NSA skandalı AB’ye sıçradı
Almanya ile ABD arasındaki istihbarat anlaşmaları gözden geçirilirken AB vatandaşlarının endişeleri artıyor.
Bir süre önce dünya çapında büyük yankı uyandıran, Amerikan İstihbarat Teşkilatı Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) tüm dünyadan istihbarat bilgilerini toplayarak işlediğinin ortaya çıkması farklı ülkeleri de zor durumda bıraktı.
Eski bir CIA ajanı ve NSA çalışanı olan Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı belgelerle ABD’nin birçok Avrupa Birliği ülkesinden milyarlarca veri elde edildiği de kanıtlanmış oldu. Bu belgelerin arasında ABD’nin Almanya’dan yılda 500 milyon civarında telefon ve internet verisi sağladığı da yer alıyordu. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Alman istihbarat teşkilatlarının koordinasyonundan sorumlu Başbakanlık Müsteşarı Ronald Pofalla, Meclis İstihbarat Denetleme Komisyonu’nda yaptığı açıklama ile ABD’nin Almanya’ya ‘No Spy’ (Anti Casusluk) adı altında karşılıklı casusluk faaliyetlerini önlemeye yönelik bir anlaşma teklif ettiğini belirtti.
Ronald Pofalla, Almanya Dış İstihbarat Servisi (BDN) ile Amerika İstihbarat Teşkilatı Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) arasında söz konusu anlaşma üzerine ilk görüşmelerin yapıldığını ve ABD’nin Almanya hukuku ve yasalarına uyacağı yönünde yazılı bir güvence verdiklerini belirtti.
“Alman vatandaşlarının temel hakları ihlal edilmedi”
Pofalla, Almanya’da milyonlarca kişinin dinlenmesi ve izlenmesi üzerine çıkan haberleri de yalanlayarak şunları kaydetti:
“Şayet ABD’nin Alman yasalarına bağlı kaldığı yönündeki açıklamaları doğruyu yansıtmasaydı, böyle bir teklif kesinlikle yapılmazdı. Son günlerde milyonlarca Alman vatandaşının dinlendiği ve izlendiği yönünde asılsız haberler çıkmaktadır. Çıkan haberlerde belirtildiği gibi milyonlarca Alman vatandaşının temel hakları ihlal edilmemiştir.”
Federal Meclis İstihbarat Denetleme Kurulu’nun SPD’li Başkanı Thomas Opperman ise ABD’nin bu tür bir anlaşma yapmaya sıcak bakmasının Avrupa’da ve Almanya’da dinleme ve izleme faaliyetleri sürdürdüğünün bir kanıtı olduğunu söyleyerek muhtemel bir anlaşmanın iki ülkenin istihbarat birimleri arasında değil, hükümetler arasında yürütülmesi gerektiğini savundu.
“ABD ve Almanya arasında işbirliği var”
Der Spiegel gazetesinde yer alan habere göre ise Almanya ve ABD istihbarat teşkilatlarının arasında uzun yıllardır sıkı bir işbirliği mevcut. Haberde, Almanya Dış İstihbarat Servisi ve Almanya Federal Ofisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) da NSA tarafından e-postalar, çevrimiçi sohbetler ve internetteki geçmişin analiz edilebildiği XKeyScore programını kullanıyor.
Almanya 50 yıl önce ABD, Britanya ve Fransa ile gözetleme anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında Alman yetkililer, Soğuk Savaş döneminde Batı Almanya’da konuşlanmış olan askerlerini korumak için gözetleme operasyonları düzenleyebilme yetkisine sahipti. Fakat geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan NSA skandalı sonrasında Almanya bu anlaşmayı feshetti.
Avrupa’daki küçük ülkeler endişeli
Estonya Başbakanı Toomas Hendrik Ilves’e göre, Avrupa’nın kendi bulutunu oluşturma zamanı geldi. Ilves, Avrupa ülkelerinin de izleme faaliyetlerinde bulunabileceğini belirterek ABD’nin kendilerinin izlemesinin yanı sıra Avrupa’daki baskın ülkelerin; Finlandiya, Estonya, Danimarka gibi küçük ülkelere istediklerini uygulayabileceklerini, bu konuda önlem alınması gerektiğini açıkladı.