TCDD, tarihinin en büyük ihalelerinden birine çıkmaya hazırlanıyor
TCDD Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Süleyman Karaman, 25 Temmuz’da Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi ve TCDD’nin çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. TCDD, 6 milyar TL’lik, 106 tren setini içeren alım yapacak.
Konya Yüksek Hızlı Tren Garı’nın çalışmalarına başladıklarını, kısa süre sonra ihaleye çıkacaklarını bildiren Süleyman Karaman, Ankara Garı’nın temelini de yakında atacaklarını kaydetti. Karaman, Ankara-İstanbul YHT Hattı’nın 29 Ekim’de açılabilmesi için de yoğun gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Demiryolları olarak bu yıl mevcut hatların yanına ikinci bir hat yapma konusunda karar aldıklarını anlatan Süleyman Karaman, böylece tren yollarının duble olacağını ifade etti.
Türkiye’de fabrika kurma şartı bulunuyor
Diğer yandan, TCDD’nin tarihinin en büyük ihalelerinden birine çıkmaya hazırlandığını dile getiren Karaman, “TCDD; 6 milyar TL’lik, 106 tren setini içeren alım yapacak. Kalkınma Bakanlığı’ndan onay aldık, Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Akabinde ihale süreci başlayacak. Siemens’ten İtalyanlara kadar uluslararası şirketlerden ihaleye büyük ilgi bulunuyor. İhale çok büyük olduğu için yüzde 51 yerli alımı ve Türkiye’de fabrika kurma şartı koyuyoruz” ifadesini kullandı.
Ankara – İstanbul – İzmir – Gaziantep
Süleyman Karaman, TCDD’deki bazı gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: “Ankara- İstanbul Hızlı Tren Projesi; mevcut hattan bağımsız 533 km uzunluğunda 250 km/saat hıza uygun, tamamı elektrikli ve sinyalli yeni çift hatlı hızlı demiryolu yapımı projesi. Ankara-İstanbul arası 3 saate iniyor ve yolcu taşımacılığındaki demiryolu payı yüzde 10’dan yüzde 78’e çıkıyor. Marmaray’da bütün hazırlıklar planlandığı şekilde gidiyor. Yolun ve araçların testi yapılıyor. 29 Ekim Günü Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arasında Marmaray’ı devreye alıyoruz. İşletmesini TCDD yapacak. Kent içi raylı sistem projelerini de, demiryollarında yapılan diğer yatırımlar kadar önemsiyoruz. İzmir’de; bakanlığımız, demiryolları, belediye başkanlığı işbirliğiyle EGERAY-İZBAN projesini hayata geçirdik. Dünyada örnek gösterilen projelerden biri oldu ve ödül aldı. Aynı şekilde Ankara’da Başkentray, İstanbul’da Marmaray, Gaziantep’te Gaziray projeleri mevcut. Başkentray’ı yeniden ihale etmek için hazırlıklar devam ediyor. Başkentray ihalesi yeniden yapılıp sonuçlandığı takdirde; mümkün olduğu kadar inşaat esnasında işletmecilik yapmayı sürdürmeyi planlıyoruz.”
Yüksek hızlı tren trafik yönetim sistemi kuruluyor – Merkez Ankara
Demiryollarında trenlerin tamamının Tren Takip Sistemi Merkezi sayesinde anlık takip edildiğini dile getiren Karaman, “Kısa vadede 15 ili birbirine yüksek hızlı trenle bağlayacağımız ve yüzlerce orta vadede binlerce hızlı tren seferinin olacağı bir trafiği yönetmek için yeni bir Yüksek Hızlı Tren Trafik Yönetim Sistemi kuruyoruz. AB standartlarına uygun ileri teknolojinin kullanıldığı bu sistemle 24 saat trenler anlık takip ediliyor. Yönlendirme, bilgi depolama özelliği yanında her nevi seyir simülasyonları da bu merkezde yapılıyor. Merkezi Ankara olan sistemin, 126 milyon TL’lik ihale süreci de başlamış durumda.” İspanya’da meydana gelen tren kazasının kendilerini çok üzdüğünü söyleyen Süleyman Karaman, “Böyle bir kazanın olması çok düşük bir ihtimaldi ama maalesef gerçekleşti. Trenler oradan hep 80 kilometre hızla geçiyormuş o gün 180 kilometre hızla geçince bu kaza olmuş. Bu kazaların ülkemizde bir daha olmayacak şekilde tedbirleri alındı. Çünkü bizim trenlerimiz makiniste bağlı değil. Makinistin dışında tren kontrol sistemi var. İspanya’da ise tren kontrol sistemi yoktu” açıklamasını yaptı.