“Kamunun, artık yaptığı BT yatırımlarından fayda sağlaması gerekiyor”
İş analitikleri alanında ülkemizde sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayan AIMS Analitik Bilgi Yönetimi Çözümleri Genel Müdürü Dr. Tülin Güzel Özdemir, bu alanda çalışan herkesi sorumluluğu paylaşmaya davet etti.
AIMS, 2000 yılından günümüze 400’den fazla şirkette analitik çözümleri uygulamaya geçirdi. 12 yıllık SPSS dağıtıcılığından sonra da IBM’in SPSS’i satın almasıyla teknik destek verme yetkinliğinde ‘IBM Premier Çözüm Ortağı’oldu ve böylece kurumsal pazarlama yönetimi, sayısal pazarlama, sosyal medya analizi, metin madenciliği alanlarında yeni yazılımları portföyüne ekledi. 2012 yılında ‘Öngörüsel Analitikler’ alanında Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde de ‘IBM İş Ortağı Başarı Ödülü’nü kazandı. Dr. Tülin Güzel Özdemir, IBM’in sisteminde bir yazılım dağıtıcısı üzerinden satışlarını yaptığını, dolayısıyla bu noktada en güçlü şirket olan Penta’yı seçtiklerini, Penta Genel Müdürü Mürsel Özçelik’in de sektöre katkılarının yüksek boyutlarda olduğunu kaydetti.
Nitelikli bilgi doğru kullanıldığında en önemli imza oluyor
Özdemir, günümüzde bir kuruluşun en büyük silahının nitelikli bilgiye dayalı karar verebilme yetkinliği olduğunu söyleyerek şu açıklamaları yaptı: “Nitelikli bilgi doğru kullanıldığında kurumun başarısını sağlayan her türlü kararın altındaki en önemli imza oluyor. Finansal risk yönetiminden operasyonel süreçlerin ve kaynakların doğru planlanmasına kadar bir kurumun bütün birimlerinde doğru zamanda doğru karar ve aksiyon alabilmenin koşulu bütün bu kararların dinamik olarak güncellenen nitelikli bilgiyle desteklenmesidir. Nitelikli bilgiler her geçen gün hacmi hızla artan ham verilerde saklı. Ham verilerin iş hedefleri doğrultusunda öngörüsel analiz yöntemleri analiziyle, bu nitelikli bilgilere ulaşmak mümkün.”
İş aşı pişirmeye gelmiş durumda
Dr. Tülin Güzel Özdemir, “Kamu sektöründe uzun yıllardır BT altyapı sistemlerine çok ciddi yatırımlar yapıldı, diğer yandan ciddi paralar harcandı” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tüm kurumların büyük verileri mevcut. Kamu kurumlarının yapmış olduğu bilgi teknolojileri yatırımlarından fayda sağlaması gerekiyor artık. O faydaların sağlanabilmesi için verilerin nitelikli bilgiye dönüştürülmesi, dolayısıyla vatandaşa doğru şekilde hizmet edebilmesi gerek. Biz burada o kadar kritik bir noktadayız ki bu noktadaki her projenin başarısı demek bir adım ileri gitmek demek. Kamuyla karşılaştırıldığında küçücük bir şirkette başarı elde edilebiliyorsa, bu vizyon oluşmaya başlamışsa, niçin kamu kurumlarımızda da bu sağlanmasın? Her şey var; iş aşı pişirmeye gelmiş durumda. Dolayısıyla bu yüzden 2006 yılından beri Ankara’da varız.”
Kendilerinin de çözüm geliştirdiklerini, geçen sene bir TÜBİTAK projesi kazandıklarını dile getiren Özdemir, kamu sektöründe nokta bazlı zekâ adını verdikleri tüm altyapının da hazırlanmış durumda olduğunu belirtti ve “Şu anda her kamu sektörü için farklı uygulama yapılacak durumda. Üç sistemin bir arada çalışması dünyada ilk; arkada tamamen analitik modeller çalışıyor ve otomatik şekilde güncelleniyor. Öngörüsel modele bağlanıp tahmin sonucu üretmek ve ona göre aksiyonları eş zamanlı olarak bütünleştirmek ilk kez yapılıyor. TÜBİTAK da perakende ayağında destek veriyor. Proje tamamlandığında perakende sektörü için büyük bir çalışma olacak” dedi. Analitik olan her türlü çalışmada çok boyutlu düşündüklerini kaydeden Özdemir, ön analizden sonra, iş ihtiyaçları ve hedefleri belirlediklerini, iş birimleriyle görüştüklerini, onlara ne kazanacaklarını anlattıklarını aktardı. “Tüm bunları anlatıp insanları bir araya getirip proje buna göre şekillendirdirildiğinde elde edilen sonuçlar sunulurken; hem iş birimleri hem de bilgi teknolojileri projede olmak istiyor” ifadesini kullanan Özdemir, böylece modellerin güncellenmemesi, o sistemin çöpe atılması gibi bir riskin ortadan kalktığını çünkü ortak payda sağlandığını söyledi ve modelleri optimize edip kullanılabilir hale getirdiklerini de vurguladı.