Sosyal medyaya kısıtlama yok
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 24 Temmuz’da PTT Ahlatlıbel Tesisleri’nde bürokratların da katıldığı iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya geldi.
Binali Yıldırım, Gezi Parkı olaylarının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinin ABD’ye giderek, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’de ofis açmalarına yönelik yaptığı görüşmelere ilişkin olarak, “Öncenen planlanan bir ziyaretti, Gezi olayları nedeniyle yapılmış bir ziyaret değil. Sosyal paylaşım siteleriyle, Türkiye’deki faaliyetleri konusunda, BTK’nın ve diğer ilgili kuruluşların karşılaştığı sorunları dile getirdiler, neler yapılabileceğini karşılıklı müzakere ettiler” dedi.
Yıldırım, sosyal paylaşım sitelerinin, görüşmelerin ardından, sahte hesaplarla bağlantılı olarak daha hızlı hareket etmeye başladıklarını söyledi. Avrupa Siber Suçlarla Mücedele Sözleşmesi’ne imza attıklarını ve TBMM’ye gönderdiklerini belirten Bakan Yıldırım, sözleşme yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’nin 47 ülkeyle siber suçlar konusunda iş birliği yapıyor hale geleceğini dile getirdi. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sosyal medyayı kısıtlamaya, yaptırım uygulamaya dair bir durum yok. Sosyal medya sorumsuz medya değil; bu altyapıyı suç amaçlı kullandığınız zaman bunun hesabını birileri vermeli. Özgürlükleri kısıtlamadan çeşitli mekanizmaları devreye sokmaya çalışıyoruz.”
Endişeler giderilecek
Hizmet sağlayıcıların bazı endişeleri olduğunu söyleyen Yıldırım, bu endişeleri dikkate aldıklarını ve giderici tedbirleri devreye soktuklarını belirtti. Hizmet sağlayıcıların, Türk hukukuna göre suç teşkil edecek işlemlere karışmaları halinde hapis cezası öngörüldüğünü, hizmet sağlayıcıların bunu adil bulmadıklarını anlatan Bakan Yıldırım, “Hapis cezasından ziyade para cezasına dönüştürülebilir, bu yönde bir çalışma var. Amacımız veri merkezlerinin, internet değişim noktalarının Türkiye’de kurulmasını sağlamak, bunu sağladığımız zaman bu tür konular kendiliğinden çözülmüş olacak” dedi. İnternet geliştikçe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yıldırım, internet medyasının da yasal bir alt yapının olmadığını, söz konusu düzenlemelerin yeni yasama döneminde Meclis’in gündemine geleceğini bildirdi.
Kamu Entegre Veri Merkezleri için Türksat’a görev verildiğini kaydeden Binali Yıldırım, sözü Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay’a verdi. Dalbay, “ Her kamu kuruluşu kendi bilişim sistemlerini kuruyor. Önce yedek merkezler birleştirilecek. Dünyada ABD ve Kore’de bu uygulanıyor. Konya’da bir proje çalışması yürütülüyor” açıklamasını yaptı.