“Ekosistemimizle birlikte farkındalığı artırmaya çalışıyoruz”
Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Açelya Cevher Özçelik, “Uçtan uca, uç noktadan istihbarat servislerine çok ciddi anlamda yatırımlar, başarı hikâyeleri söz konusu. Biz de bunu Türkiye’de artırma anlamında girişimlerde bulunuyoruz” açıklamasını yaptı. Cisco Sistem Mühendisi Gökhan Kaymak da “Güvenlik tarafında buluttaki Talos’un tüm dünyadaki istihbarat bilgileri, bizim güvenlik duvarlarına ‘signature’ olarak geldiği durumda, biz tamamen dünyanın en büyük siber istihbarat bilgilerini kullanabilir duruma geliyoruz” dedi.
Açelya Cevher Özçelik, Cisco’nun ağ ve kablosuz ürünler şirketi olarak bilindiğine dikkat çekerek “Sizlerin de bir şekilde çalışma dönemlerinizde belirli noktalarda denk gelmişliği vardır. Cisco, bu alandaki başarılarını biraz daha farklı farklı alanlara aktardı ve ‘ağ’dan gelen başarısını diğer taraflarda da sürdürdü” ifadesini kullandı. Bütün dünyada bu konunun oturduğunu dile getiren Özçelik, şunları kaydetti: “Türkiye’de biraz arkadan geliyoruz ama bu konuyu artırmak üzerine birtakım çalışmalar yapıyoruz. Bunlar bildiğiniz iş birliği, şirketlerle iletişim tarafı. Pandemiden sonra çok daha hızlandı. Bunlardan bir tanesi de güvenlik alanı. Uçtan uca, uç noktadan istihbarat servislerine çok ciddi anlamda yatırımlar, başarı hikâyeleri söz konusu. Biz de bunu Türkiye’de artırma anlamında girişimlerde bulunuyoruz.” Özçelik, “Ekosistemimizle birlikte farkındalığı artırmaya çalışıyoruz” ifadesini kullanarak “Zaten veri merkezi çözümlerinde Türkiye’de oturmuş bir yapı var. Bütün mevcut kurumlarımıza mevcudiyeti yine yansıtmak istiyoruz” dedi.
‘Cisco Networking Academy’deki çalışmalar gönüllülük esasına dayanıyor
İzleme ve görünürlük konusunun da altını çizen Özçelik, “Hâlihazırda mevcut operasyonlarımızda ağ uygulama yürütürken takıldığımız noktalar, problem yaşadığımız kesintiler, yavaşlamalar oluyor. Cisco bu alanda kendini çok ciddi anlamda kanıtlamış bir üretici. Uygulama görünürlüğünden ağ görünürlüğüne, sistem altyapısına kadar… Bu alanda da yetkinlik kabiliyetlerimizi sizin gibi kurumlarımızda göstereceğiz. Nesnelerin İnterneti konusu çok ciddi bir iş birimimiz. Bütün o cihazlar, bunların ‘ağ’a gelmesi ve bunun etrafındaki güvenlik ile ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Genel olarak çerçeve bu şekilde” açıklamasını yaptı. Özçelik, “Cisco ağ alanındaki sertifikasyonların çıkış noktası” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “SSN ve diğer bütün sertifikalar buna dahil. Bu alanda ‘Cisco Networking Academy’ birimimiz var. Buradaki çalışmalarımızı gönüllülük esasıyla gerçekleştiriyoruz. Bu platformumuzu; bütün kurumlarımıza, gençlerimize, işsizlerimize sunmaya çalışıyoruz. Bunu çeşitli kamu kurumları, BTK Akademi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürüttüğümüz çalışmalarla da sunuyoruz. Akademi olduğu için aynı zamanda eğitmen de eğitiyoruz. Hem güvenlik alanında hem teknolojiden yazılım geliştirme alanına kadar pek çok içeriğin olduğu, hem çevrim içi hem eğitmen ile verilen eğitimler. Bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Umarım sizlerle de bu noktada gençlere sunabileceğimiz çalışmalarımız olur.”
