Türk Telekom BT direktörlüğü yüzde 300 istihdam artışı sağladı
Türk Telekom tarafından 2007 yılında başlayan değişim ve dönüşüm çalışmalarında bilgi teknolojileri direktörlüğü de önemli rol oynadı. Türk Telekom’un geçirdiği bu değişim sürecini Türk Telekom BT Direktörü Aydın Satıcı ile birlikte değerlendirdik.
Satıcı, 2007 yılında başlayan sürecin ilk adımı olarak Türk Telekom altyapısının incelendiğini ve çıkan sonuçlara göre bir yol haritası belirlendiğini belirtti. “2007 yılından bugüne bir BT değişimi ve gelişimi geçiriyoruz” diyen Satıcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çıkan sonuçların ilk adımı olarak 2008 yılını oluşum ve dönüşüm olarak belirledik. Çok ciddi bir istihdam artışına gittik. 2009 yılı ise bizim için olgunlaşma yılı oldu. Birçok dünya standardını eğitimlerle, BT süreçlerini değiştirerek, olgunlaştırdık. 2010’a da biz standartlar yılı diyoruz. CMMI ve ITIL anlamında seviye 4-5’leri hedefliyoruz. Bugün itibariyle bu noktalara ulaştığımıza inanıyoruz. Bu süreçte geriye artık bağımsız denetmenler tarafından sertifikasyonun yapılması kalıyor.”
2007 yılından bugüne istihdam artışı konusunu da açan Satıcı, 2007 yılında yaklaşık yüz olan BT çalışanı sayısını 2010 yılında 480’e çıkardıklarını belirtti. Satıcı, BT sektörüne çok ciddi bir istihdam sağladıklarını ifade ederek “Özellikle bilgisayar ve endüstri mühendisi istihdamı sağladık. Hem sektöre yeni adım atan mezunları alırken hem de sektörün tecrübeli isimlerini de bünyemize kattık. 180’e yakın yeni mezun ve yüzün üzerinde tecrübeli BT çalışanını aldık” dedi.
2008 yılında PSDN, genişbant ve diğer hizmetler açısından yaklaşık yüz olan kampanya ve tarife sayısının 2009 yılında 300’ün üzerine çıktığını aktaran Satıcı, 480 kişilik ekibin bütün bu taleplerin gerçekleştirilmesini sağladığını belirtti. Satıcı, servis yönetimi, fatura yönetimi ve yeni servis ve tarifelerle ilgili ekibin dağılımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “150 kişilik ekibimiz servis yönetiminde çalışıyor. 150 kişi de faturalandırma sistemlerinde çalışıyor. Geriye kalan 180 kişilik ekip de aslında yeni servis, tarife ve kampanyaların çıkarılması için gerekli olan analiz, tasarım, yazılım, test ve kabul süreçlerini yönetiyor. Özelleştirme sürecinden önceki tecrübeli ekibimiz ve bünyemize kattığımız yeni mezun ve tecrübeli çalışanlarla birlikte bu konuda güçlü bir sinerji yakaladık.”
Türk Telekom’da yaşanan bu değişim ve dönüşüm sürecinin telekomünikasyon gibi zor bir alanda kolay bir süreç olmadığının altını çizen Satıcı, 30 bine yakın çalışanı ve farklı hizmetlerden milyonlarca müşterisi olan Türk Telekom’un iş süreçlerini de aksatmadan çalışmaların bugüne kadar başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Satıcı, “Bu değişim sürecinde biz tamamen altyapıyı değiştiriyoruz. Tabi bunu yaparken iş süreçlerini ve akışı durdurmuyorsunuz. Bizim müşteri ve satış ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamamız gerekiyor. Hem bir taraftan altyapıyı tamamladık hem de sistem anlamında hem iş süreçleri anlamında iş yapış şekillerimizi değiştirdik” dedi.
Türk Telekom’un yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinde gerçekleştirdiği altyapı yatırımlarını da özetleyen Aydın Satıcı, insan kaynakları, sistem yönetimi, altyapı mimarisi, kurumsal iletişim platformu gibi konularda da yenileme çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti. Satıcı, dışkaynak kullanımı kavramına da inandıklarını belirterek genel müdürlük dışındaki tüm illerde de BT servis ve bakım işini dışkaynak kullanımıyla yeniden planladıklarını ifade etti. Avrupa’nın en büyük ağ altyapısı yenileme çalışması olan Türk Telekom intranet projesinin de yüzde 60’ının tamamlandığını ve 2011 yılı başında projenin tamamını bitirmeyi öngördüklerini söyleyen Satıcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “TT bugün dünyanın üçüncü Avrupa’nın ise en büyük intranet projesini gerçekleştiriyor. Hem döşenen kablo sayısı hem de büyüklük olarak Avrupa’da ilk sırada olacak bir proje. Türkiye’de 2 binin üzerinde Türk Telekom binasının var olan ağını son teknolojilerle yeniliyoruz.”