Faydaları hakkında farkındalık düzeyi yeterli değil
“Yalnızca kurumlar değil, bireyler olarakta KGK teknolojileri, enerji yönetimi konusunda ileri düzeyde bilgili olduğumuz düşünülemez” diyen İnform Elektronik İthalat İhracat Müdürü Levent Ilgın, birçok alanda bu konuların gözardı edilerek fiyat odaklı yaklaşımlar sergilendiğini dile getirdi. Ilgın, “Aslında toplam maliyet ve çevreye verilen zararlar dikkate alınmamaktadır. Bizlere düşen bu konuları mümkün olduğunca geniş kitlelere anlatmaktır. Ayrıca bu konuda çalışma yürüten şirketleri desteklemektir” şeklinde konuştu.
Tunçmatik Genel Müdürü Mehmet Özer, farkındalık düzeyinin Türkiye’de yeterli olmadığını düşünüyor. Özer, “Çok enteresandır bugün Batı Avrupa’da enerji kalitesi çok çok yüksek olan ülkelerde bile bu konudaki bilinç son derece ileri iken, Türkiye’de bu kadar enerji altyapısında sorunlar olmasına rağmen maalesef ülkemizde kurumsal düzeyde de bireysel düzeyde de bilinç yeterli değil” diyor. Özer’e göre yapılması gereken şey tüketicinin hem kurumsal hem bireysel olarak eğitilmesi. Bu konuda şirketlerin dokümanlar oluşturması. Yani enerjinin niye sürekli ve kaliteli olması gerektiğini ve enerjide olabilecek sorunların onlara olabilecek potansiyel risklerini, maliyetlerini tüketicilere en iyi şekilde izah etmeleri gerekiyor. Özer, “Bu oran şu anda yeterli değil ama geçmiş yıllara baktığımız zaman son 20 yıl içinde bu oranda ciddi bir yükselme var. Türk halkı her ne kadar şu anda istenilen noktada olmasa bile artık enerjisine önem vermeye başladı. Daha güvenilir kaynaklar istiyor. Çünkü yaşamda artık çok daha fazla elektrikli elektronik ürün var, otomasyon çok daha ilerde. Dolayısıyla buna verilen önem Türkiye’de artık artmakta. Ama halen kat edecek mesafemiz mevcut. Bunun artırılması için kurumsal bazda yapılacak olan konferanslar, eğitimler, eğitim toplantıları, brifingler önemli. Bireysel kullanıcıya da yapılacak olan el broşürleri ile enerji kalitesinin, regülasyonun, parazitlere, piklere karşı korunmanın önemi anlatılabilir. Ayrıca enerji kesintilerinin potansiyel riskleri hakkında bireysel kullanıcıyı bilinçlendirmek yapılması gereken çalışmalardan bir kısmıdır” diyor.
ARTronic Elektronik Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı E. Yüksel Erdoğan da, kurumlar düzeyinde KGK teknolojilerinin ve enerji yönetimi kavramının sağlayacağı faydalar hakkındaki farkındalık düzeyinin henüz yeterli olmadığı görüşünde olanlardan.
Erdoğan, bu konuda görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Bu nedenle ürün veya çözüm değerlendirmeleri halen çoğunlukla elma-armut karşılaştırması şeklinde yapılıyor. Bunun artırılması için ARTronic olarak kurumlar bazında sürekli olarak ücretsiz bilgilendirme amaçlı seminerler, ürün ve çözüm tanıtımları yapmaktayız. Uygulama örnekleri ile çözüm gösterileri sunmaktayız. Enerji yönetimi tüm bireysel ve kurumsal kullanıcılar için birinci öncelikli yatırım konusu olmalı. Bu konuda yatırım yapan, çözüm sunan, proje geliştiren şirketlere kullanıcılar tarafından fırsat verilmeli ve desteklenmeli. Aracınızın içindeki çakmak çıkışından elde edeceğiniz 220 VAC elektrikten başlayan ve yüzlerce işçinin ya da personelin çalıştığı fabrikalara, üretim tesislerine kadar hemen her güçte ve hassasiyette KGK kullanımı şart olmuştur.”
TurkNet, telekom sektöründen bir KGK kullanıcısı. Kesintisiz, sürekli ve yüksek kalitede hizmet verebilmenin telekom operatörlerinin en önemli ödevi olduğunu hatırlatan TurkNet Ürün Yönetimi ve Pazarlama Direktörü Rana Karaküçük Özenç, iş sürekliliklerini, her POP noktasında ve veri merkezlerinde KGK ve jeneratör desteği ile sağladıklarını anlattı. Özenç, şunları söyledi: “Bu doğrultuda da altyapımızda yedekli, uzun ömürlü, uzaktan izlenebilir ve yönetilebilir KGK’ları tercih ediyoruz. KGK’ların devamlı izlenmesi sayesinde de elektrik kesintilerinden anında haberdar olabiliyor, sistemlerimizde elektrik kesintisinden dolayı bir problemle karşılaşmamak için de her türlü kontrolümüzü yapabiliyoruz. Böylece gerek kurumsal gerekse bireysel müşterilerimize sunduğumuz internet ve telefon hizmetlerinin hepsinde sürekliliği yakalayabiliyoruz. Veri merkezimizde ise sunucu barındırma müşterilerimiz için IP üzerinden erişebildiğimiz elektrik güç sistemleri kullanıyoruz. Böylece her müşterimize, barındırdığımız sunucuların ne kadar enerji tükettiğini otomatik olarak raporlayabiliyoruz ve buna göre de kullandığın kadar öde fiyatlandırması uygulayabiliyoruz. Ayrıca veri merkezimizde enerji tüketiminin verimliliğini hesaplayan PUE (power usage effectiveness) oranını en düşük seviyede tutmak için de soğuk koridorların oluşması gibi sektördeki en iyi uygulamalardan faydalanıyoruz.”
Tescom UPS Türkiye Operasyonlar Müdürü Nedim Gomel ise, Türk sanayi kuruluşları ve KOBİ’lerin gerek sektörel yayınlardan, gerek fuarlardan KGK teknolojilerini ve enerji verimliliğinin kendilerini sağlayacağı faydaları takip ettiği görüşünde. Gomel, şirketlerinin de bu konuda gerek yayın organlarıyla, gerekse de verdiği eğitim toplantılarıyla bilgilendirme çalışmaları yaptığını dile getiriyor.