İpragaz Bilgi Sistemleri ve İnovasyon Direktörü Yaman Acar: “Bulut Bize Tempo Kazandırdı”
“İpragaz, Hollanda merkezli SHV Energy şirketinin Türkiye temsilcisidir. SHV Energy dünyadaki en büyük LPG dağıtıcı şirket konumunda. İpragaz ise LPG – Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, LNG – Sıvılaştırılmış Doğalgaz, elektrik, otomotiv yakıtları olmak üzere enerjinin dört ana segmentlerinde faaliyetlerini sürdürüyor. LPG’nin yanıcı bir gaz olması, bu tehlikeli maddeyi taşırken çok dikkatli ve tedbirli olmamızı gerektiriyor. Dolayısıyla operasyonumuzun her adımında mükemmel olmamız şarttır. Bu yaklaşım bütün BT sistemlerine de yansımış durumda. Bizde iş sistemlerinin çoğunluğu on premise, çünkü her şeyin bizim kontrol edebileceğimiz bir yapıda olmasını tercih ediyoruz.
Bugün böyle bir yapıdan yavaş yavaş ta olsa bulut çözümlerine geçişi yaşamaya başladık. Son dönemlerde enerji şirketinden perakendeye doğru giden bir yapımız var. Bulut çözümleri bize burada yardımcı oluyor. Genel merkezimizi taşıdığımız zaman sistem odasının bizle yaşaması mümkün değildi. İki tane veri merkezinden sunucu barındırma hizmetini almak durumunda kaldık. Oradan kademeli olarak sistemleri buluta çıkarıyoruz. Sistemlerimiz yüzde 99 sanallaştırılmış yapıda, buluta hazır halde planlıyor ve işletiyoruz. Ama yine de kullandığımız iş kritik çözümleri monolitik yapılarda yer alıyor. Onları mikroservislere ve konteynır mimarisine çevirmeye çalışıyoruz. Özellikle perakende gibi son tüketiciye dokunan, mesela tüplü gaz müşterilerinin kullandığı sistemleri daha esnek olması için bölüp, mikroservis yapısına geçirip buluta taşımak üzerine bir projemiz var.
Bu bize şöyle bir fayda sağlıyor. Biz bayilerimiz aracılığıyla tüp satıyoruz. Dijital satış kanalımız üzerinden tüp satarken son tüketicilere avantaj sağlayacak muhtelif kampanyalar teklif ediyoruz. Birçok marka ortaklıkları ile özellikle evde tüplü gaz kullanan müşterilerimize indirimler, kuponlar gibi iş ortaklarımızın ürünlerinden de faydalanabilecekleri fırsatlar sunuyoruz. Dış sistemler arasındaki entegrasyonu etkin kurabilmek için böyle bir mimari ve yapı gerekiyor. Akaryakıt otomasyon sistemimizi ve bununla ilgili sadakat sistemlerinin çalıştığı yapıyı Vodafone’nun bulutuna taşıyoruz. Şu anda fazlar halinde canlıya geçiş yapılıyor. Şimdiye kadar gayet başarılı ve sorunsuz ilerledik. Bu bize hem tempo hem de deneyim kazandırdı. Düşünün, full on premise yapıdan buluta geçişi konuşuyoruz. Aynı zamanda Software as a Service olarak kullandığımız hazır çözümler var. Uygulama portföyümüzde Analytics Cloud, Transportation Management gibi SaaS çözümleri bulunuyor.
İş süreçlerimizde hem üretim hem de dağıtım/son kullanıcıya satış gibi çeşitlilik var. Bu süreçlerin bazılarında IoT kullanıyoruz. Bir örnek vereyim. Otel sahibi ve LPG tankı var. Bu tankın seviye kontrolü uzaktan yapılıyor. Tank bizim sistemimizde belirli bir seviyenin altına düştüğü zaman otomatik sipariş açılıyor. O siparişi hangi araçla ulaştıracaksak, araç sürücüsünün el terminaline düşüyor. Şürücü siparişi görüyor, yola çıkıyor ve gazı verdikten sonra tankerdeki sayaçtan alınan bilgiye göre e-fatura düzenleniyor. Her şey el değmeden, entegre ve otomatik olarak gerçekleşiyor.”