Çin Google çatışması
Çin’e girmek için özel bir anlaşmaya imza atan Google, kararını sorguluyor.
Ocak ayından bu yana Çin’de otosansür konusunda Çin hükümeti ile çatışmaya dönüşen bir sorun yaşayan Google, sonunda arkasında yaklaşık 380 milyon internet kullanıcısını bırakarak sansür kuralların uygulanmadığı Hong Kong’a taşındı. 22 Mart tarihinde googlecn.web adresi google.com.hk olarak değişti. Uluslararası bir anlaşma nedeniyle bağımsız yargıya sahip olan Hong Kong serbest bilgi akımını ve internet içeriğini sansür eden Çin yasalarının çoğuna tabi değil.
Attığı bu adımla Çin’in resmi makamlarının tepkisini çeken Google devlet medyası tarafından batı kaynaklı içeriği Çinlilere empoze etmekle suçlanmanın yanı sıra şimdi bu ülkenin telekomünikasyon kuruşlarının da tepkileri ile karşılaşmış durumda. Resmi Çin haber ajansı Xnihua’ya göre Google Tiananmen Meydanı ve Tibet gibi konularda filtrelemeyi durdurarak Çin’e girerken yaptığı yazılı anlaşmayı bozmuş oluyor. Google’ın onlarca milyon Çinli kullanıcısı Hong Kong’daki web sitesine yönlerdirmesine Çin’in en büyük mobil şirketi China Mobil’in de karşılık vermesi bekleniyor.
Çin’den ciddi bir karşı
atak geç kalmadı
Bu şirketin her gün milyonlarca kişinin kullandığı Google’ın arama motorunu kendi mobil internet sayfasına yerleştirecek anlaşmayı hükümetin baskısı sonucu iptal etmesi bekleniyor. Öte yandan ikinci en büyük mobil operatörü China Unicom da Google’ın Android akıllı telefon yazılımlı mobil telefonların satışına başlanmasını da askıya almış bulunuyor.
Bu olumsuz gelişmelere karşın 2005 yılında Çin’de devreye giren Google teknolojik varlığını korumak ve Çince reklam işini yürütmek amacı ile bu ülkedeki mühendislik ve satış bölümlerini açık tutmayı planlıyor. Google’ın toplam 20 bin kişilik personelinden yedi yüzü Çin’de çalışıyor. Ancak Hong Kong’a taşınması ile büyük bir riski de üstlenen Google’ın bu personeli Çin’de tutmasının bir hayli zor olacağı görülüyor.
Bu olayı yakından izleyen kaynaklara göre Çin hükümetinin Google’ın ülkedeki veya Hong Kong’daki sitesine erişmini engelleyecek radikal bir adım atması olasılığı da güncelliğini koruyor. Her ne kadar Google dünyanın en büyük arama motoru ise de 2009 yılında Çin’in arama pazarındaki payı yüzde 30 olup ülkedeki en büyük rakibi Baidu’nun payı ise yüzde 60’a yaklaştı.
Karşılıklı restleşme artarak
devam ediyor
Ocak ve Şubat aylarındaki karşılıklı görüşmelerde Çinli yetkililerin hiçbir ödün vermediği gibi Google’dan kendi arama sonuçlarını sansür etmesini ısrarla istediler. Google’ın George Bush döneminin ulusal güvenlik danışmanı Brent Scowcroft’u araya koymasına karşın bu görüşmelerde Google için olumlu bir gelişme sağlanmamış olup görüşmeler de kesilmiş bulunuyor. Sansür konusundaki baskıların yanı sıra Google’ın şikayetlerinin büyük bir bölümü de kendisine ve diğer 30 Amerikan şirketine yönelik hacker saldırılarının gün geçtikçe artarak Çin’den kaynaklandığı gerçeğine dayanıyor.
Google.cn’in kapanmasının Google’a finansal yönden olumsuz bir etki yapmasının söz konusu olmadığı anlaşılıyor. Bu şirketin geçen yıl 23.6 milyar dolar olan küresel gelirinin yanında Çin’deki 600 milyon dolar dolayındaki geliri Google’ın kolaylıkla gözden çıkaracağı bir gelir oluyor.