Başarılı kariyerin ipuçlarını ‘BTK Akademi’ paylaşmaya devam ediyor
14-15 Aralık’ta düzenlenen ‘BTK Kariyer Zirvesi’nde; telekomünikasyon, savunma sanayi ve e-Ticaret sektörünün lider ve uzman isimleri, tecrübe ve bilgi birikimlerini paylaştı. Zirvenin açılışını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaparken ikinci günde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gençlerle bir araya geldi.
Zirvenin ilk günü, “Çok sayıda gencimize kodlama, programlama, yazılım konularında hem merkez kampüsümüzde yüz yüze hem de buradaki eğitimlere ulaşamayanlar için çevrim içi olarak sunduğumuz ücretsiz eğitimlerle ‘BTK Akademi’ bizim gurur kaynağımız” şeklinde konuşmasına başlayan Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları kaydetti: “Bugün 2017 yılında öncülük ederek büyük bir heyecan ve hevesle kurduğumuz ve tüm sektör paydaşlarıyla interaktif bir şekilde bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması yönünde önemli faaliyetler yürüten ‘BTK Akademi’nin bir milyonunun üzerinde kullanıcıya erişmesinin de gururunu yaşıyoruz” dedi. Sayan, Yapay zekâ hakkında “Yazılım genel olarak çok heyecan verici ve katma değeri yüksek bir alan olsa da özellikle yapay zekâ yazılımının son günlerde oldukça popüler ve merak uyandıran bir konu olduğuna dikkat çekerek konuyla ilgili güncel örnekler paylaştı. Siber güvenliğin her türlü ticari faaliyette önemli rol oynadığının ve e-Ticaret sektörü için apayrı bir önem taşıdığının altını çizen Sayan, “Özellikle mali dolandırıcılık, oltalama (phishing), bot saldırıları gibi güvenlik tehditlerine karşı, e-Ticaret firmalarının önlemleri kadar biz kullanıcıların da uyanık ve bilinçli olması çok önemli; özellikle e-Ticaret sürecinde kişisel bilgilerimizi paylaşma noktasında sorgulayıcı davranmamız gerekiyor” dedi.
“Denemekten, yanılmaktan ve hata yapmaktan asla korkmayın!”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da, gençlere BTK Akademinin faaliyetlerini anlattı. Karagözoğlu, “Hedeflerimize ulaşmakta en önemli noktalardan biri de yerli ve milli olmaktır. Ancak bu şekilde her türlü şeyi kendi imkânlarımızla üretebilir ve bağımsızlığımızın devamını sağlarız. Bu sebeple gençlere de yerli ve milli üretim bilinci ile hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum” şeklinde seslendi. Emniyet ihlalleri, kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali, gizlilik sorunları gibi pek çok konuyla mücadeleye devam ettiklerinin bilgisini veren Karagözoğlu, “Kurumumuz tarafından 2011 yılında başlatılan ‘Güvenli İnternet Hizmeti’ ile çocukların, gençlerin ve ailelerin internet dünyasındaki pek çok zararlı içerikten korunmasını hedefleyen bir kamu hizmetini de vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu hizmet sayesinde hem gençlerimizi internetin zararlarından koruyor hem de ailelerimize rahat bir nefes aldırıyoruz” açıklamasını yaptı. Karagözoğlu, gençlere şu tavsiyelede bulundu: “Kariyer yolculuğunuzda rutine bağlanmaktan kaçının. Sürekli olarak sınırlarınızı aşmayı denemek ve bu deneyimlerden korkmamak sizlere istediğiniz ve hayal ettiğiniz kapıları açacaktır. Bu yolda denemekten, yanılmaktan ve hata yapmaktan asla korkmayın. Başarıya giden yolda da engellere takılıp asla heyecanınızı yitirmeyin.” Açılış konuşmalarının ardından BTK Akademi tarafından belirlenen kategorilerde hak sahiplerine ödülleri verildi.
UAB; insan, yük ve veri taşıyor
‘BTK Kariyer Zirvesi’ ikinci gününde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu ağırladı. Karaismailoğlu, konuşmasında “700 bin çalışma arkadaşımız var” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Türkiye’nin her bölgesinde ülkemizin ulaşım ve iletişim alanında ayakta kalması için yoğun bir çaba gösteriyorlar. Ben de çalışma arkadaşlarımızın bir ağabeyi, bir sözcüsü olarak buradayım. Başarı ekip işidir.” Karaismailoğlu, Bakanlık olarak insan, yük ve veri taşıdıklarını ve bunları en hızlı, güvenli ve konforlu şekilde vatandaşa ulaştırmak için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirdi.
En kıymetli ihracat; kilogramı olmayan ihracattır
Gelecek nesillerin artık altyapı, yol gibi şeyleri düşünmeyeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, bunun yerine teknoloji ve inovasyon alanında neler yapılabileceğini tartışacaklarını ve bu yönde üretime etki edeceklerini ifade etti. En kıymetli ihracatın kilogramı olmayan ihracat olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Bu da proje, mühendislik, yazılım, müşavirlik ve danışmanlıktır. O yüzden biz ve sizler, bu sektörlerde daha çok çalışacaksınız. Artık Türkiye bütün dünyaya mühendislik ve yazılım ihraç ediyor. Bunlar da bizim ihracat rakamlarımıza pozitif etki ediyor. BTK Akademi’deki öğrenci sayısı 1 milyonu geçti. Bu, çok büyük bir başarıdır. Burada kazanacağınız bilgi birikim ve deneyimlerle hem kendinizin hem ülkemizin gelişmesi yönünde önemli katkılar sağlayacaksınız. Bilişim, haberleşme hayatımızın önemli bir parçası. ‘Siber Vatan’ dediğimiz siber güvenlik bizim en önemli hususlarımızdan birisi. O yüzden siber güvenlik konusunda pek çok uzman arkadaşımız BTK’da görev alıyor. Uzman arkadaşlarımız siber vatanımızı 7/24 Mavi Vatan ve Ana Vatan gibi korumaya çalışıyor” şeklinde konuştu.