“ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi” için geri sayım
Değişen ekonomik ve siyasi dünya ekseninde, teknoloji penceresinden yakın gelecekte yaşanabilecekler, “Daha Hiçbir şey Görmediniz!” temasıyla zirveden yansıyacak.
İnterpromedya’nın bu yıl 13.’sünü düzenlediği Bilişim Zirvesi, 24-26 Eylül 2013 tarihlerinde, “ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi” adıyla Haliç Kongre Merkezi’nde misafirlerini ağırlayacak. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak yepyeni bir logo, marka ve farklı bir yaklaşım ile yola çıkan Bilişim Zirvesi, “Daha Hiçbir şey Görmediniz!” temasıyla yakın gelecekte yaşanabilecekler konusunda çok önemli ipuçları verecek. Biz de ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi’13 Program Komitesi Eş Başkanı Âli Yurtsever ile bu yıl farklı bir yaklaşımla kurgulanan zirvedeki değişimi, zirvenin yeni adını ve katılımcılarına sunacaklarını konuştuk.
n Bu yıl Bilişim Zirvesi’nin önüne “ICT Summit Now” ‘ın eklendiğini görüyoruz. NOW’ın özel bir anlamı var mı?
NOW Bilişim Zirvesi’nin uluslararası açılım vizyonunu ifade ediyor diyebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda, zirveyi Avrasya coğrafyası ile ilişkilendiriyor ve ICT Summit Eurasia olarak tanımlıyorduk. Avrasya coğrafyası her ne kadar tanım itibarı ile Asya ve Avrupa kıtalarını kapsıyorsa da, günlük dildeki kullanımında genellikle, Türkiye’nin batı ve doğudaki yakın çevresi olarak anlaşılıyor. Asya ve Avrupa’yı en genel anlamı ile içerecek bir tanıma ihtiyacımız olduğunu düşünüyorduk. Diğer yandan, son dönemde Afrika’nın özellikle bilişim alanındaki yatırımlarla ön plana çıktığını da görüyoruz. Türkiye’nin de bu bölgeye büyük bir ilgisi var. Dolayısıyla, uluslararası bir vizyonun Afrika’yı dışarıda bırakması pek mümkün değildi. Afrika, Asya ve Avrupa, tarihte “Eski Dünya” olarak isimlendiriliyor. Son iki yüzyıl içerisinde dünyanın siyasi, ekonomik ve askeri ekseni Batı Avrupa ve Amerika’dan geçiyordu. Ancak özellikle son on yıl, dengelerin değiştiğini, eksenin doğudan batıya doğru kaydığını görüyoruz. Biz bu coğrafyayı “Yeni Eski Dünya” olarak isimlendirdik, eski dünya yeniden tarihin gidişini belirlemek için gündemde.
n Peki ICT Summit NOW ile neler değişiyor?
Zirveyi 2001 yılından beri düzenliyoruz. Zirveye uluslararası bir kimlik kazandırmaya 2010 yılında karar verdik ve hem biçim hem de içerik olarak, önemli değişimler bu tarihte başladı. Dolayısıyla, son üç yıl her defasında zirve bir öncekinden çok farklı, daha uluslararası nitelikte, daha zengin içerikle ve daha büyük katılımlarla gerçekleşti. Bu yıl da bu üç boyuttaki değişim bütün hızıyla sürüyor: Bilişim Zirvesi, uluslararası kimliğini iyice pekiştirerek üç kıtanın, Avrupa, Asya ve Afrika’nın en büyük teknoloji etkinliği olmak iddiasını taşıyor; her zamankinden daha zengin bir içeriğe sahip, katılımcı sayısı açısından yine yeni bir rekora doğru koşuyor.
n Bu yılın sloganı “Daha hiçbir şey görmediniz”. Böylesine iddialı bir sloganla yola çıkıyorsunuz. Bizi zirvede neler bekliyor?
Son yedi sekiz senedir, yani 2005 – 2006 yıllarından beri, dijital teknolojilerin seyrinde çok önemli bir değişim gözlemleniyor. Bilişim endüstrisi 1950’li yılların sonundan beri dünyanın gündeminde. 2006’ya kadar bilişim teknolojileri sayesinde bir çok yeni araç, gereç, ürün ve hizmet hayatımıza girdi. Ancak 2006’dan sonra bu sürecin çok daha hızlandığını, sayısal teknolojilerin çok daha çarpıcı biçimde nasıl yaşadığımızı belirlemeye başladığını görüyoruz. Bu gidiş daha da hızlanarak sürecek ve şimdiye kadar gördüklerimiz, bundan sonra göreceklerimizin yanında oldukça önemsizleşecek. Bunun ipuçlarını yapay-zeka ve daha bir çok alanda izlemek mümkün. Yani şimdiye kadar pek çok şey gördük, ama aynı zamanda da, daha hiçbir şey görmedik. Bu yıl zirvenin içeriğinde bu saptamaya sıkı sık vurgu yapıldığını göreceğiz. Dünya bilişim sektörünün en büyük üretici şirketlerinin en üst düzey yöneticileri, sayısal teknolojilerin geleceğine dair vizyonlarını üç gün boyunca zirve katılımcılarıyla paylaşacaklar.
n Bu yıl hangi konular ve teknolojiler zirveye damgasını vuracak?