‘Ülke Dijitalleştirilmesi Programı’ ile pek çok proje yürütülmekte
‘Ülke Dijitalleştirilmesi Programı’ndan bahseden Açelya Cevher Özçelik, “Bu programla Cisco Türkiye, çok ciddi bir yatırım almış durumda. Yaklaşık 3 senelik bir konu. Bu çerçevede pek çok proje yürütüyoruz. Bu projelerden bir tanesi de; ekosisteme, yerli yazılımları desteklemek anlamında kod seviyesine kadar açtığımız, birlikte kod geliştirdiğimiz, bütçe verdiğimiz bir çalışma. Askeri standartlarla ağ anahtarı geliştiren birtakım yerli üreticiler mevcut; onlara kendi teknolojilerimizi açıyoruz. Fonlarla bu geliştirme faaliyetlerini destekliyoruz ve ürünleştiriyoruz. Ürünleştirdiğimiz birtakım üreticiler var” dedi. Özçelik, BTK’da Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da katılımıyla akıllı sınıf açılışı yaptıklarını da hatırlatarak “Buradaki çıkış noktamız hem öğrencilere hem kamu kuruluşlarına bir akıllı sınıf, bir eğitim sınıfı sunmaktı. Bu alanda da somut bir çıktı olarak o sınıfı ortaya koyduk. Bunun dışında yerli bir şirketimizle beraber siber istihbarat servisimizin yerelleştirilmesini gerçekleştirdik. Hem yerli ekosistemi desteklediğimiz hem de kurumların ihtiyaçlarından yola çıkarak şekillendirdiğimiz bu bütçeyi, ülkemize getirdiğimiz birtakım çalışmalarda kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Sporcu sağlığı konusunda önemli çalışmalar mevcut
‘Çekirdek Şebeke/Core Network’ tarafında artık sektörün tamamen SD tarafına doğru gittiğini vurgulayan Gökhan Kaymak, “Ağ alanında hem LAN hem WAN tarafında teknolojilerimiz mevcut ve yatırımlar yapılıyor. Bunun sebebi de artık daha çok otomasyon daha çok veri üzerinde çalışabilme ve bu verilerin yapay zekâ ve makine öğrenmesi ile anlamlı bir hale getirilmesi” şeklinde konuştu. Kaymak, şu detaylara dikkat çekti: “Çekirdek şebekeden veri merkezi tarafına. Aynı şekilde bizim SD tarafta geliştirdiğimiz teknoloji diye biliniyor zaten. Şu anda sektörde ve kurumlarda kullanılıyor. Teknoloji anlamnda bizim sunucu parkuru, veri merkezi altında değerlendirebiliriz. Güvenlik tarafında buluttaki Talos’un tüm dünyadaki istihbarat bilgileri, bizim güvenlik duvarlarına ‘signature’ olarak geldiği durumda, biz tamamen dünyanın en büyük siber istihbarat bilgilerini kullanabilir duruma geliyoruz.”
Nesnelerin İnterneti’nde ‘connected stadium’ temasıyla kullandığımız örnekler var
Kaymak, “İş birliği tarafından bahsetmek istiyorum. Sahada iş birlikleriniz olduğundan ki Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda video konferans kullandığınızdan bahsettiniz” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu uygulamaları biz ‘webex board’larda kiosk gibi kullanıp öğrenciler için yurtlarda aynı şekilde sizin uygulamalarınıza entegre edebiliyoruz. Nesnelerin İnterneti tarafında ‘connected stadium’ temasıyla kullandığımız örnekler mevcut. Dünyanın en büyük kulüplerinden birisi Manchester United stadında yapılmış bir uygulamamız var. Bu sene itibarıyla başladı. ‘Connected stadium’ teknolojisi 4-5 yıldır kullanılıyordu. Manchester stadyumunda altyapı tamamen kablosuz. Taraftarlara verilen bir atkı, bu atkı üzerinde Nesnelerin İnterneti sensörü var. Bununla ne elde ediyoruz? Kalp atış hızı, nabız, vücut ısısı, aynı şekilde ‘location tracking/konum takibi’, kan akışı bilgilerini alıyor. Bunlarla ilgili neler yapıyor? Sahada olan pozisyonlarda bizim taraftarlarımızın ne gibi reaksiyon gösterdiklerinin verisini toplayabiliyor. Bu sizin sporcu sağlığı kısmında değerlendirilebilir bir teknoloji.”