Beşyüz yıl sonra Piri Reis’in rotasının izinde
Unesco’nun 2013 yılını Piri Reis’in dünya haritasının 500. yılı ilan etmesiyle dünya gündemine taşınan bu büyük denizcinin ve haritasının tekrar hatırlanmasını sağlamak ve ülkemizin tarihçiliğine, kültürüne katkıda bulunmak, Piri Reis’i yurtdışında tanıtmak amacıyla üniversiteli gençler ‘Piri Reis’in Rotası’ projesini hayata geçirdiler.
Piri Reis’in Rotası projesiyle; üniversiteli gençler, dinamizmiyle Piri Reis ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi tartışmalarına yeni bir boyut ve canlılık getirmeyi hedeflerken diğer yandan 2020 Olimpiyatları’nı düzenlemeye en güçlü adaylardan biri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki bu önemli şahsiyetle birlikte, konuyu dünya gündemine taşımayı amaçlıyorlar. Projenin sorumluları; Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi öğrencisi Nurçin Arslan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğrencisi Fatma Elif Sarpkaya ve Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi İsmail Hakkı Kamal, bu tür projelerin 2020 Olimpiyatları adaylık sürecini olumlu etkileyeceğine inandıklarını, Piri Reis’in dönemin Osmanlısının devamında günümüz Türkiye Cumhuriyeti’nin ilim, fen alanında yetiştirdiği önemli şahsiyetlerin ve bu kimseleri yetiştiren ortamın ‘Olimpiyat ruhu’ ile paralel dinamiklerle beslendiğini düşündüklerini aktardılar.
Dünya denizlerinde Kitab-ı Bahriye…
Gençler, projenin hedefinde 29 günde 9 ülke olduğunu söyleyerek çalışmaları hakkında şu bilgileri verdiler: “Önceden iletişimde olduğumuz ülkelerdeki etkinliklere katılacağız ve alanında uzman akademisyenlerle röportajlar yapacağız. Projemizin bitiminde hazırlayacağımız kısa belgesel ile Piri Reis’in geçtiği ülkeleri ve denizleri ondan beş yüz yıl sonra yeniden geçerek, Kitab-ı Bahriye’yi, ayrıntılarıyla anlattığı yerlerde okuyacak bir anlamda dünya denizlerinin beş yüz yıldaki dönüşümünü izlemeye imkân sağlayacağız. Gittiğimiz yerlerde Piri Reis’i hem sormayı, hem anlatmayı planlıyoruz.” Proje sorumluları Arslan, Sarpkaya ve Kamal; Unesco Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz’u, Büyükelçi M. Sina Baydur’u, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Cemalettin Şevli ve yardımcısı Leyla Özdemir’i, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’yi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Enes Şişman’ı, Kültür Turizm Bakanlığı Kültürel Diplomasi Müdür Yardımcısı Serkan Atalay’ı bilgilendirdiklerini ve başvurularını yaptıklarını kaydettiler. Gençler, kendilerinden desteklerini esirgemeyen; T.C. Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, T.C. Havana Ticaret Müşavirliği’nden Belma Aral, T.C. Sevilla Fahri Başkonsolosu Manuel Moreno Maestre’nin asistanı Esra Karaosmanoğlu, araştırmacı yazar emekli Harita Mühendisi Tümgeneral Cevat Ülkekul, Metin Soylu, Mercan Dede (Arkın Allen), Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Ertuğrul Önalp, Coşkun Aral ve Zafer Karatay’a özel teşekkürlerini sundular.
Sponsor arayışı sürüyor
Projenin hazırlık aşamasının tamamlanmış olduğunu belirten Arslan, Sarpkaya ve Kamal; devlet ve özel kurumlarda sponsor arayışlarının sürdüğünü, iletişim adreslerini de Facebook: piri reis’in rotası, Twitter: @PiriReisnRotasi ve e-posta: pirireisinrotası@gmail.com olarak açıklayarak destek taleplerini dile getirdiler.