FATİH Projesi ile eğitimde Android tabanlı uygulama ihtiyacı doğdu
Havelsan Teknoloji Radar, Ankara Ar-Ge Birim Yöneticisi Cenk Derinözlü, Android Geliştirici Günleri’nde; Google Bulut Mesajlaşma Teknolojisi ile Mobil Eğitim Uzaktan Tablet Kontrolü’nü anlatarak FATİH Projesi’ne yapılabilecek katkılar konusunda bilgi verdi.
Tablet bilgisayarların kullanımının, hemen hemen tüm sektörlerde çok kısa sürede yaygınlaştığına dikkat çeken Cenk Derinözlü, mobil cihazların yaygınlaşmasında; maliyetlerindeki düşüşün yanı sıra, en önemli etmenin açık kaynak kodlu Android işletim sisteminin kazandırdığı yüksek kabiliyetler olduğunu kaydetti. Derinözlü, “Android tabanlı yazılım uygulamaları sayesinde günlük işlerin büyük bir kısmı, mekân bağımsız olarak mobil cihazlar vasıtasıyla yapılabiliyor.
Son yıllarda, eğitim alanında mobil cihazlarla eğitimin desteklenmesi amacıyla ülkemizde de önemli çalışmalara başlandı. Bu kapsamda yapılan en büyük proje olan FATİH Projesi ile eğitimde kullanılmak üzere Android tabanlı uygulama ihtiyacı doğdu” ifadesini kullandı.
Mobil cihazların uzaktan yönetilebilmesi için çözümler
FATİH Projesi çerçevesinde açıklamalarını detaylandıran Cenk Derinözlü, “FATİH Projesi kapsamında eğitime destek olması amacıyla her öğrenciye Android tabanlı mobil cihaz verilmesi ve bu cihazlar üzerinden öğrencilerin ders içeriklerine ulaşılabilmesi amaçlanıyor. FATİH Projesi ile Android tabanlı mobil cihazlar eğitim alanında yoğun olarak kullanılmaya başlanacak. Dolayısıyla, eğitim alanında derslerde birçok uygulama barındıran mobil cihazların kullanımı; bu cihazların uzaktan yönetilebilmesi ve derse göre uzaktan uygun içeriğin mobil cihazlarda başlatılması gibi birçok ihtiyacı doğuruyor. Projemde; Android tabanlı cihazların uzaktan yönetilmesi ihtiyacını karşılamak için Google Bulut Mesajlaşma Mimarisini kullandım” dedi.
Hedef: PARDUS ile uyumlu bir yapı
Proje kapsamında; uygulama sunucusu işletim sistemi ve yazılım programlama dili olarak lisans maliyetlerinden kurtulmak ve güvenlik için açık kaynak Linux işletim sistemi, PHP web programlama dili ve MYSQL veritabanı seçtiğini belirten Derinözlü, bu sayede ileride yaygınlaştırılması durumunda; TÜBİTAK tarafından hazırlanmış olan PARDUS işletim sistemiyle uyumlu bir yapı hedeflendiğini de ekledi. Cenk Derinözlü, proje kapsamında geliştirilen yazılım kabiliyetlerini şöyle sıraladı: “Mobil cihazların bulut üzerinden mesaj alması, ders sırasında öğretmenin tabletlerdeki uygulamaları kontrol altında tutabilmesi ki bu yolla öğretmen tarafından istenilen uygulamanın öğrenci tablet cihazlarında çalıştırılması, ilgili ders notunun açılması sağlanıyor. Ayrıca, cihazların uzaktan fonksiyonlarının kilitlenebilmesi ve aktif hale getirilmesi…”
FATİH Projesi için milli kaynaklar
Derinözlü, mobil cihazların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının sonucu olarak bu cihazların uzaktan kontrol edilebilmeleri ihtiyacı doğduğuna vurgu yaparak konuşmasına şöyle devam etti:
“‘Bulut Mesajlaşma Mimarisi ile Mobil Cihaz Yönetimi’ projesi, FATİH Projesi ile eğitim sektöründe oluşacak olan mobil cihaz kontrol ihtiyacının giderilebilmesi için bir çözüm yolu sunmak ve yapılabilecekleri göstermek amacıyla kişisel çalışmamın ürünü. Hedefim; mobil cihazların bulut mimarisiyle uzaktan yönetilmesi için ülkemiz ihtiyaçlarına uygun en etkin mimarinin milli kaynaklar kullanılarak ve farklı sektörlere de uyumlu olarak gerçekleştirilmesi. Uygulama, mobil eğitim alanında destek görürse, cihazların belirtilen adresten yeni uygulama indirebilmesi sağlanacak. Örnek olarak, güncellenen ders notlarını verebilirim. Ayrıca, mobil cihazların geliştirilecek olan merkezi sınav sunucuları üzerindeki aktif sınava yönlendirilebilmeleri, İl Milli Eğitim Müdürü, ilçe müdürü, okul müdürü, öğretmen, sınıf, okul vs. gibi farklı özelliklerde erişim ve yetkilendirme de sağlanmış olacak. Mobil cihaz lokasyon durumuna göre cihaz üzerinde belirli uygulamaların belirli saatlerde otomatik olarak aktif edilmesi temin edilecek. Örnek olarak, mobil cihaz üzerinde okul saatleri dışında ödev vs. aktif edilebilir.”
Cenk Derinözlü, Android Geliştirici Günleri gibi organizasyonlar sayesinde Android yazılım seviyemizi dünyayla paralel seviyelerde tutarak küresel pazarda yer edinebileceğimizin altını çizdi.