DVU’nun Helios – Platform’u hizmete girdi
Helios-Platform üzerinden ağ, ağ elemanları, sunucu uygulamaları izleme, güvenlik ve otomasyon hizmetleri sunuluyor.
BNTPro ve BT Eğitim ile birlikte aynı grup içinde yer alan DVU Danışmanlık, Yazılım ve Ar-Ge şirketi, Helios – Platformu’nu hayata geçirdi. Kapalı veri ağları üzerindeki sunucular üzerinden veya özel ve kamuya açık bulut yapıları üzerinden hizmet vermek üzere açık kaynak kod altyapısı kullanılarak tasarımı gerçekleştirilen Helios-Platform üzerinden ağ, ağ elemanları, sunucu uygulamaları izleme, güvenlik ve otomasyon hizmetleri sunuluyor. DVU Danışmanlık, Yazılım ve Ar-Ge A.Ş Yazılım Mimarı Ali Bağcı, sorularımızı yanıtladı.
- Veri merkezlerindeki yönetimsel sorunlar nelerdir? En çok ne tür sıkıntılar yaşanıyor?
Veri merkezleri, yapıları itibariyle birden fazla disipline ait teknik personelin kullanımına açık, sürekli yaşayan platformlardır. Zaman içerisinde artan kaynak kullanımı ve veri miktarı sebebiyle izlenebilirlik karmaşık bir hal almaktadır. Doğru segmente edilmemiş kaynaklar sebebiyle birbirine erişimi olmaması gereken sistemler güvenlik açığı oluşturmakta, bu tehdidin tespiti ve önlenmesi imkansız hale gelmektedir. Çalışan uygulamaların devamlılığını sağlamak ise karşılaşılan sıkıntılardan bir diğerini oluşturmaktadır. Özellikle veri merkezlerinde operasyonu yöneten personelin sirkülasyonu arttıkça, manuel yönetilen işlerin sürdürülebilirliği daha da zorlaşmaktadır. Temelde yaşanılan tüm sıkıntıların zemininde, işlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için insan gücü ve manuel yönetimin olması bulunmaktadır. Bu durum, kaynak planlamasının önündeki en büyük engeldir. Atıl durumda olan sunucuların tespiti, sunucuların kapasitif durumunun öngörülmesi, sunucu envanterine hakim olma, kritik uygulamalar barındıran sunucuların bilinirliği ve güncel tutulması, planlamanın sağlıklı yapılması manuel operasyonlarda mümkün değildir. Tüm bu gereksinimler ise merkezi görünürlüğün sağlandığı sistemleri zorunlu hale getirmektedir.
- Şirketiniz bu konuda nasıl bir yaklaşım sergiliyor?
Şirketimiz altyapı yöneticilerinin karşılaştıkları sıkıntılarda, onların perspektifinden akışı değerlendirmekte yardımcı olan çözümler geliştiren bir yaklaşım sergilemektedir. İhtiyacı nokta atışı gideren, kullanıcı dostu arayüzü olan çözümler geliştirerek birden fazla alandaki uzmanlığını total olarak müşterilerine servis etmektedir.
Şirketimiz uzun bir süredir kurumsal müşterilerin veri merkezleri yönetimine dair ihtiyaçlarını karşılamak üzere proje bazlı farklı çözümler geliştirmiştir. Yaklaşık 3 senedir sahada karşılaşılan ihtiyaçlardan yola çıkılarak, veri merkezi yönetimine ihtiyaç duyan tüm kurumsal müşterilerimizin taleplerini karşılayacak tek bir portal üstünden geliştirmeler sağlanarak ihtiyaçları karşılayacak altyapımız oluşturulmuştur. Sahadaki tecrübelerimiz ve gelen taleplerin ürünün altyapısına katkı sağlamada faydası yadsınamaz. Ayrıca, şirketimiz bu taleplere artı değer katmak için Helios-Platform’da ilk defa ebpf entegrasyonunu da yaparak, operasyon ekiplerinin büyük sorunu olan ağ trafik izleme sorunlarını çözmeyi hedeflemiştir. Böylece iki sunucu arasında bağlantı kurulurken oluşan gecikme süreleri, toplam paket gönderirken yaşanılan trafik süreleri ya da sunuculara gelen veri boyutu, sunuculardan giden veri boyutu gibi alanlarda bilinirlik sağlayarak, ağ izlemede öngörü oluşturulabilecek, sorunlar oluşmadan önlemlerin alınabileceği bir sistem geliştirmiştir. Şirketimiz ürün geliştirme aşamasında her zaman sahadan gelen taleplerin değerlendirilmesi, yerel – global pazar analizlerinin yapılması ile değer katacak çözümleri portföyüne katmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Ürünün sahaya sunulması sonrasında ise alınan talepler, teknolojik gelişmeler takip edilerek ürün yol haritasında gelişmeler takip edilmektedir.
