İhtiyacımız kadar teknolojiye para harcıyoruz
iResearch tarafından hazırlanan Tüketici Trend Araştırması sonuçlarına göre, son teknolojiyi izleyip bunu mutlaka bir satın alma ile taçlandıranların oranı sadece yüzde 5,7. Araştırma sonuçları ayrıca e-ticarete olan ilginin artmaya devam ettiğini de gösteriyor.
İnterpromedya bünyesindeki araştırma ekibi iResearch tarafından hazırlanan Tüketici Trend Araştırması’na kentli kullanıcıları temsilen nüfusu 500 bin ve üzeri 17 ilde ve ilçelerinde ikamet eden, dağılımı da eşit olan 15-54 yaş grubu kadın ve erkekler katıldı. Bin 416 kişi ile görüşülen araştırmada, veriler, 8 Nisan-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılan yüz yüze görüşmelerle toplandı.
Araştırmayla ilgili yorumlarıyla sonuçlara ışık tutan İnterpromedya Araştırma Hizmetlerinden (i-Research) Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özlem Unan’a göre, temel konularda değişiklik yok ama örneğin internette geçirilen süre gibi başlıklarda farklılıklar kendini gösteriyor. Genel olarak sosyoekonomik statüde orta ve ortanın altı kesim internette biraz daha fazla zaman geçiriyor. “Ankete katılanlar en az bir sosyal ağa üye” diyen Unan, sosyoekonomik statü farkının ise burada geçirilen zamanla ve sosyal ağlara giriş sıklığı ile orantılı olduğunu belirtti. Buna göre, haftada 5-6 gün sosyal ağlarda zaman geçirenler A ve B grubu. Yani gelir seviyesi yüksek olunca, sosyal ağlarda zaman geçirme süresi de artıyor tespitini yapabiliriz. Unan’ın da dikkat çektiği gibi, bunda mobil cihaz, yani akıllı telefon ve tablet sahipliğinin bu gelir grubunda yoğunlaşmasının, bu kesimin etkili bir kullanıcı olmasının da etkisi var.
Konu akıllı telefon olunca, cep telefonu ve gelir orantısına da bakmak gerekiyor. Burada araştırma sonuçları, A ve B gelir grubunda akıllı telefon sahipliğinin, bu başlıkta da iPhone kullanımının yoğun olduğunu ortaya koyuyor.
Tablet kullanımında elde edilen sonuç aslında pek de sürpriz değil. Ankete katılanların yüzde 9,90’ı tablet kullanırken, kullanılan tablet markası tercihi de şaşırtıcı değil: Yüzde 33 ile iPad. Onu yüzde 29,9 ile Samsung ve yüzde 14,4 ile Asus izliyor. Tablet kullanımında da çok büyük oranda gelir seviyesi belirleyici. Yani A ve B grupları burada başı çekiyor. Ancak fiyat avantajı sunan farklı markaların farklı ürünlerinin de pazarda yerini alması, Unan’a göre, ilerleyen süreçte tablet kullanımını genel olarak tüm gelir gruplarında artıracak.
Twitter’da ‘Gezi’ etkisi’
Sosyal ağlara üyelikte ilgi ve tercih edilen mecra da şaşırtmıyor: Yüzde 83,6 ile Facebook açık ara önde. Onu yüzde 22,6 ile Twitter izlerken, iş bağlantıları kurmak adına profesyonel bir ağ olarak LinkedIn yüzde 1,1 tercih oranına sahip. Özlem Unan’ın da dikkat çektiği gibi, Twitter ve Facebook birbirinden kopuk değil. Unan, kullanıcı eğilimlerine işaret ederek, “Her Twitter hesabı olanın mutlaka Facebook hesabı da var. Ama Facebook hesabı olan herkesin Twitter hesabı yok” saptamasında bulundu. Araştırmanın bahar döneminde yapıldığını hatırlatarak, 31 Mayıs’ta başlayan Gezi Parkı protestolarının da sosyal medya kullanımını mutlaka etkilediğine işaret eden Unan’a göre, trafiğe bakmak gerek. Ama bu olayların Twitter kullanıcı sayısını artırdığını, yüzde 10 seviyesinde bir artış yarattığını düşünmek yanlış olmaz.
