Daha çok Türk yazılımcı yetiştirilecek!
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), ‘MELYAZ – Meslek Liselerinde Yazılım Eğitiminin Hami Yazılım Firmaları ile Desteklenmesi’ projesiyle hem Türkiye’de hem dünyada giderek artan yazılımcı talebini karşılamaya, nitelikli yazılımcılar yetiştirmeye ve Türkiye’deki gençlerin istihdamına destek veriyor. Türkiye’de ve dünyada nitelikli yazılımcılara talep giderek artıyor. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) 2021 mezun istatistiklerine göre, bilişim bölümlerinden 7 bin 684 lisans ve 750 lisans üstü olmak üzere, toplam 8 bin 434 kişi mezun oldu. Bilişim mezunların tamamının da yazılımcı olarak çalışmadığı göz önüne alınırsa, bilişim sektörü değerlendirme raporlarına (TÜBİSAD, 2020, 2021, 2022) göre, son üç yılda her yıl yüzde 20 büyüyen Türkiye yazılım sektörünün, her yıl 32 bin yeni yazılımcıya ihtiyacı var. Yani üniversiteden mezun olanlar bu ihtiyacı karşılamıyor.
1992’de kurulan ve Türkiye’deki 400’den fazla yazılım şirketini temsil eden Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD) hedefi yazılım şirketlerini ihracata yöneltmek iken diğeri yandan yazılım sanayisinin büyümesi için gerekli olan insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmak. “Yazılım, bilgi ve yaratıcılığı dayanan, yüksek katma değerli bir sektör. Yazılım şirketlerinin nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla yazılımcı havuzunu büyütmemiz gerektiği aşikar. YASAD olarak 2015’ten bu yana yazılımcı sayısının artırılması, meslek yüksek okullarının yazılıma yönlenmesi ve yazılım eğitiminin tabana yayılması için hem özel sektörün hem kamunun iş birliği ve gücüyle çalışmalar yapıyoruz” diyen YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, şu bilgileri verdi:
“2022’de start alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı destekli MELYAZ – Meslek Liselerinde Yazılım Eğitiminin Hami Yazılım Firmaları ile Desteklenmesi Projesi kapsamında, 20 hami yazılım firması ile 20 mesleki ve teknik Anadolu lisesini eşleştirildi. Projenin amacı, yazılım eğitiminin zenginleştirilmesi ve mezun lise öğrencilerinin doğrudan istihdam edilebilir şekilde yetişmesini sağlamak. 2020 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz istişare toplantıları sonrası da ülkemizdeki yazılımcı açığını kapatmak, meslekler arası geçişi kolaylaştırmak ve yazılım sektöründeki fırsatlar konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla 1 Milyon İstihdam projesinin başlatılmasından büyük mutluluk duyduk. Derneğimizin desteklediği projede, 2020 yılından günümüze 1 milyon 54 bin 232 kişi eğitim aldı. Bu projenin ülkemizde eğitim almak yazılım sektörüne geçmek, hatta meslek değiştirmek konusunda tüm halkımıza fırsat eşitliği sağladığına ve iş birliğimizin artarak süreceğine gönülden inanıyoruz.”
YASAD Başkanı Kamalı, MELYAZ projesinin gördüğü ilgi sonrasında, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da Ekim 2022’de ne işte ne eğitimde olan gençleri yazılım sektörüne kazandırmak amacıyla 100 milyon TL bütçeli ve kısa vadede 1500-2000 gencin yazılım sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak ‘Yetenek İstanbul’ çağrısını açtığını da sözlerine ekledi. Dünyada da yazılımcı açığı söz konusu. “Üyemiz Türk yazılım şirketlerinde çalışan nitelikli personelin yüzde 5 ila yüzde 10’u, her yıl yurt dışındaki şirketlerde uzaktan çalışmak üzere iş değişikliği yapıyor” yorumunu yapan Kamalı, bu yazılımcıların evlerinde hem Türkiye’de hem yurt dışında çalıştığına, Türkiye’den gitmediklerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Esnek bir çalışma modeli söz konusu. Yurt dışındaki şirketler, Türkiye’de yetişmiş kalifiye elemanlardan, burada yetişmiş yazılımcıların bilgi ve birikimlerinden faydalanıyor. Burada eğitim görmüş yazılımcıların, bilgilerine ve becerilerine güveniyorlar. Türkiye’nin know-how’ı, yurt dışında itibar ve talep görüyor. Bilgi ve deneyimimizi ihraç ediyoruz. Tabii ki bu, bizim hanemize yazılan bir artı. Bununla birlikte, tersine bir fayda da söz konusu. Burada yetişmiş yazılımcılar, Avrupa ve ABD’deki şirketler için çalışarak farkı bilgi ve deneyimler kazanıyor, bunları da Türkiye’de çalıştıkları şirketlere, alanlara aktarıyorlar. Yurt dışındaki know-how’ı Türkiye’ye getiriyorlar. Türkiye’ye katma değer sağlıyorlar. Hem yurt dışında hem Türkiye’de çalışan yazılımcılar, bir bilgi köprüsü görevi görüyorlar. Bu hem yazılım sektörü hem de Türkiye için önemli fırsat.”