Masaüstü sanallaştırması yaygınlaşıyor
Günün ve geleceğin popüler BT yatırımı sıfatıyla, sanallaştırma çözümlerini köşemizde son iki sene içinde birkaç defa ele aldık. Özellikle kurumsal müşterilerde, Microsoft Windows 7 yaygınlaştırma projeleri ile birlikte kullanımının arttığını gözlemlediğimiz “Sanal Masaüstü” çözümleri, bu yazımızın konusu.
Bildiğiniz gibi özel/kamu bağımsız, orta ölçeklisinden binlerce bilgisayarı olan dev şirketlere kadar Windows 7 geçişleri başlamış durumda. Büyük şirketler, Windows 7 ve beraberinde kullanılan sunucu çözümlerinin sunduğu avantajlı servisleri kullanabilmek için, hızla yaygınlaştırma projeleri yapmaktalar.
Binlerce bilgisayarda kullanılmakta olan işletim sistemini; bilgisayar üzerinde bulunan mevcut veriler, kişisel ayarlar ve uygulamaları bozmadan, Windows 7’ye geçirmek, gerçekten de ciddi planlama ve efektif test süreçleri gerektiren büyük ve riskli bir iş. Öte yandan, bu gibi risklerin yanında, Windows 7 geçişinin önünü tıkayabilecek en önemli sorun ise, uygulama uyumsuzluğu.
İster bir üreticiden alınmış ister ise şirket içi geliştirilmiş olsun, iş süreçleri için son derece önemli olan bir tane bile uygulamanın bulunması, planlanan Windows 7 sistemine geçişi bloke edebilir. Bu sebeple benzer bir proje ile uğraşan, ya da bu konuda çalışmaya başlayacak dostlarımıza “Sanal Uygulama ve Masaüstü” çözümlerini incelemelerini tavsiye ediyorum.
Bazı müşterilerimizde kullanımını incelediğimiz Microsoft’un uygulama sanallaştırması (APP-V) ve Kurumsal Masaüstü Sanallaştırması (MED-V) olarak isimlendirdiği bu teknolojiler, gerçekten de ilginç bileşenler içeriyor. Windows 7 içinde BT ekibi tarafından merkezi olarak yönetilebilen sanal bir makine oluşturup, bunun içinde Windows XP modda bir uygulamanın çalıştırılabilmesi kurumsal müşterilerimiz için son derece ilginç olabilir.
Windows 7’ ye geçiş planlayan tüm dostlarımıza duyurulur.
Sağlıcakla kalın.