Zirvede ele alınacak konuları üç ana başlık altında topluyoruz. “Kavramlar ve Yönelimler” başlığı altında, sayısal teknolojilerin gündemindeki sıcak ve heyecanlı konular yer alıyor; “Büyük Veri”, “Sosyal Medya” gibi. İkinci ana başlığımız “Sektörlerde Bilişim”. Bu gruptaki konferanslarda, savunma gibi, telekomünikasyon gibi sektörlerde sayısal teknolojilerin getirdiği yenilikler değerlendirilecek. Üçüncü ana başlığımız ise “Yaşamımızda Bilişim”. Bu grupta da sayısal teknolojilerin bireylerin hayatında yaptığı değişimler etkinliklerle ele alınacak.
n Zirve’den hangi mesajların çıkmasını bekliyorsunuz?
ICT Summit NOW üç kıtanın en önemli teknoloji buluşmalarından birisi. 2013 yılının son çeyreğine girerken, bilişim gündemini belirleyecek çok önemli bir etkinlik. Bilişim Zirvesi çok işlevli büyük bir platform aynı zamanda. Sağlayıcı ve kullanıcıların bir araya geldiği, arz ile talebin birbirini test ettiği, yeni işbirliklerinin temelinin atıldığı dev bir iş platformu. Sayısal teknolojiler, hayatımızın her alanını büyük ölçüde ve giderek belirleyici biçimde etkiliyor. Zirve bu anlamda da bugüne ve geleceğe ışık tutan çok önemli bir buluşma platformu rolünü üstlenecek.
n Son olarak bu yılın en dikkat çekici konuşmacısı ya da konuşmacıları kimler olacak?
ICT Summit NOW – Bilişim Zirvesi ‘13 katılımcıları son derece ilginç konuşmalar ve sunumlar izleme fırsatına sahip olacak. Bu yıl zirvenin on tane ana tema konuşmacısı var ve her biri son derece ilginç konulardan söz edecek. Pazarlama ve iş stratejileri alanında dünyanın en önemli isimlerinden biri olan Martha Rogers, örneğin, sosyal medya çağında müşteri ilişkileri yönetiminin değişen yüzünü çok çarpıcı örneklerle ortaya koyacak. Dünya telekomünikasyon endüstrisinin en kıdemli isimlerinden biri, Alcatel-Lucent CEO’su Michel Combes, sektörün geçirdiği dönüşümün kullanıcı beklentilerinin etkisiyle nasıl biçimlendiğinden söz edecek. Dijital teknolojilerin çalışma ortamlarına etkisi konusunda yine şaşırtıcı vizyonlarıyla büyük ilgi görecek iki konuşmacımız var; Vodafone’un uluslararası büyük müşterilerinden sorumlu pazarlama direktörü Gary Adey ve blueKiwi’nin CEO’su Robert Shaw.
“ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi” bu yıl müşteri odaklı ilişki yönetimi alanında son 20 yılın en önemli kuramcılarından biri olarak gösterilen Martha Rogers’ı ana tema konuşmacısı olarak ağırlayacak. Müşteri odaklı Uluslararası danışmanlık şirketi Peppers & Rogers Group’un kurucu üyesi, 20.yy’ın en önemli 19 işletme gurusundan biri olarak gösterilen, Rogers, iş dünyasında yenilikçi yaklaşımlarıyla ünlü, yerleşmiş algıları yıkan bir stratejist olarak tanınıyor.
İş ortağı Don Peppers ile yazdığı kitaplar 18 dilde toplam 1 milyondan fazla kopyanın üzerinde satan ve Duke Universitesi’nde dersler de veren Rogers, Fortune 500 yöneticilerinin vazgeçemediği bir yol gösterici olarak da değerlendiriliyor. Rogers, zirvenin açılış gününde yapacağı “Dürüstlüğün Önlenemez Yükselişi: Sosyal Medya Çağında Müşteri İlişkileri Yönetimi” başlıklı sunumu ile zirve katılımcılarına çok önemli mesajlar aktaracak. Sosyal medya çağında müşteri ilişkileri yönetiminin değişen yüzünü çok çarpıcı örneklerle ortaya koyacak.