“E-belediyecilikte dünyayla yarışıyoruz”
Ege’nin güzel şehri Aydın’ın yeni belediye başkanı Özlem Çerçioğlu geliştirdikleri e-belediye uygulamalarıyla dünya standartlarının üzerine çıktıklarını söyledi.
Aydın ilimiz coğrafi konumu gereği ülkemizdeki birçok şehir gibi deprem kuşağında yer alıyor. Buradan hareketle e-belediyecilik işlemlerine tüm şehri kayıt altına alınarak başlanmış. Aydın kent sınırları içinde hangi evde kaç kişi yaşadığı kişilerin yaş, cinsiyet, kan gurubu ve meslekleri gibi tüm bilgiler de bir veritabanında toplanmış. Türkiye’de elektronik ortamı en iyi kullanan belediye olduklarını iddia eden Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Coğrafyamız gereği sistemlerimizi 24 saat hazır tutuyoruz. Şehrimizdeki tüm vatandaşlarımızın bilgileri bilgisayar ortamında elektronik olarak kayıtlı. Bu da bir afet durumunda kimler ne kadar zarar görmüş olabilir, nasıl yardım edilebilir hangi kan grubundaki kana daha fazla ihtiyaç var hepsi elimizde olacak ve kurtarabileceğimiz can sayısını da en üst oranda artırmış olacağız” dedi.
Altyapı olarak çok güçlü bir sistem kurduklarını da belirten Özlem Çerçioğlu, şunları söyledi:
“2012 rakamlarına göre yaklaşık 260 bin nüfusa sahip olan Aydın Belediyesi şu an için sadece şehir sınırlarından sorumlu. Ancak 2014’te büyük şehir olma süreci tamamlandığında Kuşadası gibi tüm beldeler de Aydın’a bağlanmış olacak. Bu da sistemimizi bir kez daha genişletmemiz anlamına gelmeyecek. Çünkü zaten mevcut altyapımız 500 bin kişinin verisini toplayabilecek bir sistem.”
Dileyene akıllı, dileyene mobil vezne
Aydın şehri sınırları içinde özellikle engelli ve evden çıkamayacak durumda olan vatandaşlar için mobil tahsilât sistemi de kurulmuş. Akıllı veznelerin oldukça yoğun ilgi gördüğüne değinen Çerçioğlu, “Altı farklı noktada akıllı vezne kurduk. Doğrudan para yatırma işlemi yapılabilen akıllı vezne tarafında halkımızın yüzde 50’sinin bu sistemi benimsediğini söyleyebilirim. Buradaki başarı üzerine de mobil tahsilât sistemini de hayata geçirdik. Bu araçla biz vatandaşın ayağına gidiyoruz hizmet için. Böylece hiçbir zaman vatandaşın belediyeye gelmesi ya da zorlama ile tahsilâtın yapılmasına gerek kalmayacak. Evine kadar gidip tüm sorununu orada halledecek. Sadece para değil, şikâyetini, sorununu da bu araçlarda orada halledebilecek, yerinde cevaplandırabileceğiz” şeklinde görüş belirtti.
“Lokasyon olarak burada, yedek sunucularımız var. Buraya bir şey olduğunda başka yerde yedeklerimiz de var. Hem MIS kısmında hem CIS kısmında tüm yedeklerimiz mevcut. Burada büyük bir afet olduğu zaman verilere oradan da ulaşmak mümkün. Ayrıca yeni oluşturduğumuz IOS ve Android uyumlu Cepbaşkan sistemi bana ve başkan yardımcılarımıza cep telefonlarımız üzerinden her an belediyenin tüm veri ve bilgisine ulaşma olanağı sunuyor.”
Özlem Çerçioğlu ile yaptığımız röportajın geniş halini bu ay sonunda çıkacak e-Devlet dergimizin 41. sayısında okuyabilirsiniz.