SAS, 2010 Ortadoğu-Afrika rotasını çizdi
SAS Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Riad Gydien, Türkiye stratejilerini aktardı.İki yıl önce organizasyon yapısını yenileyen SAS, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde iki yıldır MEA adıyla tek noktadan yönetiliyor. Ülke ofisi olarak Türkiye’nin içinde yer aldığı ve Ortadoğu, Güney Afrika ve Pakistan ofislerinin de bulunduğu beş ofisin bağlı olduğu MEA Bölgesi’nin başında ise SAS Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Riad Gydien var. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret eden Gydien ile SAS’ın gündemini, MEA bölgesindeki durumu ve 2010 yılı için Türkiye pazarına özel stratejilerini konuşma fırsatı bulduk. SAS’ın şirket olarak 2009 yılında insan kaynağı ve Ar-Ge’de herhangi bir kısıtlamaya gitmediğini ve yatırımlara devam ettiklerini belirten Gydien, 2010 yılında da analitik sistemlerin odağında olduğu risk yönetimi, müşteri zekâsı, veri kalitesi ve bütünleştirme konularında ilerleyeceklerini ifade etti. SAS’ın geçen yılı dünyada yüzde 2.2’lik büyüme ile kapadığını belirten Gydien, MEA Bölgesi’nin kuruluşunun ikinci yılı olmasına karşın üç haneli büyüme rakamı ile SAS’ta en iyi performans gösteren bölge olarak seçildiğine de dikkat çekti. Gydien, “Bankacılıkta özellikle risk ve mevzuata uyumluluk konusunda çalışmalarımız var, telekomda da müşteri zekâsı dediğimiz müşteri ilişkileri yönetimi konusu odak alanlarımız arasında. Ek olarak özellikle hem Afrika, hem Ortadoğu, hem de özellikle Türkiye’de regülasyonlarla beraber enerji ön plana çıkıyor. Bunun dışında enerjiden bahsederken diğer bir konu da ‘Yeşil BT’. Bizim de SAS olarak bu alanın bir parçası olarak sürdürülebilirlikle ilgili çözümlerimiz de söz konusu” diye konuştu. MEA Bölgesi’nde bu yıl ki hedeflerine de değinen Gydien, bu yıl iki haneli büyüme rakamını hedeflediklerini de dile getirdi.
Gündemde optimizasyon konusu var
SAS’ın gündeminde yer alan risk çözümlerinin temelinde ana uzmanlık alanları olan analitiğin bulunduğunu belirten Gydien, “Özellikle tahminsel analitik dediğimiz buradaki bilgilerden yararlanarak gelecekte ne olacağını tahmin etmek ve buna göre karar almanın sağlandığı bir yapı var. Bunun ötesinde ise henüz çok yerleşmemiş bir kavram olan optimizasyon var. Optimizasyon analitikten başlayarak gelebileceğimiz son nokta ve SAS da son dönemde bunun üzerine çalışıyor” diye konuştu.
SAS’ın Türkiye pazarına özel strateji ve planlamalarına değinen ve pazarı da değerlendiren Gydien şöyle konuştu: “Bu yıl Türkiye pazarında yoğunluklu üzerinde çalışacağımız sektörler bankacılık, enerji ve perakende sektörleri olacak. Perakende sektörüne geçen sene bir giriş yaptık, bu sene de baskı altında olduğunu düşündüğümüz sektördeki çalışmalarımızın devamının geleceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan SAS olarak Ankara’da kamu sektörü ile ilgili çalışmaları da artıracağımız bir yıl olacak. Türkiye’nin MEA Bölgesi içindeki konumuna bakarsak Türkiye Ortadoğu ve Afrika Bölgesi için kritik bir konumda aslında. Hem ekonominin durumu hem yetişmiş insan sayısı olarak kendi içinde barındırdığı özellikler Türkiye’nin bu bölgede ön plana çıkmasını sağlıyor. Türkiye’nin bölge içindeki gelir payının yüzde 20 civarında ancak bölgedeki her ofis aynı büyüklükte değil, Güney Afrika yüzden fazla çalışanı olan bütün Afrika Bölgesine hizmet veren bir ofis gelir dağılımı da büyüklüğe paralel olarak da şekilleniyor diyebiliriz.
Finans yönetim merkezi olacak, yüzde 25 büyüme planlanıyor
Yeni bir düzenleme ile Ortadoğu’nun finans fonksiyonlarını da Türkiye’ye çektiklerini de belirten Gydien, “ Türkiye bizim finansal kontrol açısından da merkez noktamız olacak. Böylece organizasyonel olarak muhasebe ve finans işleri Türkiye’den yöneteceğiz. Diğer taraftan SAS olarak Türkiye’de insan kaynağı tarafında yüzde 25’lik bir büyüme de planlıyoruz” diye konuştu.