Bu sosyal ağları hemen hemen hergün kullananların oranı yüzde 65,1. Elini daha seyrek tutup, haftada 1-2 günde bir sosyal ağları kullananların oranı ise yüzde 7,5. Sosyal ağlarda geçirilen süre yüzde 48,3’lük bölümde 1-2 saat olarak ağırlık kazanıyor. Yüzde 27,9 ise 1 saatten az zamanını sosyal ağlar için harcıyor. Yüzde 18,9’luk kesim 3-4 saatini ayırırken, ‘Bu da yetmez’ deyip 5-6 saatini ayıranların oranı yüzde 2,8, 7 saat ve üstünü sosyal ağlarda harcayanların oranı ise yüzde 2,1.
Alışverişte yorumlar rotayı belirliyor
Gelelim internetin alışveriş alışkanlıklarındaki payına. İnternet alışverişinde çeşitler artıyor. Yani insanlar çevrimiçi alışverişe alıştılar ve Unan’ın da dikkat çektiği gibi, BKM’nin güvenli alışverişi BKMexpress ile desteklemesi adımı da insanların e-ticarete güvenini artırıyor.
Ankete katılanların yüzde 28,29’u internetten alışveriş yaptığını belirtiyor. Yüzde 71,71’lik bölüm ise konuya mesafeli. ‘Alışverişe tamam’ diyenlerin tercihi ise yüzde 65,1 ile giyim. İnternette alışveriş yapan kitle büyür, alışverişi yapılan ürün segmenti gelişirken, tüketicilerin yorumlara verdiği öneme de dikkat çekmek gerek. İnsanlar bir alışveriş yapmadan önce yorumlara da muhakkak bakıyor. Çünkü yüzde 40,70’lik bir bölüm satın alma öncesi, sosyal ağ ve internet üzerinden mesajları inceliyor, bu incelemenin ardından edindiği fikirle alışveriş kararını veriyor.
Harcama ortalaması 500 ila bin 500 lira
Türk insanı teknoloji ile ilgili, yeniliklere alışmakta çok hızlı. Ama konu satın almak olduğunda hiç de aceleci değiller. Yüzde 32,1’lik kesim elindeki ürünler kullanılamaz duruma gelene kadar yeni ürün almayacağını belirtiyor. Bu kadar da değil… Yüzde 31,6’nın yanıtı ise son teknolojiler çıksa da, elindeki ürün ihtiyaçlarını karşılıyorsa bunu değiştirmeyeceği şeklinde. ‘Son teknolojiyi takip eder, durumum uygun olduğunda alırım’ yanıtı ile temkinli bir tutum sergileyenler yüzde 30,6 olurken, son teknolojiyi izleyip bunu mutlaka bir satın alma ile taçlandıranların oranı ise sadece yüzde 5,7. Unan da bu başlıkta şu detayları paylaştı:
“Teknoloji harcaması performansına bakarsak, ‘Hiçbir teknoloji harcamam olmadı’ diyen grup C2, D ve E. Alışverişe en az parayı da bu kesim ayırıyor. Teknoloji ürününü A, B ve C1 grupları alıyor, bunun için para ayırabiliyor. Yani gelir durumu ve teknoloji ürünü satın alma eğilimi arasında, doğal olarak, ciddi bir ilişki var. Teknoloji harcaması için 3 bin TL ve üstü miktarı ayıran grup da daha çok A grubunda. Ama teknoloji harcamasında genel ortalamaya bakarsak, yıl içinde 500-bin 500 TL arasında yoğunlaşıyor. Yoğunluk da A, B ve C1 gruplarında.”
Araştırma raporları hakkında daha fazla detay için esrak@interpromedya.com.tr adresinden bilgi edinilebilir.