Vodafone bulutta ben de varım dedi
Vodafone, 80 milyon TL’lik yatırım ve 9 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden birisi olacak Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nü hizmete açtı.
Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nün açılışını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknoloji Başkanı Stephen Pusey ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray gerçekleştirdi.
Vodafone Grubu’nun tüm dünyadaki 6. Bulut Teknolojileri Merkezi olan yeni veri merkezinde Vodafone’un Komple İletişim Hizmetleri Stratejisi çerçevesinde veri stoklamadan altyapı destek hizmetlerine, bulut temelli uygulama hizmetlerinden yönetilebilir güvenlik hizmetlerine kadar her türlü bulut bilişim, sanal sunucu ve uygulama barındırma hizmetleri en yeni teknolojiler ve yüksek güvenlikle müşterilere sunulacak. Vodafone Türkiye’nin yaklaşık 80 milyon TL yatırım bedeli ile hayata geçirdiği Bulut Teknolojileri Üssü 9 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük veri merkezlerinden birisi olacak. Bina içinde bina yapısı ile dikkat çeken merkezin 9 bin metrekare kapalı tesis alanında brüt 3 bin metrekarelik 4 ana salonu bulunuyor. Veri merkezi Vodafone’un Tuzla ve İzmir’de bulunan diğer veri merkezleri ile yedekli çalışarak müşterilere iş sürekliliği ve kesintisiz hizmet sağlayacak.
Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü sıcak hava kapsama uygulaması ile yüzde 15, soğutma altyapısı ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlarken, 20 bin ev tipi konutu besleyecek kapasitede enerji altyapısı barındırıyor. Merkez ayrıca Türkiye’de ilk defa “Green IT, Energy-Efficient Data Center” sertifikasına sahip olarak çevreye duyarlı, temiz enerji sunması ile öne çıkıyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Açılışını 80 milyon TL yatırımla yaptığımız bu tesisimiz, sadece bir veri merkezi değil, aynı zamanda dünyanın en ileri teknolojilerini barındıran, işletmelerin önümüzdeki dönemde ihtiyaçları olacak yeni nesil mobil servisleri karşılamak üzere inşa edilmiş bir tesis. 2016 yılında işletmelerin yaklaşık yüzde 60’ının bulut bilişim hizmetlerini kullanacağı ve bunun çok önemli bir ekonomik katkı yaratacağı hesaplanmakta. Hatta bazı hesaplara göre bulut bilişim teknolojileri sayesinde gayri safi yurtiçi hâsılada 2020 yılına kadar yüzde 25’e kadar bir ivme yakalanabilir.”