Pek çok ihale yolda, yatırımlar hızlanıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Fersin Keskin, yeni kurulan bir bilgi işlem dairesi olmalarına rağmen, hızla gerçekleştirdikleri çalışmaları ve sürdürülebilir projeler için hedefleri hakkında bilgi verdi.
Dr. Fersin Keskin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın müstakil daire başkanlığı şeklinde iki yıl önce kurulduğunu, kendisinin de bir yıl önce atandığını belirterek yapılanmanın henüz tamamlanmadığını ve devam ettiğini kaydetti. Daha önce bilgi işlem olmadığından dolayı herkesin bilişim projelerini kendisinin yaptığını, bu nedenle bazı projelerin istenilen seviyede gitmediğini hatta yapılamaz duruma gelmiş olduğunu söyleyen Keskin, “Öncelikle bütün projeleri toparlayıp bizimle birlikte yapılması şeklinde bir çalışmamız oldu. Bir genelge ile Bilişim Koordinasyon Kurulu kuruldu. O kurulla birlikte tüm taşra dahil bilgi işlem merkez birimlerinin bilişimle ilgili projeleri donanım alımları da olmak üzere öncelikle bize geliyor. Donanımlar için de temel sayılabilecek özellikleri olan şartnameler ürettik. Önceden başlayan projelerin içine çok fazla dahil olamıyoruz. Yeni başlayan projeler, bilgi işlem koordinasyonunda bize geliyor. Bilişim Koordinasyon Kurulu’nun altında bir Teknik Kurul kurduk. Pek çok konuyu bu kurulda tartışıyoruz; başka türlü neler yapılabilineceğini konuşup mükerrer alımlar, programlar yaptırtmamaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Tarım Bilgi Sistemi bize geçmediği sürece tam bir bilgi işlem olamayız”
Dr. Fersin Keskin, “Tarım Bilgi Sistemi’nin yapımı, Bilgi İşlem Dairesi olmadığı için Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 2008’de başlamış, bu yıl sonu itibarıyla bitecek deniyor. Veri merkezini yönettiğimiz için donanım ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyoruz. Programın kullanılması, eğitimleri bitince de yaklaşık 2 yıla kadar bize geçecek. Tarım Bilgi Sistemi’ni almadığımız sürece de tam bir bilgi işlem olamayacağız. Tarım Bilgi Sistemi çok kapsamlı ve gerçekten büyük bir proje. Yaklaşık 3 milyon çiftçimiz bulunuyor. Çiftçilerimizin sadece tüm tarla, oraya ne ektiği gibi bilgiler değil aynı zamanda karar destek sistemi de olacak. Çiftçimize; ‘buğday ekme, şunu ek, daha kârlı olursun’ denebilecek ama bu konuda zorlanmayacak. Çiftçi ayrıca çevrimiçi olarak desteklere başvurabilecek. Tapu Kadastro ile birlikte çalışacağız, MERNİS’ten de nüfus bilgileri ulaşacak, tarla bilgileri de bizden gelecek. Coğrafi bilgi sistemi ile örtüşmesi de buradan kaynaklanıyor. Çiftçilerin ne ektiğini uydu görüntüleriyle kontrol edebileceğiz. Her bitki ışıması farklı olduğu için, oradaki program sayesinde ne ektiğiniz belli oluyor. Tarlasını ekmeyen ama destek alan çiftçiler olabiliyor. Böylece bu durumda engellenmiş olacak” dedi. Keskin, 10 bin TAR-GEL çalışanı olduğunun altını çizerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bir TAR-GEL çalışanı birkaç köyden sorumlu olabiliyor. Tarım Bilgi Sistemi’nin uygulanmasında da çiftçilerimize yardımcı olacaklar. 10 bin TAR-GEL çalışanı en büyük kuvvetimiz. 2014’te tarım sayımı yapılacak; TÜİK ile protokol de imzalandı. TAR-GEL çalışanları tablet bilgisayarlarla tarım sayımı yapacaklar.”
“10 yılda yüzde 600 büyüdük”
Dr. Fersin Keskin, 10 yılda yüzde 600 büyüdüklerini dile getirerek “Geniş düşünerek yeni bir veri merkezi ihalesine çıkacağız. Gelecek yıl mayıs ayına kadar yeni bir veri merkezine kavuşmuş olacağız” ifadesini kullandı. Bakanlık video konferans sistemi ihalesiyle ilgili olarak şartnameyi gönderdiklerini kaydeden Keskin, “DMO’da belli bir miktardan yukarısını makam onaylıyor. İhalesi bitti, artık makam onay verecek. Verirse 2 aya kadar görüşmeye başlayacağız” dedi ve ‘Taşra Bilişim Altyapısının Düzeltilmesi’ projesiyle ilgili olarak da şu ipuçlarını verdi: “Büyük bir proje; gelecek yıl Kalkınma Bakanlığı’ndan yüksek bir meblağ istedik. Taşrada 1250 lokasyon bulunuyor. Bugün özellikle bina içi kablolama bir standarda bağlanmalı çünkü daha sonra yatırımlar hızlanacak. IP telefon bağlanacak, video konferans gelecek. Onaylandığı takdirde aralığa kadar şartnameleri bitireceğiz. Ocaktan itibaren şartnameleri çıkarız; 2014’te başlarız. Bir yılda yapılacak bir şey değil; 3 yıla yayılacak bir proje olacak.” Dr. Fersin Keskin, EDYS / Elektronik Doküman Yönetim Sistemi’nin tamamıyla bağımsız bir proje olduğunu kaydetti ve destek hizmetlerinde; araç takip sistemleri projesinin gerçekleşeceğini, 2014’te ihale yapacaklarını belirtti. Kadrolarına güvenlik uzmanları katmak istediklerinin altını çizen Keskin, sistemin devamlı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi ve “Gerçekten hızlı adımlarla çalışmamız gerekiyor” yorumunu yaptı. Yeni bir bilgi işlem olmanın bazen avantajlı bazen de dezavantajlı olduğunu kaydeden Keskin, özellikle standartlar konusunda teknolojik bir BT dönüşümü yapmak istediklerini vurguladı. Keskin, görüşlerini şu şeklide paylaştı: “Hangi seviyede analizler yapacağız, ne tür belgeler tutacağız; özellikle projelerin sürdürülebilir olması açısından değerlendirmesini yapmak istiyoruz. Hem donanım hem yazılımsal olarak bir proje geldiğinde bunun değerlendirilmesi ve bir plan dahilinde yapılması gerekiyor. Bu kültürü bakanlığa kazandırmak istiyoruz. Bunu başarırsak, bizden görüp diğer birimler de aynı şeklide davranacaktır. Bilişim açısından büyük paralar yatırılıyor ama sürüdürülebilir olmuyor. Bunu sağlamak gerek. Burada kamu kaynakları kullanılıyor. Gerçekleştirilen çalışmaların değerlendirilmesi; kâr zarar hesabının yapılması, gelecekteki faydalarının masaya yatırılması gerek. Şimdiye kadar buna dikkat edilmemiş, biz onu yapacağız.”