“Fiber için Evrensel Hizmet Fonu’ndan yararlanılmalı”
Fiber optik kablolamada fonların kullanılması gerektiği düşünülüyor._x000D_
Cazibesini yitiren ses hizmetleri operatörlerin alternatif kanallara yönelmesine neden oluyor.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de servis sağlayıcılar müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek ve gelirlerini üst seviyeye çekmek için çalışmalar yapıyor. Gün geçtikçe ses üzerinden elde edilen gelirlerin düşmesi servis sağlayıcıların katma değerli hizmetlere yönelmesine neden oluyor. Katma değerli hizmetlerin sunulabilmesi de beraberinde daha fazla bant aralığına ihtiyacı da artırıyor.
Dünyada da olduğu gibi servis sağlayıcıları açısından konuya bakıldığında daha fazla bant aralığı sağlamanın yolu ülkenin en ücra köşelerine kadar fiber optik kablo döşenmesi.
Fiber için devlet desteği şart
Fiber optik kablo teknolojilerinin her yere götürülmesi oldukça maliyetli bir çalışma. Dünyadaki örnekler konusunda da bilgi veren Telkotek Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık’ın görüşü dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bu altyapının en ücra noktalara kadar götürülebilmesi için Evrensel Hizmet Fonu’ndan yararlanılması gerektiği yönünde. Bağrıaçık, “Kullanıcı olarak bizlerin ihtiyacı da daha fazla katma değerli servis ve daha iyi fiyat. Bu durumda da devletin bu yatırımları destekleyebileceği fikri ister istemez karşımıza çıkıyor. Bu aslında Evrensel Hizmet Fonu üzerinden de bir kısmının karşılanabileceği fikrini de beraberinde getirmektedir” dedi.
Fiber optik kablonun devlet desteğiyle her noktaya ulaştırılmasının OECD ülkelerinde son dönemde sıkça karşılaşılan bir uygulama olduğunu ifade eden Bağrıaçık, Avrupa ülkelerinde özellikle FTTH (Fiber To The Home) teknolojisini kullanabilen kullanıcı sayısının artırılması yönünde hükümetlerin yeni planlar yaptığını kaydetti.
Dünyadaki ülkelerin her eve fiber taşınması konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi veren Bağrıaçık şunları söyledi: “Fransa hükümeti son zamanlarda özel girişimcilerin nüfus yoğunluğu fazla olan yerlerde fiber altyapısı inşa edebilmeleri için kullanabilecekleri 5.4 milyar avroluk bir yatırım planı üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Benzer bir destek paketi de Portekiz hükümeti tarafından uygulamaya konulmuştur. Hükümet Ocak 2009 içerisinde 50 milyonu vergi indirimi olmak üzere toplam 1 milyar avroluk bir paketi operatörlerin 1.5 milyon evi FTTH şebekesi üzerinden bağlantısını yapmak üzere kullanımına açmıştır.”
“Yine Alman Bilimsel Altyapı Enstitüsü olan WIK tarafından yapılan bir analize göre Almanya’da evlere kadar fiber teknolojisinin yaklaşık maliyetinin 120 milyar avro olacağı hesaplanmaktadır” diyen Bağrıaçık, “Bu nedenle Deutsche Telekom’un bu maliyetin altından diğer operatör ve girişimcilerle birlikte kalkabileceğini düşünmektedir” dedi.
AB fiberde ABD ve Japonya’dan geride
OECD verilerine göre Avrupa fiber yatırımında Amerika’nın 4 yıl Japonya’nın ise 8 yıl gerisinden geldiğini belirten Bağrıaçık, bu nedenle Avrupa FTTH Konseyi’nin, Avrupa’da hükümetlerin bu konuda daha aktif ve hızlı rol alması gerektiği yönünde bir görüş çıktığını aktardı.
Fiber ülkelere operasyonel verimlilik sağlayacak
OECD tarafından yapılan bir başka çalışmaya da değinen Bağrıaçık, hükümetlerin yaptığı fiber yatırımların yüzde 0,5 ila yüzde 1,5 arasında sağladığını ve elektrik, sağlık, ulaşım ve enerji gibi temel alanlarda 10 yılda geri dönüşüm sağlanabildiğini aktardı.