- Helios Platform, bu kapsamda nasıl bir yönetim kolaylığı sağlıyor?
Helios Platform altyapıda birbiri ile iletişim kuran fakat bu iletişimin kapsamı kestirilemeyen, olumlu yahut olumsuz sonuçlar doğuracağı öngörülemeyen sistemler için yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Görülmeyen ve dikkat edilmeyen trafikleri, mantıksal bir örgü ve görsel bütünlük içerisinde kullanıcısına raporlama noktasında kolaylık sağlamaktadır. Özellikle sunucuların birbiriyle iletişimini IP bilgilerine ya da hostname bilgilerine göre sunması, bir sunucunun farklı bir sunucuyla iletişiminde hangi açık portlar üstünden iletişime geçtiğini göstermesi tüm ağ topolojisini tek bir alanda görsel olarak görünürlüğünü sağlamaktadır. Bu görünürlük, kurumlarda çok fazla sunucu varsa sunucuların lokasyon bazlı, sahiplik bazlı gibi filtrelerle sadeleştirilerek sunulabilir olması görünürlükte ve tespitte kolaylık sağlıyor. Görsel olarak sunduğumuz bu kısım uygulama haritalaması olarak adlandırılıyor ve bu haritalamada atıl durumda olan sunucuları da kolayca tespit edilmesine olanak veriyor. Uygulama haritasında, sunucular işletim sistemleri logolarına göre görüntülenir; yerli ve milli Pardus işletim sistemi ve yaygın olarak kullanılan Linux ve Windows gibi işletim sistemlerini platform destekliyor. Ayrıca sunucuların donanımsal olarak ram, disk, CPU gibi bilgilerinde doluluk oranlarını, kapasitif durumlarını da gösterdiği için gerekli önlemlerin alınmasını mümkün kılıyor. Operasyonel anlamda sunucuların belirli eşik değerleri oluşturularak gecikme süreleri, trafik süreleri, sunuculara gelen-giden paket boyutları ile ilgili uyarıların da oluşturulmasına da olanak sağlıyor. Veri merkezinde bulunan sunucuların işletim sistemi ve versiyonu, sunucuların üstünde bulunan uygulamalar, sunuculara ait bağlantı sayıları gibi sunucuya ait tüm bilgilerin görünürlüğü sağlanmış oluyor. Mart ayı itibariyle Helios-Platform- Grafana entegrasyonu da canlıya alındı, böylece son zamanlarda çok konuşulan Grafana’nın görsel zenginliklerinde Helios-Platform’a dair datalar da analiz edilebilecek. 2023 için Helios-Platform ile ilgili en büyük hedefimiz ise Kubernetes mimarisini de destekleyecek şekilde platformun geliştirilmesi, bu alanda çalışmalarımıza hız kesmeden ve heyecanla devam ediyoruz.
- Veri merkezlerine bu platform ne tür avantajlar sağlıyor?
Bu platform sayesinde hali hazırda akan trafik üzerinde farkındalık seviyesi artmaktadır. Bu farkındalık ile uygulamanın nerelere temas ettiği noktasında fikir sahibi olunarak, istenmeyen erişimlerin önüne geçilmesine ve olağan dışı uygulama trafiklerinin tespitine olanak sağlanmaktadır. Herhangi bir güvenlik duvarına erişmeyen trafiklerin izlenemediği veri merkezlerinde görünürlük artışı sağlayarak, uygulamaların yaşam döngüsü boyunca erişimlerinin denetim altında kalması sağlanmaktadır. Bunlara ek olarak bakım zamanlarında veya taşınma durumlarında trafik ve bağımlılık paternlerine bağlı kalarak uygulamanın devamlılığı noktasında sistem yöneticilerine yardımcı olmaktadır. Görünürlük ve bilinirliğin artması kurumlarda kaynak planlaması ve envanter yönetiminin kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. Tüm bilgilerin güncel olarak tek bir platform üstünden sunulması yapılacak birçok operasyonel işte zaman tasarrufu ve buna bağlı maliyet avantajı getirmektedir. Ayrıca trafik bilgilerine ait oluşturulan uyarı mekanizmaları sorunlar oluşmadan proaktif olarak müdahaleye olanak sağlıyor. Örnek vermek gerekirse; Bir web sunucu ile arkasında çalışan veritabanı arasında yaşanan gecikmenin belli bir değeri aştığında alarm gönderilebiliyor. Helios-Platform’un getirdiği tüm bu kolaylık ve avantajların kurumsal müşterilerimizle hızlı bir şekilde buluşturulmasını sağlamak için global rakiplerine göre uygun fiyatlandırma modeli ve TL bazlı fiyatlandırma avantajlarını da sunuyoruz. Tamamen kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen yerli bir ürün olduğu için kurumların farklı isterlerini platforma dahil etmekte de esnek bir yapı sunuyoruz.