiminde bulunuldu” açıklamasını yaptı.